Dan Brown her zaman saygıyı hake den mükemmel bir yazar. Her romanı öncesi yaptığı detaylı araştırmalar son zamanlarda kolaya kaçan yazarları gördükçe ona olan saygıyı daha da arttırıyor. Başlangıç romanı da Dan Brown’un en yeni romanı ve yine oldukça fazla araştırmaya dayalı bir hikayesi var.
Dan Brown’un kendine has oluşturduğu gerçek mekanlar ve öğeler ile kurguyu birleştirme türünü yeni kitabında da görüyoruz. Tabi kitabın ana karakteri yine Robert Langdon’dan başkası değil. Yer olarak da Dan Brown bizi bu kez İspanya’nın güzelliklerine götürüyor. Tarihi kişilik olarak ise bu kez fazlası ile İspanya’nın simge eserlerine imza adan Gaudi var.
Dan Brown Başlangıç kitabında kitabın adından da anlaşılacağı gibi insanoğlunun başlangıç hikayesine el atıyor. Büyük tartışmalara neden olan insanoğlunun nereden geldiği sorusunun cevabı kitabın hikayesinin temelinde yer alıyor.
Çok zengin olan ve günümüzün dâhisi olarak bilinen Edmond aynı zamanda Robert’in eski öğrencisidir. Edmond yıllardır tartışılan insanoğlu nereden geldi ve nereye gidiyor sorularının cevabını bulmuştur. Bunun duyurusunu yapacağı sunuma da Robert’ı da davet eder. Dünyanın bir ucundan birçok kişi Edmond’un bu sunumu için İspanya’ya gelir. Edmond gösterişli bir sunum ile izleyenleri cevaba hazırlar. Fakat tam cevaptan önce kendisi sahnede iken öldürülür ve bir kaos başlar.
Robert yaşananlardan bir anlamda kendini sorumlu tutar. Çünkü sunumdan birkaç dakika önce Edmond ile konuşma şansı yakalamıştır. Edmond bulduğu cevaların tüm dinleri yok edeceğini düşündüğü için sunumdan üç gün önce dört büyük dinin, Hristiyan, İslam ve Yahudu, temsilcileri ile özel olarak görüşmüş ve sunumu ilk onlara yapmıştır. Bu sunum dini temsilciler arasında büyük rahatsızlık yaratmış ve Edmond sunumdan önce bunu yapmaması için tehditkar bir tavır ile uyarılmıştır. Edmond da hayatından şüphe ettiği için son kez Robert’a danışmış fakat Robert dini temsilcilerin onu öldürmek gibi bir hatanın içine düşmeyeceğini belirtmiştir. Fakat bundan dakikalar sonra öğrencisi gözlerinin önünde öldürülmüştür. Bunun üzerine Robert Edmond’un sunumunun geri kalanını herkese duyurmak için kendini sorumlu hisseder ve kendini bir maceranın içinde bulur.
Dan Brown’un kitaplarını biliyorsanız, bundan sonra yaşanan karmaşa ve aksiyonu tahmin edebiliyorsunuzdur. Robert yine gizemleri çözerek peşindekilerden de kaçarak sunumu bulmak için bir maceranın içine girer. Peşinde ise kim olduklarını bilmediğimiz ama roman boyunca Kraliyet Ailesi, Hristiyan temsilcileri ya da Din fanatikleri olarak geçer. Fakat bu biraz konunun arka planında kalıyor. Çünkü açıklanacak cevap tabi sizi de çok etkiliyor ve yaşananlardan daha çok soruların cevabını bekliyorsunuz.
Buraya kadar okuduysanız ve kitabı da okumaya karar verdiyseniz bundan sonrasını okumanızı pek tavsiye etmiyorum çünkü kitabın sonu ile ilgili izlenimlerimi de paylaşmaya başlayacağım.
Birincisi kitabın kurgusu Dan Brown’un önceki kitaplarındaki kadar merak uyandırıcı ve karmaşık değil. Sanırım bu yüzden Dan Brown bu kez konudan daha çok cevabın merak uyandıracağını düşündüğü insanoğlunun geldiği yeri konu olarak seçmiş. Kitabın başlangıcı da zaten sizi bunun üzerine hazırlıyor ve kitabı sadece cevapları öğrenmek için okuyorsunuz.
