Hatice Kübra Tongar'ın "Fıtrat Pedagojisi" adlı kitabını, her ebeveynin ve eğitimcinin okuması gerekiyor. Çünkü kitap, okura farklı bir bakış açısı kazandırıyor, yeni şeyler öğretiyor ve bildiklerini hatırlamasını sağlıyor. Kitapta otuzdan fazla bölüm ve ayet bulunuyor. Ayetler her bölümde bölüm başlığından sonra veriliyor ve açıklanıp konuya giriş yapılıyor.
KUR'AN'I DUVARLARDAN KALPLERİMİZE İNDİRELİM
Kur'an-ı Kerim, birçok konuda olduğu gibi ebeveynlik konusunda da en önemli kaynaktır. Çünkü çocuk yetiştirme konusunda insana, onu yaratandan daha doğru ve güvenilir bilgiyi kimse veremez.
BESMELE, HAYIRLI EBEVEYNLİĞİN BAŞIDIR
Besmele her hayrın başı olduğu gibi, hayırlı ebeveynliğin de başı ve baş şartıdır. Ebeveyn besmele ile çocuğu için elinden geldiğince çabalar ve kendi acizliğini kabul ederek hayırlı neticeyi Allah'tan ister. Böylece kibre kapılmaktan kurtulur.
İNSAN İNŞASINDA KUR'ANİ METOT
Ebeveyn, çocuk 0-2 yaş aralığındayken çocuğun fıtratını keşfetmeye çalışmalı, yani çocuğu okumalıdır. Sonraki dönem olan 2-7 yaş aralığında ise çocuğunda görmek istediği hal ile yaşayarak çocuğuna örnek olmalıdır. 7-14 yaş aralığında da artık belli bir birikime sahip olan çocuğa etki edecek nasihatlerde bulunmalıdır.
HER ÇOCUK BİR KİTAPTIR
Her çocuk farklıdır. Bu yüzden bazen aynı sorunlar karşısında farklı çözümler gerekir. Bir çocukta fayda sağlayan öneri başka bir çocukta fayda vermeyebilir. Her çocuğun fıtratı farklı olduğu için ebeveyn çocuğun biricik olduğunu fark etmeli ve fıtratını okumaya çalışmalıdır.
FITRAT KİTABI NASIL OKUNUR?
Kimi çocuk hareketli, kimi sakin, kimi sevecen, kimi utangaçtır. Ebeveyn bunun farkında olmalı, kendi istek ve beklentileri doğrultusunda çocuğun fıtratına aykırı davranıp çocuğa zarar vermemelidir.
SEN KENDİNİ BİLMEZSEN BU NİCE OKUMAKTIR?
Ebeveyn, çocuğunda görmek istediği hal için önce kendisi çaba sarf etmeli, örnek olmalıdır. Çünkü çocuklar, ebeveynlerinin söylediklerini değil, yaptıklarını yaparlar.
EBEVEYNLİĞİN ZORLU YOLLARI
BİLGİLİ ANNE Mİ BİLGE ANNE Mİ?
HANGİ EKOLÜN EBEVEYNİSİNİZ?
Günümüz ebeveynleri, kimi zaman birbiriyle çelişen pedagojik bilgileri birer kanun gibi kabul ederken, bunları Kur'an ve sünnetin önüne geçirmektedir. Bu durum çocuk gelişiminde sorunların temelini oluşturmaktadır.
DİĞERKAM ÇOCUKLAR YETİŞTİRMEK
Diğerkam çocuklar yetiştirmek, karşısındaki kişinin duygularını sadece zihnen değil kalben de hissedip anlamaya çalışan çocuklar yetiştirmektir. Bunun için ebeveynin çocuğunun duygularını küçümsememesi, çocuğuna onun duygularının farkında olduğunu gösterip duygularını paylaşması gerekir.
KALP Mİ DÜŞÜNÜR, BEYİN Mİ?
ÇOCUĞUM SENİN ÇOCUĞUNU GEÇER!
ANNE-BABALARA İLAHİ ÇAĞRI: YAVAŞLAYIN!
İnsan aceleci olduğunda bazı şeyleri fark etmemeye ve hissetmemeye başlar. Bu da insanı zamanla duyarsızlaştırır. Bu nedenle duyarsız çocuk yetiştirmemek için çocuğun hayat ritmine ayak uydurmak, çocuğu hızlandırmaya çalışmamak gerekir.
