Kişisel gelişim kitaplarından bir diğeri olan Her şey Seninle Başlar, hayatı yeniden şekillendirme aracı olarak, kendi ayakları üzerinde durmak, kendi kanatları ile uçmak, başkalarına bağımlı olmadan yaşamak isteyenler için yazılmış bir kılavuz kitap niteliğindedir. Aynı zamanda felsefe ve tekniği ile bir başarı ideolojisini savunmaktadır.
Kitabın sekiz yıl arayla iki kez yazılmış olması, kendini geliştiren bir gelişim kitabının olduğu kanıtıdır da. Biraz daha farklı olarak dünyadan örneklerle insanlığın ortak başarı mirasına daha fazla yer vererek, kitabın evrensel başarı kültürüne katkıda bulunmasını sağlamıştır.
Ömrümüzün okul hayatı ve hayat okulu şeklinde ayrılan dönemlerimizde, daha çok hayat kısmında zorlandığımız aşikâr. Birçoğumuz başarmak için var olsakta çok azının başarabildiği de aşikâr. Nedenleriyle, niçinleri ile nasıl olurları ile Mümin Sekman bilgi ve yöntemlerini sunmaya devam ediyor.
Her Şey Seninle Başlar kitabı ile de verdiği mesaj nettir: Başarsızlık öğrenilmiştir. Başarılı olmakta öğrenilebilinir. Uzmanımız, yeni bir hayat için yeni bir aklın gerektiğini vurgularken daha çok hikâye ve örneklemelerle düşünme yetisini daha fazla kullanmaya iter.
Bu kitapta sık sık ataletten söz eder. Atalet, eylemsizlik hali demektir. Bir insan bir işi nasıl yapması gerektiğini biliyor, niçin yapması gerektiğini biliyor, nasıl yapabileceğin biliyor, yapmazsa neler kaybedeceğini, yaparsa neler kazanacağını biliyor ama yine de yapmıyor. İşte bunu psikolojik atalet olarak tanımlayıp bunun nedenlerine değinmektedir.
Kaybetmeyi nasıl öğreniyoruzu yapılan bilimsel araştırmalarla anlatır. Kaybetmeyi neden kabulleniyoruz? İstemediğimiz şeylere neden katlanıyoruz? Hepsinin neden ve yollarına değinmektedir.
Çoğumuzun bu gibi durumlarda vereceği cevap aynıdır: Çaresizim! İşte bu durumda da sahte ve gerçek çaresizliğe değinir. Öğrenilmiş çaresizlik, algılanan çaresizlik gibi sınıflandırarak bunlarında çözüm yoluna iletir. Bu konuda yol aldırmak için de ‘’hiçbir şeyiniz yoksa önünüzdeki engellerde çoksa, zekânız tek sermayenizdir!’’ diyerek yolu açar.
Başarı ve mutluluğun anlamı nedir ve aralarındaki ilişki nasıldır konusuna kendi izlediği yöntemlerle açıklamalar getirir. Hem mutlu hem başarılı olabilenler hakkında saptadığı gözlemlerle ciddi tüyolar verir. Başarılı olup mutluluğu esik olanları, mutluluğu olup başarısız olanları, ne mutluluğa ne başarıya sahip olamayanlara da ayrı ayrı değinir.
Bir kişisel başarı grafiği ile yükseliş ve düşüşleri nasıl görselleştirebileceğimizi, kendi hayatından yola çıkararak sunar. Hayatta bazen daha yükseğe çıkmak için, bir süre aşağı inmek gerektiğini söylerken aynı durumları kendisinin yaşadığını da anlatır. Aslında yazarımız her daim cesaretin ne kadar önemli bir faktör olduğunu, kararlılığın, azmin gerekli olduğunu vurgular.