İkincisi her ne kadar Dan Brown yine ortalığı baya karıştırmaya kalksa da cinayet anı ile birlikte aslında neler olduğunu biliyorsunuz. O yüzden cinayetin neden işlendiği, cinayetin arkasında kimler olduğu merakı oluşmuyor. Yani, cinayete kadar olan kısmı dikkatli okursanız ve katilin “zamanlama her şey” cümlesini tekrar tekrar okursanız, her şeyi anlıyorsunuz. Dan Brown bunu bilerek mi yaptı bilmiyorum ama ilk kez bir Dan Brown kitabının sonunu başından bilebiliyorsunuz.
Bu yüzden geriye bir tek soruların cevabı kalıyor. Zaten Dan Brown bunların cevabını vermese baya kişi kitabı okuduktan sonra büyük tepki gösterirdi. Bu soruların cevabı da daha kesin olmadığı için Dan Brown’un ne yapacağını da merak ediyorsunuz. Ama bu kısım da aslında hayal kırıklığı. Dan Brown insanoğlu nereden geldi sorusunun cevabını son zamanlarda araştırmalar ile ortaya çıkan bir deneye bağlıyor. Bu deney aslında uzun zaman önce yapıldı ve bir anlamda başarılı olmasına rağmen zaman faktörü işin içine katılmadığı için başarısız gibi görüldü. Yani o zaman başarısız deneyi aslında zaman geçtikçe başarılı sayılacaktı. Yani aslında bilinen bir gerçeği Dan Brown zaman kavramını da katıp bize sunuyor. Nereye gidiyoruz sorusunun cevabı ise daha ilginç bir düşünce. Birçok kez farklı kişiler tarafından dillendirilen bir cevabı, bu kez Dan Brown, ilginç bir bakış açısı ile sunmuş. Fakat bilim alanında yaşananlar takip edenler için cevapların pek şaşırtıcı bir noktası yok.
Başlangıç kitabı yine mükemmel bir kitap, buna kuşku yok ama Dan Brown’un en iyi kitaplarından bir tanesi değil. Din konusunda söyledikleri ile de baya tepki toplayacağı ve özellikle sondaki ufak itiraf kısmı ile İspanya’da baya nefret uyandıracağı kesin. Her zaman olduğu gibi olayların geçtiği mekanlar ile İspanya turizmine de baya katkı sağlayacak gibi görünüyor.
Yazan: Kitap Kurdu
Başlangıç Konusu
Günümüzde tarihi gerçekler ile kurguyu en mükemmel şekilde bir araya getiren Dan Brown Başlangıç romanı ile yine çok ses getirecek ve yine çok tartışılacak bir esere imza atıyor.
Başlangıç kitabı bu kez insanoğlunun her zaman en fazla merak ettiği sorunun cevabını irdeliyor. İnsanoğlunun nereden geldiğini bir kurgu içinde ele alıyor. Bunu yaparken de tüm dünyadaki dinlerin varoluşunu da ele alıyor.
Kahramanımız Robert Langdon bu kez insanların nereden geldiğini, dinlerin nasıl oluştuğunu ve gerçek sırrı bulduğu iddiası ile ortaya çıkar ve bunu tüm dünyaya duyurmaya karar verir fakat bu pek çok kesimde büyük rahatsızlık ortaya çıkartır ve fanatikler de Langdon’u ortadan kaldırmak için harekete geçer.
Başlangıç romanı bildiğimiz Dan Brown kitaplarından bir tanesi. Dan Brown yine tarihteki gerçekleri ele alıyor ve bunu bir kurgunun içine sokuyor. Böylece bir çok tarihi gerçeği öğrenirken, bunun verdiği gerçeklik hissi ile mükemmel bir maceranın içine atılıyorsunuz.
Başlangıç Soruları ve Cevapları
Başlangıç kimin eseri?
Dan Brown
Başlangıç türü nedir?
Yabancı Romanlar, Gerilim, Gizem
Başlangıç kaç sayfa?
