Sokak Kızı

Kitabın Yazarı:Panait Istrati Kitap Türü:Yabancı Romanlar Yayınevi:Varlık Yayınları Yayınlandığı Yıl:1994 Sayfa Sayısı:112 ISBN:9789754340250 Kitap Puanı:5.5 / 10 | Yorum: 4

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al D&R:100,00 TL e-kitap,pdf,epub: *

5.5
Sıkıcı
Giriş Yap Üye Ol

Sokak Kızı - Panait Istrati

Kitap Türü:Yabancı Romanlar

Puan Tablosu

Sokak Kızı Özet

“Yalnız güneşi almak için elini uzatanların önünden hayat bütün tepsiyi çekip götürüyordu.”

Orijinal adının “Nerrantsula” olduğunu tahmin ettiğim Sokak Kızı kitabı kendisinin kurduğu Varlık Yayınlarında, Yaşar Nabi Nayır tarafından çevrilmiş dilimize. Onar Mısra, Sevi Çıkmazı, Kahramanlar gibi eserlerin sahibi olan Yaşar Nabi Nayır söz konusu olduğu için olsa gerek kitap elime geçer geçmez büyük bir heyecanla kitabı okumaya başladım. Kitap yazarı ve kitap çevireni arasında bir bağ olmasa da, kitabın kapağında bu adı görmek ister istemez bende olumlu bir yargı oluşturdu. Duygu dolu bu kitabın başından sonuna kadar aynı heyecanla okudum kitabı. Betimlemeleri güzel olmayan kitabın, ana konusu da aynı şekilde çok çekici değildi. İki erkeğin bir kıza duyduğu aşkı ve bu aşktan doğan çekişmeleri anlatmıştı yazar bize kitapta.

Sokak Kızı, kahramanın ağzından anlatılmıştı ve kitabın ana kahramanın adı da Marko’ydu. Marko, babasının bir Yahudi mahallesinde ev satın aldığında 15 yaşındaydı. Bu evde kalıcı değillerdi çünkü babası evleri alıp satardı ve böyle geçinirlerdi. Mahallede ki çocuklardan dolayı evden adam akıllı çıkmadan avluda geçirirdi çoğu gününü. Hemen yanlarında bulunan evde adını kimsenin bilmediği gür saçlı, esmer bir kız vardı. Bu kız her gün bir uçtan bir uca su taşırdı ve bu yüzden ona “Saka Kız” derlerdi. Kendisi de bu duruma fazlasıyla alıştığı için kendini bu şekilde tanıtırdı. Bir kazada Marko köpeğini kurtardığı için ona çok sevdiği köpeği Leu’yu vermişti.

Nerrantsula. Marko, Saka kıza bu adı vermişti. Anlamı turunç ağaççığı demekti. Nerrantsula, Marko’ya hem onu hem de başkasını sevdiği söylemişti. O dakikadan sonra bilerek ya da bilmeyerek Nerrantsula, Marko ve Epaminonda arasında bir savaş başlatmıştı. Epaminonda bir gün Marko ile konuşurken Nerrantsula’nın Miyu adlı bir çocuğun uçurtma konusundaki becerilerine hayran olduğunu söylemiş ve bunun üzerine Marko onu yenmek üzere hırslanmıştı. Uçurtma kavgasında Marko ve Epaminonda’nın ekibi galip gelmişti.

Her biri Tuna’nın çocuklarıydı, Nerrantsula Marko’yu, Epaminonda konusunda uyarmıştı. Ona bir yarış teklif edecekti, boğulan hayatını daha da önemlisi hayatlarının aşkını kaybedecekti. İkisi içinde aşk, o yaşlarda daha önemliydi. Yarışta Marko neredeyse boğulmak üzereydi fakat Nerrantsula onu kurtarmıştı. Hem de hile yaparak. Tuna nehri ve çevresinde insanlar yüzme öğrenirken batmamak için domuz idrar kesesi kullanırlardı. Nerrantsula, Marko’yu bu kese ile kurtarmıştı. Bu olaydan sonra Epaminonda, Marko ve Nerrantsula’yı, Korotiska’ya böğürtlen yemeğe gitmek için davet etti. Sevgilisinin ısrarı üzerine Marko teklifi kabul etti. Nerrantsula adada bir falcı ile karşılaştı ve falcı ona babasının memleketinden olan kişinin onun için doğru kişi olduğunu söyledi. Bundan sonra Nerrantsula hayal kırıklığına uğrayıp oradan uzaklaştı. Fırtınanın yaklaştığını fark ettiklerinde ve gemiyle dönmeye kalktıklarında ise gemi fırtınaya dayanamadı ve battı. Nerrantsula köpekleri kurtarmaya çalışırken bir hendeğe düşüyor ve kötü şekilde yaralanıyor.

