Fıtrat Pedagojisi 2 Peygamberlerin Çocuk Eğitimi Metotları Özet
Hatice Kübra TONGAR'ın Fıtrat Pedagojisi 2-Peygamberlerin Çocuk Eğitimi Metotları adlı kitabı peygamberlerin ve Hz. Meryem ve Hz. Lokman gibi önemli şahsiyetlerin çocuk eğitimi metotlarını mercek altına alıyor. Genel olarak her bölümde kısa ve öz bir şekilde belli bir metot anlatılırken, Hz. Muhammed Mustafa'ya (sav) ait bölüm diğer bölümleri bütünleyici nitelikte ve geniş bir yer tutuyor. Çocuk eğitimine dair hemen hemen her konuya değinilen kitapta birçok peygamber kıssası ile bazı fıkra ve hikayelere yer veriliyor.
ÇOCUK EĞİTİMİNİ EŞ SEÇİMİYLE BAŞLATAN PEYGAMBER: HZ. ÂDEM
Hz. Âdem'in örnekliği üzerinden eş seçiminin çocuk eğitimiyle ilgisi ve çocuk eğitimi üzerindeki önemi anlatılıyor. Her iyi eş adayının iyi anne-baba adayı olmayabileceği, iyi eş sayılabilmek için gereken özelliklerin iyi anne-baba olmak için de gerekli olmasının yanında, yeterli olmayabileceğine dikkat çekiliyor.
EĞİTİME AİLESİNDEN BAŞLAYAN PEYGAMBER: HZ. İDRİS
Hz. İdris örnek verilerek çocuk terbiyesinde babaların önemi anlatılıyor. Babaların öncelikle ailelerinden sorumlu olduklarına dikkat çekiliyor. Çocuk eğitiminde babaların yeteri kadar rol almamalarının hem aile bireyleri hem de toplum açısından olumsuz sonuçlarına değiniliyor.
ÇOCUĞUNA DUA ETTİĞİ İÇİN UYARILAN PEYGAMBER: HZ.NUH
Hz. Nuh ve oğlu örnek gösterilerek çocuk eğitiminde sadece anne-babaların tutumlarının değil çocukların imtihanlarının da etkili olduğu anlatılıyor. Aynı anne-babanın çocuklarının birbirlerinden farklı olmaları bu durumu daha anlaşılır kılıyor.
RABBİYLE ARASINA ARACI KOYMAYAN PEYGAMBER: HZ. İBRAHİM
Hz. İbrahim'in, Rabbiyle arasına girecek hiçbir aracıyı kabul etmediği anlatılarak, anne-babaların Allah'la aralarına koydukları aracıların özellikle çocuklarıyla ilgili olanlarına değiniliyor.
İKİZ OĞULLARININ FITRATINI KEŞFE ÇIKAN PEYGAMBER: HZ. İSHAK
Hz. İshak'ın farklı mizaçlardaki ikiz oğullarına karşı tutumları anlatılarak, günümüzde çok sık görülen ikizleri aynılaştırmaya çalışmanın ne kadar yanlış olduğu gözler önüne seriliyor. Ayrıca sadece ikizlerin değil büyük ve küçük kardeşlerin de birbirine benzetilmeye çalışıldığına, bu tutumun da yanlış olduğuna dikkat çekiliyor.
CİNSİYET EĞİTİMİNİ TARİHE ŞERH DÜŞEN PEYGAMBER: HZ. LUT
Hz. Lut ve Semud halkı anlatılarak çocuk eğitiminde cinsiyet eğitiminin önemi vurgulanıyor. Kız çocukların doğru rol model olan bir anneyi, erkek çocukların ise doğru rol model olan bir babayı örnek almalarının önemi gözler önüne seriliyor.
ÇOCUKLARININ HATASINI SABRIYLA ÖRTEN PEYGAMBER: HZ. YAKUP
Oğullarının hatası karşısında Hz. Yakup'un tutumu anlatılıyor. Hz. Yakup oğullarına hatalarından dolayı kızmak yerine davranışlarının yanlış olduğunu belirtiyor, bu durumda kendisine düşenin ise sabır olduğunu fark edip sabrıyla örnek oluyor. Anne-babalara da herkesin kendi davranışlarından sorumlu olduğunu, kusursuz çocuk yetiştirmenin mümkün olmadığını hatırlatıyor.
MÜKEMMELLİĞİ ALLAH'A MAHSUS KILAN PEYGAMBER: HZ. YUSUF
Hz. Yusuf ve "Ben nefsimi temize çıkaracak değilim." (Yusuf/53) ayeti üzerinden yalnızca Allah'ın kusursuz olduğu açıklanıyor. İnsanlar için kusursuz olmak mümkün olmadığından yeterince iyi olmak için çabalamak gerektiği böylece çocuklara da en iyi örnek olunacağı anlatılıyor.
SABRIN SINIRINI SINIRSIZ KILAN PEYGAMBER: HZ. EYÜP
Hz. Eyüp'ün önce mallarını, sonra evlatlarını, daha sonra ise sağlığını kaybetmesine rağmen sabretmesi anlatılıyor. Günümüzde ise anne-babaların sabırsızlıkları yüzünden, aslında rahmet olan evlatlarını zahmet gibi görmelerine değiniliyor.