536
Başlangıç Yorumları
kitap bugün elime geçti okumaya başlıyorum çok mutluyum
04-10-2017 00:21
kitap açık söylemem gerekirse ilk sayfalarda sıkıcıydı ama konular açıldıkça kitap sürükleyici olmaya başladı dan brown'ı ilk kez okuyorum.kitabı 2 gün önce aldım şuan 113. sayfadayım ve kitabın finalini şimdiden merak ediyorum.
özetle etkileyici,sürükleyici bir roman mutlaka okunmalı
05-10-2017 17:11
adam ataist zayıf beyinleri etkilemek için yazmış belli böyle şeylere inanmayın allah sizi bunlarla sınıyor
14-10-2017 01:01
merhabalar.
kitabın yazarı ile ertuğrul özkök'ün röportajını hürriyet pazar'da okudum ve etkilendim. kitabın yazarı ateist olabilir. zayıf beyinlerin allah'a olan inancında da zayıflık vardır. demem o ki, ateistlerden korkmamak gerekir. her türlü inanca ve düşünceye yer vermek gerekir ki, inanmak istediğimiz allah'ı daha iyi tanıyalım. allahu teala'da bilinmek için yaratmadı mı? o halde bizler de allah'ı araştırarak bulacağız ve bileceğiz. yani taklidi imandan tahkiki imana geçmek için bir fırsat değil midir ki bunlar?
selam ve dualarımla.
15-10-2017 21:13
kitabım gelsin hemen okuyacağım. çok merak ediyorum. sonrasında sıra filmini beklemekte.
tipik bir dan brown kitabı. kaçan kahraman & yanında kaçan kadın & peşlerinde a'ya hizmet etiğini zannneden ama b'ye hizmet eden katil & kötü görünen iyi & iyi görünan kötü. artık o kadat baydı ki... kitap beleş gelmeseydi kesinlikle alıp okumazdım.
06-11-2017 09:59
beklentimin altında bir kitap ilk kez dan brown kitabı okuyorsanız etkilenirseniz ama benim gibi tüm kitaplarını okuduysanız sıradan geliyor
07-11-2017 17:42
kıtaptan ne beklenti içinde olmakla alakalı. bu bir polisiye roman tadında tarihi olaylar harmanlanmış sürükleyıcı bir kital. aynı yazar 5. kıtap olunca sıkıcı olabiliyor. bu sebeble okurken aldığınız keyıf bol olması dileği ile
14-11-2017 23:07
kitap kendisini okutuyor çok sürükleyici merak içinde okudum elimden bırakmak istemedim
17-11-2017 17:35
arkadaslar brown ateist degildir. kitabi arastirma bilgileri tamamen vatikan dan gelmektedir.filmleri ise yine vatikan kaynakli finansmanindan saglanmistir.önce yaniltma kafa karistirmadan sonra sonuc yine isa peygambere döner.vatikanin islam ve orthodox dunyasinla savasidir.bizede hem kitabi hemde film lerinde hafizalarimiza yüklenmeye calisilir.
18-11-2017 03:25
ateizm fikirleri haklıymış gibi gösterilmiş, gayet açık tanrı olmadan tüm canlılar oluşmuş, evrim geçirmiş gibi deney sonuçları söylenmiş. fakat gerçek hayattan alınan bu deneylerin başarısız olduğunu tüm okuyanların bilmesi gerekir. tanrı varlığını istemeyenler için bad news, her türlü bilimsel deney sonucu tanrının varlığı kaçınılmaz...
26-11-2017 22:42
kitabi okuyalı çok oldu kitap gerçekten de çok sürükleyici okudum da keyif aldım diyebilirim
bittinde üzüldüm kitaplardan biriydi çünkü bitmesini hiç istemedim herkes okuyabileceği güzel bir kitap derim ;)
09-03-2018 17:29
herkese şiddetle tavsşye ederim hayatımda bu kadar güzel bir roman okumadım, iki gündede bitirdim.
09-03-2018 19:34
melekler ve seytanlar,diijital kale ve ihanetnoktasini okumustum iyi bir yazar
"ateizmi savunan adam" olsaymış ismi daha anlamlı olurdu !! hayâl kırıklığı !!
