Garip akımının öncülerinden olan Oktay Rifat , şair kimliğiyle tanınsa da roman ve tiyatro yazarlığı da yapmıştır. Perçemli Sokak şiir kitabıyla çok fazla ölçü ve kafiyeli olmayan , günlük konuşma diliyle yazılmış şiirleri barındırmaktadır. Yaşama sevincinin şiirlerine konu olduğunu da görmekteyiz. Şiirleri hem toplumsal izleri hem de bireysel olma farkındalığı konu aldığını görmekteyiz. Şiirlerinde toplum ve insan hep iç içedir. Toplum, insanı etkiler dolayısıyla Oktay Rifat’ı da bu durumdan etkilemiştir. Ona göre şiir dans ,ahenk içerisinde olmalı. Dilinin sadeliği… Kitabın sayfa sayısının kısa oluşu akıcılığın güzel olması kitabın diğer güzel özelliklerindendir. Sıradan insanlar onun şiirine konu olabilmektedir. Mecaz, deyiş, imgelerle şiirlerini süslemiştir. Perçemli Sokak’ta “Ahmet’e” adlı ithaf şiiri dışında başlıksız kırk birşiiri içermektedir. Şair bu kitapla birlikte gündelik gerçekleri dile getirmeyi bırakarak imgesel şiire yönelir. Gerçeküstücülük kavramı üzerinde çokça durmuştur. Alıp okumanızı tavsiye ederim.
I. Şair ilk şiirinde bulutları, gökyüzünü ve kedi den bahsetmekte .Gün doğarken ,insanlarında uyanıp işleriyle meşgul oluşundan bahsetmektedir.
II. Birine duyulan sevgi ve aşkı doğadaki unsurlara yükleyerek anlatmaya çalışmakta. Papatya, güneş, ev, tren yolu ,vapur vb.
III. İstanbul’u fakir bir çocuğun mutluluğuna ve bir bardak suya benzetmektedir.
IV. Gemilerdeki insanlardan bahsetmektedir. Her gün işe giden insanları ,toplumun karmaşasından söz etmektedir.
VI. Bir takım acımasız insanlara karşı, masum insanların hayatlarını harcadığını anlatmakta.
XIII. Bir kuşun camın önüne gelip yiyecek beklemesinden bahsetmektedir. Düşsel bir atmosfer vardır. İlk bölümün iki dizesinde imgenin karşılığı belirmek üzereyken birden bu dizelerle ilgisi olmayan başka bir dizeye geçmektedir.
XL. Yine doğadaki veyahut gündelik hayattaki unsurlardan çıkarak toplum ilişkilerini anlatmaya çalışmaktadır. Koyun ve keçiyi güçlü insanlara, balığı ise güçsüz insana benzetmektedir.