ÇOCUK, ANNESİNDEN 'GÜVEN' YUDUMLAR
Çocuk, anne sütüyle beslenirken sadece karnını değil ruhunu da doyurur. Annesinin kucağında, gözlerinin içine bakarak annesiyle etkileşim kurmak çocuğa benzeri olmayan güven duygusu kazandırır.
EBEVEYNLERE NEBEVİ REÇETE: ÖFKELENMEYİN!
Ebeveynlerin, çocukları istemedikleri davranışlar yaptığında veya istedikleri davranışları yapmadığında öfkelenmeleri yanlıştır. Çünkü ebeveyn çoğu zaman çocuğun fıtratını görmezden gelerek çocuktan fıtratına uygun olmayan davranışlar bekler. Çocuk fıtratına göre davrandığındaysa ebeveyn uğradığı hayal kırıklığıyla oluşan öfkesini çocuğa yöneltir.
Öfkenin oluşması engellenemiyorsa zarara dönüşmesi engellenmelidir. Bunun için ebeveyn öfkelendiğini hissettiğinde çocukla aynı ortamda bulunmamalı, mümkünse aynaya bakıp öfkeli halinin ne kadar korkunç olduğunun farkına varmalıdır. Daha sonra çocuktan beklentileriyle gerçekleri karşılaştırmalı ve beklentilerini gerçeklere uygun hale getirmeye çalışmalıdır. Son olarak içinde bulunduğu durumla ilgili çareleri, farklı çözüm yollarını düşünmelidir. Böylece ebeveyn bir nebze de olsa öfkenin zararlarını engelleyebilir.
YÜKSEK SESLİ ANNE-BABALIK
İNSANLIĞI KEMİREN HAZ CANAVARI
Ebeveynlerin çocuklarına yapabilecekleri en büyük kötülüklerden biri şüphesiz çocuğun içindeki haz canavarını büyütmektir. Ebeveynler bunu kimi zaman zor durumda kalmamak, anı kurtarmak için, kimi zamansa kendi çocukluğunda sahip olamadığı imkanları çocuğuna sunarak kendini rahatlatmak için yapar. Her ne sebeple olursa olsun çocuk bu durumdan zarar görür. Zamanla hiçbir şeyden mutlu olmayan, hiçbir şeyin kıymetini bilmeyen, doyumsuz bir birey haline gelir.
AZ YİYEN ÇOCUK MAKBULDÜR
Çocuklar, acıktığını ve doyduğunu hissetme yeteneğiyle dünyaya gelir. Bu nedenle ebeveynin çocuğu beslenme konusunda zaman ve miktar yönünden zorlaması doğru değildir. Çocuk, doyduğunu söylüyorsa doymuş, acıkmadığını söylüyorsa acıkmamıştır. Ebeveynin, çocuğunun bu konuda yetkin olduğunu fark edip bunu kabullenmesi ve sadece sağlıklı beslenme konusunda çocuğu yönlendirmesi gerekir.
ÇOCUK DÜNYASININ ANAHTARI: OYUN
BIRAKIN ÇOCUĞUNUZ AĞLASIN!
ÇOCUK EĞİTİMİ VE KOKU
KARDEŞ KISKANÇLIĞINA KUR'ANİ BAKIŞ
CEBİMİZDEKİ ETİKETLER
EBEVEYN ÇOCUK ARASINDAKİ SINIR: MAHREMİYET
ÇOCUĞUNUZA DEĞİL, NEFSİNİZE SABIR GÖSTERİN
ÇOCUĞUNUZUN HATALARINI AÇIK ETMEYİN
EVLERİN GÜZEL SÜSLERİ...
ÇOCUK NİMETİNİN FARKINDA MISINIZ?
ANNE-BABALIK DUA İLE BAŞLAR
YALAN, GÜVEN DUYGUSUNU YERLE BİR EDER
ZAMANIN ŞARTLARINA GÖRE EBEVEYN OLMAK
ROLLERDEN BİR ROL, ANNELİK
ZEKİ ÇOCUK YETİŞTİRMENİN YOLU; SILA-I RAHİM
SON AYET, SON SÖZ...