Köpeğim Charley ile Amerika Yollarında - John Steinbeck
Kitap Türü:Yabancı RomanlarOrjinal Adı:Travels with CharleyÇeviren:Aslı Biçen
Puan Tablosu
Köpeğim Charley ile Amerika Yollarında Özet
Yazar John Steinbeck, yaşadığı ülkeyi tanımak adına özel yapım karavanı Rocinante ve Fransız Kanişi Charley ile Amerika'nın güneyine doğru bir yolculuğa çıkar. Eşini ve dostlarını geride bırakarak çıktığı bu serüvende ülkesiyle birlikte insanlığı da tanıyacağına dair inanç taşımaktadır. Gittiği yola değil de yaşayacağı tecrübeye, öğreneceği kültürlere odaklanmış olan yazar New York'tan çıkıp güneye inerek ve sonrasında da evine dönerek serüvenini bitirir.
Kendi deyimi ile yolculuğu yola çıkmadan önce başlayıp, yolculuğu bitmeden Virginia Abdington'da son bulmuştur. Virginia'ya kadar olan her şey hafızasında tüm canlılığını korurken, Virginia'dan New York'a uzanan süreç hafızasında hiç yer etmemiştir. Ne öğrendiğini, ne düşüneceğini hiçbir şekilde netleştirmemiş olan bu yolculuk yazarda oldukça garip hissiyatlar bırakır.
Sık sık yolunu kaybedip, ilginç insanlarla iletişime geçmiş ve yanlış gittiği yollardan dönmek yerine yoluna devam edip şansını gittiği yerlerde denemiştir. Karavanına yabancıları misafir ederek onların fikirlerini, siyasi görüşlerini, herhangi bir konudaki düşüncelerini öğrenmeye çalışır. Öğrendikçe de hiçbir şeyi keşfedemediğini görür. Yazarın yolculuğu, hayatı boyunca inandığı birçok şeyin aksini ispatlamış, inanmadıklarını da öğretmiştir. Sadece duyumlarla yorumlanan şehirlerin farklı özelliklerini keşfetmiş, insanların ne denli kötü ve iyi olabildiğini görmüştür.
Gittiği yerleri bir harita üzerinde takip etmeyen yazar, önemli olan şeyin gideceği yol değil yaşayacağı deneyimler olduğunu düşünmektedir. Bir noktadan sonra zihnen kaybolmuş ve ne düşüneceğini bilemez bir hale gelmiştir.
Yol arkadaşı Charley ile olan bağını da kuvvetlendiren yazar, arkadaşının yavaş yavaş hastalandığını, yaşlandığını görmüş ve onunla geçirdiği/geçireceği zamanların kıymetini anlamıştır. Yolculuğun sonlarına doğru Charley'nin hastalanması ise yazarı derinden yaralamış ancak veterinerin sayesinde kurtulmasıyla eski huzurlu günlerine geri dönmüşlerdir.
Yazar 1960 yılının son aylarında yolcuğunun son rotalarından biri olan Teksas'ta bir haber görür. New Orleans'da bir beyaz okuluna 2 küçük zenci çocuğun başladığını ve halkın içinden bir kesimin her gün okul giriş çıkış saatlerinde toplanıp çocuklara ağza alınmayacak hakaretler ettiğini öğrenen yazar rotasını bu yöne olacak şekilde değiştirir. İnsanların zencilerle ilgili ne düşündüklerini öğrenmeye çabalar ve halkın içinde çok zıt görüşlerin varlığını keşfeder. New Orleans'taki okula gidip bu şamatayı izlediğinde ise insanlığın içindeki nefretin ve beğenilme arzusunun boyutlarını görür. İnsanlığın ne kadar zorba olabileceğini görür. Zihnen bitirmiş olduğu yolculuğunu fiziki olarak da Rocinante'nin sınırlarını zorlayarak olabildiğince hızlı bir şekilde bitirir ve evine, ailesine döner.
Karavan hayatı, köpek ile yolculuk ve insanlığı keşfetmenin detaylarının anlatıldığı bu kitap, hayatını yollarda geçirmek isteyenler için bir rehber niteliğinde. Hayatında istediği şeylere kavuşmuş ve ölmeden yapılacaklar listesine eklenmesi gereken bir şeyi gerçekleştirmiş olan yazar, herkesin gözündeki Amerika'ya başka bir bakış açısı getiriyor. Keyifle okunabilecek, yazıldığı çağa ışık tutan bu eser John Steinbeck'in hayatının en şeffaf kısmı olarak tarihteki yerini almış. Üslubu, akıcılığı, içtenliği ve doğallığıyla oldukça güzel bir eser. Keyifli okumalar dilerim.
Yazan: Ebru S. Bektaş
Köpeğim Charley ile Amerika Yollarında Soruları ve Cevapları
Köpeğim Charley ile Amerika Yollarında kimin eseri?
John Steinbeck
Köpeğim Charley ile Amerika Yollarında türü nedir?
Yabancı Romanlar
Köpeğim Charley ile Amerika Yollarında kaç sayfa?
242
Köpeğim Charley ile Amerika Yollarında Yorumları
gazap üzümleri fraler ve insanlar kitaplarını okudum çok etkileyiciydi bu kitabında farklı bir konu ele almış yine de güzeldi sevdiğim yazarlardan biri oldu
10-06-2020 14:47
kitabın yazarı john steinbecki tanımak için güzel bir kitap bir klask değil ama klaskleri yazmış bir adamın pskolojisini okuyorsunuz