Adem GÜNEŞ'in "Annelik Sanatı" adlı kitabı sekiz bölümden oluşuyor. Her bölümde farklı farklı konular kısaca anlatılıyor. İlk bölümdeki, yirmi sekiz madde ile annelerin taşıdıkları yükleri fark edip bu yüklerden kurtulmalarını amaçlayan "Annenin Kendini Tanıma Rehberi" annelere oldukça fayda sağlıyor. Bazı sayfalarda, bahsedilen konularla ilgili fotoğraflar bulunuyor. Ayrıca önemli cümleler sayfaların yan tarafında tekrar edilerek vurgulanıyor.
ANNELER NEDEN ANNELİK YAPAMAZ
Bu bölümde, çoğu zaman annelerin ellerinde olmayan nedenlerden dolayı annelik yapamamalarının üzerinde duruluyor. Annelerin hayatı yaşamaya değer görmemeleri, çocuklarının eğitiminde çevreleri tarafından kısıtlanmaları, ilk dört yaş dönemini kendi anneleriyle doyasıya yaşayamamaları, çocuklarının eğitiminde ailelerinden destek görmemeleri, eşlerini ve çocuklarını benimseyememeleri, eşleri tarafından sevilmemeleri, sigara/alkol/uyuşturucu bağımlısı veya sanal bağımlı olmaları, planlı olmamaları, uyku ve beslenme gibi ihtiyaçlarına dikkat etmemeleri, hareketsiz yaşamaları, asosyal olmaları ve çevrelerinin annelere anneliklerini hissettirmemesi gibi önemli noktalar yer alıyor.
ANNENİN ÇOCUĞUNU TANIMA SÜRECİ
Annelerin çocuk eğitiminde başarılı olmaları için sadece kendilerini tanımaları ve kendi hatalarını düzeltmeleri yetmiyor, çocuklarını da tanımaları gerekiyor. Çocukluk döneminde edinilen olumlu-olumsuz tüm deneyimlerin yetişkinlik dönemine etkilerinin fark edilmesi de büyük önem taşıyor. Çocukların, hayvanlar gibi ceza ile eğitilemeyeceği ve ceza ile eğitilmeye çalışılan çocukların göreceği zararlar anlatılıyor. Çocuk eğitiminde, başkalarının ne diyeceğinin çok önemsenmesi ve çoğunluğun yaptığı yanlış davranışların yanlışlığının kabul edilmemesinin en büyük hatalardan oldukları gözler önüne seriliyor.
ÇOCUKLUK DÖNEMİ (0-7 Yaş)
Bu bölümde, 0-4 yaş ile 4-7 yaş dönemleri arasındaki farklar ve çocuğun 0-4 yaş dönemini annesiyle geçirmesinin önemi anlatılıyor. 0-4 yaş döneminin anneyle geçirilmesi mümkün değilse anneanne-babaanne ile geçirilmesi gerektiği açıklanıyor. Bu dönemin anneanne-babaanne ile geçirilmesi mümkün değilse teyze-hala ile, bu da mümkün değilse ebeveynlerin yetişkin hanım kuzenleri ile geçirilmesi tavsiye ediliyor. Son çare olarak, çocuk bu dönemi bakıcı ile geçirecekse çocuğun bakıcıyla uyumunun kontrol edilmesi ve bakıcıya alışmasının sağlanması gerektiği nedenleriyle anlatılıyor.
4-7 YAŞ GRUBU ÇOCUKLAR
Bu bölümde çocuklara, kuralların nasıl öğretileceği anlatılıyor. Kuralların sadece çocuklara özel olmasının çocuklar için kural değil ceza olduğu, kuralların tüm aileyi kapsamasının ise çocukların kurallara uymasını kolaylaştıracağı örneklerle gözler önüne seriliyor. Çocukların 4-7 yaş döneminde yaşıtlarıyla etkileşim kurmak isteyeceği, bu nedenle ebeveynlerin bu dönemde çocuklarına komşu veya akraba çocuklarıyla sosyalleşme imkanı sunması gerektiği hatırlatılıyor. Ayrıca bu dönemdeki çocukların, anne-babalarının yapmalarını söylediklerini yapmak yerine yaptıklarını örnek aldıklarını unutmamak gerekiyor.
7-14 YAŞ DÖNEMİ
Bu bölümde, 7-14 yaş dönemindeki çocukların hayatı somutlaştırarak algılamaya başladıkları, artık daha gerçekçi oldukları anlatılıyor. Bu dönemde çocukların soyut kavramları somutlaştırmak için anne-babalarını soru yağmuruna tutabileceği, böyle bir durumla karşılaşan anne-babaların sabırlı ve dürüst olması gerektiği vurgulanıyor.
14-21 YAŞ ERGENLİK DÖNEMİ
Bu bölümde ergenlik döneminin ne olduğuna, kız çocuklarında ve erkek çocuklarında ne gibi değişikliklere sebep olduğuna değiniliyor. Ergenlik döneminin kendiliğinden sorunlu bir dönem olmadığına, anne-babalar bilinçli olup yanlış tutumlar sergilemediğinde bu dönemin sorunsuz atlatılabileceğine dikkat çekiliyor. Bu dönemde ortaya çıkabilecek sorunları önlemek için öneriler veriliyor.
AİLE İÇİNDEKİ ROL KARMAŞASI
Bu bölümde, babaların rollerini de annelerin üstlenmesinin veya anne-babaların rollerini değiştirmelerinin aile içinde sebep olabileceği sorunlar anlatılıyor. Babanın otoriter olması annenin de onu desteklemesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Hem annenin hem de babanın otoriter olmasının baskıcı bir aile ortamına, aksinin ise ilgisiz bir aile ortamına sebep olabileceği gözler önüne seriliyor. Ayrıca aile toplantılarının önemi, faydaları ve nasıl olması gerektiği açıklanıyor.
ÇOCUK EĞİTİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Bu bölümde çocuk eğitiminin neleri kapsadığı ve çocuk eğitiminde nelere dikkat edilmesi gerektiği anlatılıyor. Önemli noktalar, birkaç hikayeyle ayrıca vurgulanıyor.