RIZA MAKAMINA ÇIKMANIN YOLUNU GÖSTEREN PEYGAMBER: HZ. ZÜLKİFL
Hz. Zülkifl ile Rum halkı anlatılarak Allah'ın seçtiğinin kulların seçtiğinden daha hayırlı olduğu bunun için de Allah'ın seçtiğine rıza gösterilmesi gerektiği anlatılıyor. Ayrıca Hz. Musa ile Hızır (as) kıssasına yer verilerek konunun anlaşılırlığı arttırılıyor.
ETKİLİ KONUŞMAYI RABBİNDEN ÖĞRENEN PEYGAMBER: HZ. MUSA
Hz. Musa ve "Ona yumuşak söz söyleyin, belki düşünür veya saygı duyar." (Taha/44) ayeti üzerinden tatlı sözün önemi vurgulanıyor. Çocuklarla yüksek değil yumuşak sesle, saygın bir iletişim kurulması gerektiği, aksi takdirde zamanla çocukların sürekli bağıran anne-babalarına karşı sağırlaşabilecekleri anlatılıyor.
OĞLUNUN HÜKMÜYLE HÜKMEDEN PEYGAMBER: HZ. DAVUT
Hz. Davut ve Hz. Süleyman'ın Kur'an-ı Kerim'de de değinilen dava kıssası üzerinden çocukların fikirlerine saygı duymanın önemi anlatılıyor. Çocukların fıtratlarına, duygularına ve fikirlerine saygı duyulması gerektiğine dikkat çekiliyor. Çocuklarla istişare edilmesi teşvik ediliyor. Bunun için de belli kuralları bulunan istişare meclisi/ailesi toplantısı yapılması tavsiye ediliyor ve istişare meclisinin nasıl olması gerektiği açıklanıyor.
KARINCAYI DUYUP ORDUSUNU DURDURAN PEYGAMBER: HZ. SÜLEYMAN
Hz. Süleyman'ın karıncayı duyması ve karınca yuvalarının bozulmasını engellemek için koskoca ordusunun yolunu değiştirmesi anlatılıyor. Anne-babaların çocuklarının sorunları karşısında akılcı çözümler bulmaya çalışmalarının yerine onların duygularını hissetmeye çalışmalarının gerektiği vurgulanıyor.
OĞLUNA ÖĞÜDÜ KUR'AN-I KERİM'E KISSA OLAN VELİ: HZ. LOKMAN
Hz. Lokman'ın oğluna öğüdü üzerinden güzel hitap etmenin önemi vurgulanıyor. Ayrıca Hz. Lokman'ın öğüdünde geçen bir kısımla bağlantılı olarak çocuklarda haz ötelemeye değiniliyor.
TUTTUĞU ORUÇLA ALLAH'IN KELAMINA SÖZ OLAN ANNE: HZ. MERYEM
Hz. Meryem'in orucu ile anne-babalara susmanın önemi anlatılıyor. Yalan söylemek, gıybet etmek gibi kötü davranışların çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine değiniliyor.
BEŞİĞİNDEN İNSANLIĞA HAYKIRAN PEYGAMBER: HZ. İSA
Hz. İsa'nın bebekken söylediği "Ben size şu mucizelerle geldim; Allah'ın izniyle körün gözünü açar, ölüleri diriltir, evlerinizde ne biriktirdiğinizi size haber veririm." sözlerini tüm bebeklerin hal diliyle nasıl söyledikleri anlatılıyor.
FITRATA SAYGIDA ZİRVE OLAN PEYGAMBER: HZ. ZEKERİYA
Hz. Zekeriya'nın Hz. Meryem'e farklı, oğlu Hz. Yahya'ya farklı davranması örnek verilerek kız ve erkek çocukların farklılıkları anlatılıyor.
HER HALİYLE TERBİYE EDEN PEYGAMBER: HZ. MUHAMMED MUSTAFA (SAV)
Hz. Muhammed Mustafa'nın (sav) hayatından örnekler verilerek oyun dili, ilgi ve saygı çerçevesinde çocuk eğitimiyle ilgili birçok konuya değiniliyor.
40 ADIMDA PEYGAMBERLERİN ÇOCUK EĞİTİMİ METOTLARI
Peygamberlerin uyguladığı, anne-babaların da uygulaması gereken çocuk eğitimi metotları 40 madde halinde sıralanıyor.
Fıtrat Pedagojisi 2 Peygamberlerin Çocuk Eğitimi Metotları Soruları ve Cevapları
Fıtrat Pedagojisi 2 Peygamberlerin Çocuk Eğitimi Metotları kimin eseri?
Hatice Kübra Tongar
Fıtrat Pedagojisi 2 Peygamberlerin Çocuk Eğitimi Metotları türü nedir?
Kişisel Gelişim
Fıtrat Pedagojisi 2 Peygamberlerin Çocuk Eğitimi Metotları kaç sayfa?
160
Fıtrat Pedagojisi 2 Peygamberlerin Çocuk Eğitimi Metotları Yorumları
çoğu uydurma pek inandırıcılığı yok daha bilimsel kitaplara yönelin
01-11-2018 19:01
çocuk yetiştirme kitabından daha çok çocuklara din eğitimi gibi görünüyor faydalı bilgi pek göremedim çocukları sorgulama yerine dini değerlere boyun eğip iyi çocuk olmaya yönlendiriyor
25-11-2018 18:31
din sömürüsünü buna da illet ettiniz yaa helal olsun
01-06-2019 16:19
hz lokmanın önerileri çok hoşuma gitti faydalı bir kitap yorumlara bakmayın okuyun
30-03-2022 18:23
çok kötü bir kitap gerçeklikten uzak sadece dine yönlendirme amaçlı yazılmış herşeye dini katmasalar olmaz