Roman, Yedi bölümden oluşmaktadır. Postmodern bir roman olduğundan olaylar kopuktur. Bilinç akışı tekniğine romanda fazla yer verilmiştir.
ANAHTAR DELİĞİ
Kahramanımız, aynı zamanda kitabın yazarı olan anlatıcıdır. Romanın başındaki barok ve Rönesans ile ilgili cümle, onda Viyana’ya gitme isteği uyandırır. Bu bölümde tarih ağırlıktadır. Tarihimizde Viyana’nın kuşatılması ve III. Selim’den bahsedilir. Anlatıcı tarih ile ilgili ete kemiğe büründürmeye çalıştığı değerlendirmeler yapar. Kafasının içindeki bu düşüncelerle beraber yeğenlerini hamburger yemeye götürür. İnsanların hazır tüketici olduğuna dair göndermeler yapar. Hamburger tabakları, kola bardakları tek kullanımlık kâğıt bardaktandır. Bu insanların ne kadar hızlı tüketim yaptığına işarettir. Anlatıcı, bir yandan yeğenleri ile vakit geçirirken aslında Viyana’ya tarihsel bir yolculuğa çıkmıştır. Bu da zamanın çok boyutlu oluşunu gösterir. İnsan aynı yerde iken iki farklı zaman diliminde yaşayabilmektedir. Bu durum, hayal ve gerçeğin yolculuğuyla olmaktadır.
SÜPÜRGE ÇÖPÜ
Anlatıcı olan yazar burada hiçbir yere ait olmayan tarih parçasında yaşamaktadır. Anahtar deliğinden geçen bir süpürge çöpüdür. Süpürge çöpü ise tarihtir. Fakat bu bölümde tarih bu kapıyı tamamen açabilmiş değildir. İstenilen gerçek tarihtir. Burada tarih bir iskelet olarak ele alınmıştır.
TARİH DERSLERİ
Bu bölümde yazar olan anlatıcı, Tarih öğretmeni olarak karşımıza çıkar. Bu Tarih öğretmeni, tarihi sadece anlatan değil sorgulayan bir öğretmendir. Öğretmenin adı, Kâmil Kaya’dır. Tarih, onun için hayalci değil gerçekçi, kanlı canlıdır. Öğrencilerine tarihi anlatırken yaşar. Bir tiyatro sahnesinde öğrencilerine de rol vererek tarihi, bir eğlenceye dönüştürür. Kâmil Kaya, gerçek olan tarihi yorumladığı için mesleğinden atılır.
HAYATIN KUMARI
Bu bölümde Kâmil Kaya, Viyana’nın tozlu sokaklarında tarihi aramaya gelir. Burada anlatıcı olan yazar ile Kâmil Kaya’nın Viyana’ya gelmesi ortak özelliktir. Tanınmadık bir yüz ona bir soru sorar. Soru soran kişi Asaf’tır. Asaf, psikologtur. Romanın kahramanı Kâmil Kaya’nın öğrencisidir. Asaf, öğretmeni Kâmil Kaya’yı arayarak buluşmak istediğini söyler. Kâmil Kaya ise onu evde beklemesini ve geleceğini söyler. Bundan sonrası romanda bilinmezlik içerisindedir. Asaf ve anlatıcı olan yazar, Kâmil Kaya’nın evinde inceleme yapar. İncelemede Kâmil Kaya’ya ait bir defterle karşılaşırlar. Bu defteri okuduklarında Yunus adında, Kâmil Kaya’nın çok sevdiği bir öğrencisi olduğunu öğrenirler. Asaf, anlatıcı olan yazardan öğretmeni bulmak için yardım ister. Daha sonra “Edebiyat Notları” adında belgeler bulurlar. Yazar, tamamlamaya çalıştığı kitabı için Asaf’ın bu teklifini kabul etmiştir.
GEÇMİŞİN KOKUSU
Kâmil Kaya, Viyana’ya gitmiş ve kendi benliğini arıyordur. Bu esnada anlatıcı olan yazar ile Asaf, öğretmeni aramaktadır. Kâmil Kaya’nın kendisine yük olan öğrencisi Yunus’tur. Bölüme bakıldığında Kâmil Kaya, Yunus’u öldürmüş gibidir. Yine de bu vaka belirsizdir.
KULAKLARDA FISILTILAR (Romanda bu bölüm “Geçmişin Kokusu” bölümü altında verilmiştir. Yedi bölüme dahil değildir.)
Kâmil Kaya’nın Viyana’ya gelişi küllerinden yeni bir insan olarak doğma istediğidir. Eski benliğini ateşe verme ve küllerini Viyana’ya savurmak ister. Geçmişi hep kendisine kurulmuş bir tuzaktır. Geldiği yerde kültür şokuna uğrar. Buna rağmen hem kendini hafif hisseder hem de geçmişin yakasından düşmemesi onu bunalıma da sokar. İnsan yaşar fakat düşündükçe hayatın lezzetini alır. Kâmil Kaya da bu fikirdedir. Mesleğinden gelen sorgulayıcı özelliği bu defa onun sorgulanmasına sebep olmuştur.
RÜZGARIN NİŞANLISI
Bu bölümde roman ve romancılık eleştirilir. Romanın ölümünün kolay olmadığını anlatıcı olan yazardan duymaktayız. Kâmil Kaya’nın önceden aşık olduğu Nesrin Hanım’ın yerini yeni aşkı Alma Mahler alır. Buradan çıkarabileceğimiz şey; Kâmil Kaya’nın geçmişe sünger çekip önüne bakmasıdır. Baroka, Alma Mahler ile ulaşmayı hedefler.
ÖTE/YAN
Kâmil Kaya, anlatıcı olan yazarın düşünsel kuvveti ile ortadan kaldırılır. “Romantik Bir Viyana Yazı” adlı roman tamamlamış olur.
Değerlendirme
Adalet Ağaoğlu’nun “Romantik Bir Viyana Yazı” adlı romanı 1993’te yayımlanır. Roman, tarihte gerçekçiliği ve zamanda yolculuğu ele alır. Romandaki kişiler hayal ile gerçek arasında sıkışıp kalsa da asıl istedikleri gerçektir. Kahramanlardan Kâmil Kaya, soyunduğu gerçeklerden ruhunun çıplaklığıyla yüzleşince kaybolur. Romandaki kahramanlar bir görünüp bir kaybolmaktadırlar. Aynı zamanda romanda idealize edilmiş tarih, romanın cilasını oluşturur. Benim için romanda; tarihsel ifadeler zorlayıcı olsa bile zorlayan kitapların yeri bir başkadır. Okunması gereken Adalet Ağaoğlu klasiklerinden. Kitapla kalın.
Yazan: B. Öğretmen
Romantik Bir Viyana Yazı Soruları ve Cevapları
Romantik Bir Viyana Yazı kimin eseri?
Adalet Ağaoğlu
Romantik Bir Viyana Yazı türü nedir?
Yerli Romanlar
Romantik Bir Viyana Yazı kaç sayfa?
232
Romantik Bir Viyana Yazı Yorumları
çok güzel bir özet olmuş emeğine sağlık begüm 😊
05-01-2021 12:10
güzel bir eser hoşuma gitti tarihi bilgiler çok güzeldi