Çürümenin Kitabı

Kitabın Yazarı:Emil Michel Cioran Kitap Türü:Psikoloji Yayınevi:Metis Yayıncılık Yayınlandığı Yıl:2000 Sayfa Sayısı:192 ISBN:9789753422666 Kitap Puanı:7.1 / 10 | Yorum: 5

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al D&R:170,00 TL e-kitap,pdf,epub: *

7.1
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

Çürümenin Kitabı - Emil Michel Cioran

Kitap Türü:Psikoloji, Felsefe Orjinal Adı:The Book of DelusionsÇeviren:Haldun Bayrı

Puan Tablosu

Çürümenin Kitabı Özet

Çürümenin Kitabı tam olarak varoluşçuluğun ilgisizlik ve eylemsizlik taraflarından doğuyor. Yaşadığımız çağda hepimiz son model telefonlarımızdan, oturduğumuz döner sandalyelerden ya da çok ünlü kahve zincirlerinin masalarından yaşamla ilgili savsatanlarda bulunuyoruz. Ben de tüm kalbimle burada olmamın bir anlamı olması gerektiğine inanıyorum. Beynim ise biz insanların dünyaya fırlatılmış bir hilkat garibesi olduğu gerçeğiyle yankılanıyor. Varoluşun sancısını hangimizi yoklamadı ki?

Söylemek istediğim bu sorgulamalar tam olarak neye hizmet ediyor onu bulmalıyız? Bizi daha entelektüel mi yapıyor? Yoksa tembelliğimize çanak mı tutuyor? Yoksa gerçekten de yaşamımızı anlamlı kılmak için bize yol mu gösteriyor?

Yine de yaşıyoruz. O telefonları alıyor, o kahveleri içiyor, o işlerde çalışıyoruz. Çünkü ne kadar doğru sorgulamayı yaptığımızı düşünsek de hiçbirimiz o kaynağa inemiyoruz, ezilmekten korkan içgüdüsel gururumuz bizi yaşamaya devam etmek için koruyor.

“Fiiliyatımızın kaynağı, kendimizi zamanın merkezi, nedeni ve sonucu zannetmeye bilinçsizce meyilli olmamızdandır. Reflekslerimiz ve gururumuz, teşkil ettiğimiz et ve bilinç parçasını bir gezegene dönüştürür. Eğer dünyadaki konumumuzu doğru olarak anlayabilseydik; eğer kıyaslamak, yaşamaktan ayrılmaz olsaydı, mevcudiyetimizin ufaklığının açığa çıkması bizi ezerdi. Ama yaşamak, kendi boyutlarına karşı körelmektir.”

Ciaron’un bu kitabı 1949’da basılmıştır. Yani tam da iki savaş arasında yazar eserini yaratmıştır. Ne dinsel öğretiler ne ahlaki normlar ne de insan denen varlık engel olmuştur, milyonların ölümüne. Belli ki bundandır; yazarın insanlara, tanrılara açtığı savaş.

“Omuzlarımızın ve düşüncelerimizin üzerinde ağır yüklerle bir hapishanede doğmuşuz; kesip atma imkânı bizi bir sonraki gün yeniden başlamaya teşvik etmese, tek bir günün bile sonunu getiremezdik...Bu dünyanın prangaları ve solunmaz havası her şeyi elimizden alır, kendimizi öldürme özgürlüğü hariç; bu özgürlük de bunaltıcı ağırlıkların üstesinden gelen bir kuvvet ve gurur verir bize.”

Bu kısım için söylenebilecek çok söz var. Gerçekten de aciz yaşamlarımızın bir tesellisi midir intihar? Kendimizi yok etme fikri insanın aklının bir köşesinde hep duran panik butonu mudur? Yaşamıma son verme gücümü elimde bulundurmadığımı düşünelim. Kesinlikle insanın evrimi çok başka olurdu. Daha güçlü bile olabilirdik bana kalırsa. Ne olursa olsun yüzleşmek zorundayım. Yani yazarla çelişiyor olabiliriz. Aynı zamanda yazar, dinlerin kendi elimizle ölmeyi yasaklamalarının nedeni, bunda, tapınakları ve tanrıları aşağılayan bir itaatsizlik örneği görmeleridir diyor. Yaşam yaratıldı, doğmak kimsenin seçimi değildi. Tanrı istedi ve oldu. Ama ölüm… Gerçekten de otoriteyi sarsan bir durum.

“Vaktiyle bir benliğim vardı; artık sadece bir nesneyim... Yalnızlığın bütün uyuşturucularını tıka basa alıyorum; dünyanın uyuşturucuları bana benliğimi unutturamayacak kadar hafiftiler. İçimdeki peygamberi öldürmüş olduğuma göre, nasıl olur da insanlar arasında hala bir yerim olabilir ki?”
“Bütün cinayetlerin sorumluluğu tapma gücündedir: Bir Tanrı’yı yakışıksızca seven kişi başkalarını da onu sevmeye zorlar, buna razı olmazlarsa onları yok etmeye de hazırdır. Hiçbir hoşgörüsüzlük, ideolojik taviz vermezlik veya din yayıcılığı yoktur ki, şevkin hayvani temelini açığa vurmasın.”

Dinler konusunda da oldukça katıdır, Cioran. Ona göre din lirik bir cüzzam gibidir. Ruhlara bulaşır, bir dogma için tutku duymaya neden olur ve yerleşir içine. Fikirlerin yerine yenisini koymayı reddettiği için insanın cinayetine bile sebep olur. Cioran, dünyadaki varoluşumuzla birlikte inançlarımızı da şöyle bir silkeleyiveriyor.

DEĞERLENDİRME

Bana kalırsa yazarın söylemlerinde bir fazlalık mevcuttu ne Sartre ne Camus ne de Nietzsche muhatabı bu kadar da olmayan cümleler kurmuyordu gibime geliyor. Cioran, umudu tamamen reddediyor. Koca bir boşluk içine çekiyor insanı. Varoluş üzerine düşünüyorsanız mutlaka okumanız gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.

Kesinlikle okuması emek isteyen bir kitap. Tane tane, sindire sindire okunması lazım. İki üç kere okuduğum çok fazla cümle olmuştur. Metis yayınlarındaki çevirisini de oldukça kaliteli buldum.

Yazarın dilinin oldukça keyif verici daha doğrusu düşüncelerinin üzerinde düşünmekten keyif alındığı kesin ama düşüncelerine katılıp katılmamak size kalmış.

Editör: Ceren Kozalıoğlu

Çürümenin Kitabı Soruları ve Cevapları

Çürümenin Kitabı kimin eseri?

Emil Michel Cioran

Çürümenin Kitabı türü nedir?

Psikoloji, Felsefe

Çürümenin Kitabı kaç sayfa?

192

Çürümenin Kitabı Yorumları

harika bir kitap bakış açımı çok değiştirdi süper

11-11-2020 16:30

çürümenin kitabı ne anlatıyor kısa özet lazım

27-06-2022 23:17

analiz çıkartmam gerek ama okumak istemiyorum konusu ilgimi çekmiyor buradaki özetten yazsam olur mu

07-04-2023 23:17

özet ile analiz aynı şeyler değil özetten faydalanabilirsin ama tek başına yeterli olmaz

24-01-2024 22:51

faydalı bir eser güzel bilgiler var

09-10-2024 18:10