Günümüzde ki ve dünyada ki en yaygın insan türüne de dikkat çeker. Çoğunluğunun mış gibi görünmeyi seçtiğini, şöyle ki; akıllıymış, zenginmiş, başarılıymış, mutluymuş gibi görünmeye çalıştığını söyler. İnsanların büyük kısmının aslında içten içe farkında olduklarının ama özgüvenlerinin kırık olduğunu, öyleymiş gibi gözükmeye çalıştığını dile getirir. Zaten hepimizce buna katılmamak mümkün değil. Çok uzakta değil her birimizin kullandığı sosyal hesaplarda en yakın tanıdıklarımızın bile ne kadar mış gibi davrandıklarını görebilirken, kendini dakikalarca türlü başarılarla öven kişinin daha ilk soruda kaybettiği yarışma programlarını görürken aslında hiçbir şeyin öyle olmadığının bizler de farkındayız. İşte uzman yazarımız bunun için ısrarla der ki: ‘’Başarılı insan taklidi yapma, başarılı ol! İyi görünmeye çalışma, gerçekten iyi ol!’’
‘’İyi de nasıl? ‘’ kısmında tereddütleri olan, tam olarak doğru bir yol bulamayan kesim için elinden geleni kalemine aktaran bir kitapla neden olmasın!
Her Şey Seninle Başlar kitabının başında değindiği gibi sonuna doğru yine atalete uzunca yer verilmiştir. Çünkü araştırmalarına göre en büyük etkenin bu olduğuna inanmaktadır yazar. Zaten kitabı alıp okuduğunuzda her kesin bir yerinde mutlaka kendinden bir şeylerle karşılaşmaması mümkün değildir. Sonuçta herkesin bir amacı var ama bu amaca rağmen harekete geçilmiyorsa, geçse de sonunu getiremiyorsa ya da bunun için çok yavaş hareket ediyorsa bunun sebebinin atalet halinde yaşamak olduğunu savunmaktadır. Bazılarının hayatının belirli bir anında bazılarınınsa her boyutta ataletli olduğunu örneklerle açıklarken atalet tipinin de önemine değinir. Yani bedensel olarak mı yoksa beyinsel olarak mı daha çok atalet yatkınlığı vardır, bunu da okura yönelttiği sorularla keşfe yönlendirir.
Sonuç olarak nasıl mücadele edinilmesi, kişinin kendini eyleme geçirmesi için geleneksel yolları, yapılması gerekenleri nasıl zevkli bir hale getirileceğinden hayat enerjisine kadar doğru sonuçlar almaya yönelik; okumak isteyenlere bu kitap tavsiye edilir.
Yazan: Pınar Çağlayan
Her Şey Seninle Başlar Soruları ve Cevapları
Her Şey Seninle Başlar kimin eseri?
Mümin Sekman
Her Şey Seninle Başlar türü nedir?
Kişisel Gelişim
Her Şey Seninle Başlar kaç sayfa?
240
Her Şey Seninle Başlar Yorumları
bi faydasını görmedim zaman kaybı
13-01-2017 03:50
bencede hiç faydası yok
05-02-2017 21:46
ben okudum güzel bi kitap
19-07-2017 10:16
3t ve 3y kuraluı nedir
30-11-2017 21:45
çok güzel çok beyendim çok faydalı
11-12-2017 20:42
hayatta göremediğim bazı noktaları görmem için bana gözlük oldu. güzel b ir kitap
22-12-2017 08:23
bence çok güzel bir kitap bende bütün kitapları var bence sizde okuyun
28-07-2018 14:17
her şey seninle başlar: kişisel kurtuluş savaşınızı başlatın bana yeni yılda hediye edildi daha yeni bitirdim harika bir kitap harika bilgiler yeni yıl planları yapıp onları gerçekleştirmek için yazılmış gibi hediye eden arkadaşıma çok teşekkür ederim
13-01-2020 10:46
kişisel gelişim kitaplarını pek sevmem ama bu kitap güzel olmuş verdiği bilgiler aslında klask gibi ama kitabın motive edici bir yanı var okumanızı tavsiye ederim
18-03-2022 14:20
motive edici ama zamanla tadı kaçıyor yine de güzel bir deneyim oldu
28-10-2022 19:41
pahalı bir kitap verdiğimiz paranın karşılığını veriyor mu