Dünya tarihinin en fazla tartışılan düşünürlerinden bir tanesi olan Friedrich Nietzsche 15 Ekim 1844 yılında Almanya’da doğmuştur. İleriki zamanlarda düşüncelerini etkileyecek olaylar zinciri daha çocukken başına geldi. İlk olarak Nietzsche daha 5 yaşında iken babasını kaybetti. Aradan pek zaman geçmeden bu kez erkek kardeşini kaybetti. Bunun etkileri ile yetişen Nietzsche başarılı bir öğrenci olması ile birlikte saygın bir okula kabul edildi. Daha genç yaşta dönemim en önemli dilleri olan Yunanca, Latince, İbranice ve Fransızca dillerini öğrenerek kendini geliştirdi. Nietzsche’nin inancını kaybetmesi ise eğitimini tamamladıktan sonra oldu. Teoloji ve Filoloji üzerine çalışmaya başlayan Nietzsche kendi ailesi dahil çevresinden tepkiler görmeye başladı ve bu da inancının kaybolmasına neden oldu. Daha fazla dışlanan Nietzsche kendi düşünceleri kanıtlama çabası içine girdi ve ilk eseri olan Yazgı ve Tarih ile Hristiyanlığın temellerini derinden sarstı. Nietzsche kendi inancında sorgulamayı temel almış ve hiçbir dinde olmayan sorgulama öğesini kullanarak tüm dinlerin temel öğretilerini sorgulama başlamıştır. Aldığı tepkileri dinlemeden çalışmalarına devam etmiştir. Hayatı boyunca Profesörlüğe kadar yükselmiş, düşüncelerini kitapları vasıtası ile herkes ile paylaşmış fakat her seferinde daha fazla dışlanmış, sonunda bağımsız bir filozof olarak hayatını tamamlamıştır.
Nietzsche Kitapları & Eserleri: İyinin ve Kötünün Ötesinde, Böyle Buyurdu Zerdüşt, Zerdüşt, Yunan Tragedyası, Putların Batışı, Ecco Homo, Putların Alacakaranlığı, Deccal, Tarihin Zaman İçin Yararı ve Sakıncası, David Straus, Eğitici Olarak Schopenhauer, Seçilmiş Mektuplar, Hristiyanlığa Lanet, Zamana Aykırı Bakışlar, Gezgin ve Gölgesi, Tanrı ve Günah, Kişi Nasıl Kendisi Olur, Güç İstenci, Aklın Serüveni ve İsyanı, Aforizmalar
Nietzsche, insanlar üzerinde dini figür ve motiflerin önemini kavramıştır. İşte tam da bu yüzden fikirlerini doğrudan değil yarattığı bir dini figür yani Zerdüşt'ün dilinden iletmektedir.
Puan: 8.4 | Yorum: 0
Nietzsche, Putların Alacakaranlığı eserinde geleneksel din, ahlak ve felsefe üzerine oldukça sert eleştirilerde bulunur.
Puan: 7.9 | Yorum: 1
İyi ki Nietzsche Zerdüşt’ü yaratmış ve iyi ki Zerdüşt yola çıkmış.
Puan: 7.5 | Yorum: 24