Şu Acayip İnsan Vücudu

Kitabın Yazarı:Tarık Uslu Kitap Türü:Çocuk Kitapları Yayınevi:Uğurböceği Yayınlandığı Yıl:2012 Sayfa Sayısı:160 ISBN:9786055523039 Kitap Puanı:7.7 / 10 | Yorum: 3

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al D&R:180,00 TL e-kitap,pdf,epub: *

7.7
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

Şu Acayip İnsan Vücudu - Tarık Uslu

Kitap Türü:Çocuk Kitapları

Puan Tablosu

Şu Acayip İnsan Vücudu Özet

Tarık Uslu'nun kaleme aldığı Şu Acayip İnsan Vücudu adlı kitap, 9 yaş ve üzeri okurlara hitap ediyor. "İnsan vücudunun hayat bilgisi ve fen bilgisi kitaplarında yazmayan çok acayip gerçekleri" alt başlığıyla yayımlanan kitap; anlatımını güçlendiren ve çok daha eğlenceli hâle getiren resimlerle süsleniyor. Deriden kaslara, kandan böbreklere kadar insan vücudunun hemen hemen tüm kısımları hakkında birbirinden ilginç bilgiler veren kitabın bilim danışmanı Dr. Abdullah Şumnu. İlk kez 2010 yılında yayımlanan ve "Gerçekten Çok Acayip!" sloganına sahip Acayip Şeyler serisinin beşinci kitabı olan eser, tıpkı serinin diğer kitapları gibi eğlenceli dili ve öğretici içeriğiyle öne çıkıyor. Yazarın kendine has esprili üslubu; kitap okumayı ve yeni şeyler öğrenmeyi çok daha keyifli hâle getiriyor. Eser, bir hikâye kitabı ya da roman olmamasına rağmen akıcı anlatımı sayesinde kısa sürede kolayca okunuyor. Peki, Şu Acayip İnsan Vücudu kaç sayfa? Şu Acayip İnsan Vücudu adlı kitap, tam tamına 155 sayfa. 13 bölümden oluşan kitabın bölüm başlıkları ise şöyle:

● "Ne gülüyorsun? Anlattığım senin hikâyen!"
● 100 trilyonun birincisi
● Bir Kur'an mucizesi
● En değerli giysimiz
● Bir denizanası ile aramızda ne fark var ki?
● Kaslar nasıl kasılır?
● Bir nefes alır mıydınız?
● Bütün yollar kalbe çıkar!
● İki fasulye tanesi
● Yemek, içmek ve sindirmek
● Karaciğer fabrikası
● Beynimin kıvrımları
● Damarımda kanımsın

Şu Acayip İnsan Vücudu Özeti

Şu Acayip İnsan Vücudu adlı kitap, insan vücudunun oluşum süreciyle başlıyor. Yazar, ilk olarak hemen hemen tüm çocukların sorduğu "Ben nasıl dünyaya geldim?" sorusunun gerçeği yansıtmayan klasik cevaplarını sıralıyor. Ardından da yumurta ve spermin bir araya gelmesiyle oluşan yeni hücrelerin büyüyüp çoğalması sonucunda insan vücudunun oluştuğunu açıklıyor. İnsan vücudunun nasıl oluştuğunu detaylıca anlatan kitap, çeşitli organlarla ilgili acayip bilgilerle devam ediyor. Kitapta anlatılan ilk organ, insan vücudundaki en büyük organ olan deri. Yazar; insanın kas ve kemik yapılarını korumasından görünüşünü güzelleştirmesine, terleme işlevinden dokunma duyusuna kadar pek çok açıdan deriyi ele alıyor. Deriden sonra ise bir insanın bir denizanasıyla arasındaki en önemli fark olan iskelet sistemini işliyor. İskelet sistemi başlığı altında kemiklerin yapısı ve kemikler için kalsiyumunun önemi gibi konulara değiniyor.

İskelet sisteminden kaslara geçen yazar, istemli ve istemsiz kasılan kaslardan kasların kasılabilmesi için gereken enerjinin nasıl elde edildiğine kadar pek çok bilgiyi okurlarıyla paylaşıyor. Kas, enerji, oksijen derken konuyu solunum sistemine bağlıyor. Solunum sisteminin burun, soluk borusu ve akciğerlerden oluştuğunu; akciğerlerin de bronş ve alveol adlı özel bölümlere sahip olduğunu anlatıyor. Nefes almakla başlayan solunum sistemi bölümü nefes vermekle sona eriyor ve böylece bu iki hayati işlem arasındaki farklarla benzerlikler hikâyeleştirilerek ortaya konuyor. Solunum sisteminden sonra bu sistemin en önemli parçası olan akciğerlerin arasında yer alan hayati bir organa yani kalbe geçiliyor. İşlevi itibarıyla bir pompaya benzeyen ve durmadan çalışan kalbin karıncık ve kulakçık adlı bölümlerden oluştuğu ve bu bölümlerin her ikisinden de ikişer tane bulunduğu anlatılıyor.

Kalpten sonra anlatılan organlar ise fasulye tanesine benzerliğiyle dikkat çeken böbrekler oluyor. Böbreklerin nefron adlı süzgeçlere sahip olduğu ve bu sayede kanı temizlediği açıklanıyor. Kanın temizlenmesi sırasında zararlı maddelerin ve epey fazla miktarda suyun böbreklerde biriktiğine dikkat çekiliyor. Böbreklerde biriken suyun küçük bir kısmının zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırmak için kullanıldığı, bu işlemin de boşaltım yoluyla yapıldığı esprili bir dille anlatılıyor. Yazar, boşaltım sistemini detaylıca anlatmadan önce ağızda başlayıp bağırsaklarda son bulan sindirim sistemini detaylıca işliyor. Böbreklerin yanı sıra sindirim sisteminin sonunda da boşaltım sistemine kısaca değiniyor ve sonra karaciğere geçiyor. Karaciğerin ardından beyin ve sinir sistemi, son olarak da kan ve damarlar hakkında bilgi veriyor ve kitap böylece sona eriyor.

Editör: Firdevs AÇAR

Şu Acayip İnsan Vücudu Soruları ve Cevapları

Şu Acayip İnsan Vücudu kimin eseri?

Tarık Uslu

Şu Acayip İnsan Vücudu türü nedir?

Çocuk Kitapları

Şu Acayip İnsan Vücudu kaç sayfa?

160

Şu Acayip İnsan Vücudu Yorumları

güzel çocuk kitabı bilgilendirici yanı da var

09-11-2022 22:39

özet uzun tam aradığım gibi sağolasınız

06-05-2023 20:43

şu acayip hücre özeti lütfen

25-02-2024 22:19