Klasik Fransız Edebiyatı’nın aklımıza ilk gelen isimlerden biri olan Balzac’ın bu romanında Fransız İhtilali sonra taşra halkının davranışlarını aynı zamanda cimri bir adamın elde ettiği servet uğruna nasıl hayatını devam ettirdiğini anlatıyor. Ayrıca içinde yasak bir aşk da barındıran romanın konusu ise şöyle;
Mösyö Grandet Samuer şehrinin bilinen en zengin kişisiydi. Servetinin tam varlığı hiçbir zaman bilinmese de kasabalılar hep bir tahminde bulunurdu. Fransız İhtilalinden sonra elindeki tüm varlığıyla kiliseden kalan bağları, bahçeleri, arsaları alan Grandet bunları hep gizli bir şekilde yapmıştı. Yaşadığı ev şehrin en uzağındaydı. Karısı ve kızıyla beraber burada yaşıyordu. Kendisi o kadar cimri ve kuralcıydı ki. Kışın en soğuk günlerinde bile evde sadece yemek yerken ateş yanardı. Odalarda hiçbir şekilde ateş yakılmazdı. Kadın ve kızı bu nedenle ısınmak için hep örgü örürlerdi. Ayrıca ekmek bir haftaya bölünür, yemek yapmak içinde minimum erzak kullanılırdı. Geceleri tek bir mum ışığında oturulurdu. Ayrıca Mösyö Grandet her yıl karısına altı frank kızına da sadece bir Louis para verirdi. Mösyö Grandet ünlü bir fıçıcıydı. Bağları her yıl ikiyüze yakın fıçı şarap üretirdi. Hep faiz ve tahvillerle uğraşırdı. Servetine sürekli servet katıyordu. Onun bu zenginliğinin tek varisi kızı Eugenie idi. Bu nedenle peşinde birçok aday bulunurdu. Hepsi de mösyöye yakınlık gösterirdi. Crochotlar ve Grassinler bilinen en yakın adaylardı. Kızını elde edip servetini kazanmaya çalışıyorlardı.
Bir gün hiç beklenmedik bir gelişme oldu. Tüm ev halkı ve misafirler salonda tombala oynarlarken birden kapı hızlıca çaldı. İçeriye gelen kişiyi kimse tanımıyordu. Genç ve zarif bir Paris delikanlısıydı. Bu kişi Charles Grandet idi. Eugenie’nin kuzeniydi. Aralarında bir etkileşim olmuştu. Mösyö Grandet ise onunla beraber mektubu aldı. Mektupta yazanlar ise şok ediciydi. Grandet’in kardeşi iflas etmek üzereydi. Bu nedenle başına bir kurşun sıkarak intihar etmiş, oğlu Charles’ı da kardeşine bırakıyordu. Mösyö bu durumdan hiç memnun olmadı. Genç çocuğun birkaç gün evde kalmasına müsaade etti. Bu sırada Eugenie ve annesi ona çok iyi hizmet ettiler. Genç kız bir akşam odasına girip mektupları okuduğunda onun ne kadar çaresiz olduğunu anladı. Elinde bulunan tüm altınlarını ona verdi. Küçük bir öpücükle birbirlerine söz vermiş oldular. Charles, Hindistan’a gidip servet kazanacağını açıkladı, kuzeninden onu beklemesini istedi. Böylece ayrılmış oldular.
Fakat aradan geçen yıllar boyunca kendisi geri dönmedi. Hiç kimseyle evlenmeden hep onu bekledi. Önce annesini daha sonra ise babasını kaybetti. Çok büyük bir serveti olmuştu. Artık evin hanımıydı. Emrinde çalışan birçok insan vardı. Beklenen haber sekiz yıl sonra bir mektupla geldi. Charles, Hindistan da çok para kazandığını ve ün kazanmak amacıyla bir markiz kızıyla evleneceğini duyuruyordu. Ayrıca ekte de Eugenie’den aldığı borç para vardı. Genç kız öyle büyük bir hayal kırıklığına uğradı ki.. Hemen evlenmesi için en büyük aday olan Mösyö de Bonfons ile evlendi. Fakat adam sekiz ay sonra öldü. Genç kız bahtsız fakat çok zengin biri olarak yaşamaya devam etti.
Yazan: Ilgın Kocaman
Eugenie Grandet Soruları ve Cevapları
Eugenie Grandet kimin eseri?
Honore de Balzac
Eugenie Grandet türü nedir?
Yabancı Romanlar
Eugenie Grandet kaç sayfa?
232
Eugenie Grandet Yorumları
eski bir kitap ama günümüz insanını çok güzel anlatıyor adam insanları iyi tanımış ve iyi ele almış mutlaka okuyun
01-10-2016 18:51
yıllardır değişmeyen gerçekleri ele almış güzel bir bakış açısı
03-02-2017 17:57
merhaba eugenie grandet konusu ne acaba? bir paragraf ile anlatabilir misiniz?
25-05-2019 17:49
balzac aslında türk insanını anlatmış gibi yada tüm insanlar aynı cimriliği harika ele alıyor köy yaşamında paranın ne kadar değerli olduğu para uğruna nelerin yaşandığını okuyorsunuz ve yazar acaba türk mü de bu kadar iyi anlatmış diyorsunuz
21-03-2022 14:37
konusunu kısaca yazarmısın
11-11-2022 13:29
kitabın türkçe adı insanlık güldürüsü mü
07-07-2023 22:20
insanlık güldürüsü serinin adı. bu kitap serinin bir kitabı