Bu noktada kitap ikinci bölüme geçiyor ve bölümle beraber zamanda geçiyor. Bundan 5 yıl sonrasını anlatıyor bu bölümde yazar. Epaminonda ve Marko büyümüş, aileleri ölmüştür. Mirasları da olmasına rağmen sokaklarda portakal ve limon satıyor ve bu şekilde yaşıyorlardır. Nerrantsula, hastaneden çıktığı gün hiçbir şey demeden ortadan kaybolmuştur. O günden sonra bu ikili birbiriyle savaşmayı kesip sevdikleri kızı aramaya başlamıştır. Bir gün yine portakal-limon satarken Leu olduğunu fark ettikleri bir köpeğin arkasına takılıp Nerrantsula’yı aramaya koyuldular. Köpek onları birinci sınıf bir evin önüne kadar getirdi. Ve Nerrantsula, o evdeydi.

Bu karşılaşma sonucunda 5 yıldır süren aşk arayışı bitmişti. Nerrantsula, yeni adıyla Anikutsa, onlara hayat hikayesini anlatmaya başladı. Annesi ve babasının ölümünü anlatırken “Anamla Rum’u ölmüşlerdi.” Der. Bu cümle ile iki aşık birbirine bakar ve ikisi de aynı anda falcının dediğini hatırlarlar. Falcının dediğine göre Epaminonda, Nerrantsula için doğru kişidir. Akşam olurken eve bastonlu bir genç gelir. Bu gencin adı Aurel’dir. Aurel, iki aşığı sevgililerinden ayıran gençtir. Bu kısımdan sonra Nerrantsula, hayat hikayesinin geri kalanını anlatır. Hayatındaki olayların nasıl gerçekleştiğini, adının nasıl başka bir ada dönüştüğünü anlatır. Bunların sonucunda Epaminonda dayanamaz ve hikayenin sonunda Nerrantsula’yı bıçaklar.

Üçüncü bölüme geçer bundan sonra yazar, olayların üzerinden 8 yıl geçmiştir. Aurel ile can dostu olan Marko, olaylardan sonra onu Mısır’a götürmüştü. Her şeyden uzaklaşıp onu kurtarmak istemişti. Fakat her şey düşündüğü daha doğrusu umduğu gibi olmadı. Aurel’in ölümünden sonra İskenderiye de 6 yıl daha yaşadı Marko. Sevdiği insanlardan sonra tanıştığı herkes ona insan kırıntısı gibi görünüyordu. İstanbul’a gittiği bir haftalık tatilde eski dostlarıyla karşılaşmıştı. Bu beklenmeyen karşılaşma bir takım hislerini geri getirmişti Marko’nun. Anikutsa ve Epaminonda. Kitabın sonu her zaman okumaya alışkın olduğumuz mutlu sonlardan değil maalesef.

Sokak Kızı, Panait Istrati’nin okuduğum ilk kitabı. Bu yüzden diğer romanlarındaki dili de bu şekilde mi yoksa daha mı betimleyerek yazmış bilmiyorum. Kitabı okurken bazı kısımlarını anlayabilmek adına bir kez daha kitabın üzerinden geçtim. Bence güzel bir kitaptı ama beklentimi çokça karşıladığını söylemek doğru olmaz. Aşk üçgeninden yola çıkarak yazılan kitap, herkese hitap etmeyebilir. Yine de kısa bir kitap olduğu ve uygun fiyatlı bir kitap olduğu düşünülünce okunabilir gibi geliyor bana. Yazarın başka kitaplarını da okumak isterim.

Yazan: Sena AKSOY

Sokak Kızı Soruları ve Cevapları

Sokak Kızı kimin eseri?

Panait Istrati

Sokak Kızı türü nedir?

Yabancı Romanlar

Sokak Kızı kaç sayfa?

112

Sokak Kızı Yorumları

bu kitabın helikopter yayınlarındaki çevirisi daha akıcı ve güzel. orada da adı nerentzula.

13-06-2018 13:26

aslında çok güzel bir kitap nedense editör dahil buradakiler düşük puan vermiş yorumları dinlemeyin okuyun

31-05-2019 23:04

kitabın gerçek adı nerantula burada farklı görünüyor yanıltıcı bir durum

29-03-2022 16:37

daha önce panait istrati kitabı okumuştum ama bu hiç olmamış

31-12-2022 15:39