26-04-2018 06:04
okumaya başlayalı haftalar oldu ama arada başka kitaplar okuyayım derken hala "başlangıç"ı bitirebilmiş değilim. fakat yarıladım:)
dan brown'ın okuduğum ilk kitabı. zaten kapak resmini ve ismini çok beğenip okumaya karar vermiştim. buradaki yorumlara bakılırsa beğenilmiş kitap ama dan brown'ın kalemini bilen "gerçek" okurların ortak kanaatı "bu kitap dan brown'ın en kötü kitabı" şeklinde. başlangıç benim bugüne kadar okuduğum kitaplar arasında bilgi dağarcığıma en çok bilgi katan kitaptır! net! bazı aslında birçok kitaplarda normal bir hikaye okuyoruz kitap bittiğinde öğrendiğim acayip bilgiler olmuyor. dan brown benim gözümde şu anda en bilge yazar konumunda. ki ben onun en kötü eserini okuduğum halde böyle düşünüyorum. başlangıç'ı bitirince diğer kitaplarını okumakta nasip olur inşallah:)
bu arada dini konular işlenmiş fakat hiç insanları ateizm'e çağırma gibi bir durum yok. aksine bay kirsch'in din hakkındaki teorilerinin hepsinin zaten islamda bir açıklaması olduğundan. kafamızdaki ateizm fikrini tamamen bitirmemize yardımcı oluyor
sonunda bitirdim kitabı. okuduğum ilk dan brown kitabı. şu ana kadar okuduğum kitaplar genelde roman tarzı olduğu için "kitap tadında kitap" diyorum başlangıç'a. ders kitabı gibi resmen. bi kere çok bilgilendirici. mesela ben gaudi'nin kim olduğunu , yüzyıldan fazla süredir yapımı devam eden bir kilisenin olduğunu bile bilmiyordum bu kitabı okumadan önce. herşeyden önce dan brown'ın bilgisine hayran kaldım. kitabı okuma sürecimde kitap hakkındaki yorumlardan sonunun diğer dan brown kitaplarına göre klişe olduğunu okumuştum. ve açıkçası ben fazla klişe şaşırtmayan bir son bekliyordum. edmond kirsch'in valdespino piskopos tarafından öldürüldüğünü sanıyordum ilk 400 sayfa boyunca. klişe denilince en klişe olan geldi aklıma:) ne olduysa 400 sayfadan sonrasında oldu. edmond'ın katilini tahmin etmek hiç te zor değil son 140 sayfaya gelindiğinde.
o kadar çok konu işlenmişki kitapta. onları tek tek yazamayacağım. yüzeysel bir inceleme olacak benimki. işlenen dini konular, dinlerin bilime düşman olduğu görüşünün langdon karakteri tarafından çürütülmesi, vatikan karışıklıkları...
bazıları dan brown'ın ateizmi desteklediğini düşünse de ben tam tersini düşünüyorum. kitabın ilk sayfalarından beri cevap bulmayı bekleyen iki sorusu vardı:
"nereden geldik? nereye gidiyoruz?"
kirsch'in sunumuna göre miller ve urey'in ilksel çorbasıyla, jeremy england'ın teorisi "enerji yaymak"ın karışımında ortaya çıkan dna'dan geldik. teknosyum'a gidiyoruz.
tamda burada langdon'ın:
"kodlar ve desenler birbirinden farklıdır... desen, organize olmuş bir dizi demektir. doğada her yerde desenlere rastlanır; ...kodlar özeldir. tanım itibariyle kodların bilgi taşıması gerekir. basit bir desen oluşturmaktan daha fazlasını yapmaları, veriyi iletmeleri ve anlam ifade etmeleri gerekir... kodlarla desenler arasında
bir fark daha var. kodlar dünyada kendiliğinden belirmez. mızik notaları ağaçta yetişmez, semboller kendilerini kumlara çizmez. kodlar , zeki bilincin incelikli icatlarıdır... ....kodlar organik oluşumlar değildir; birinin var etmesi gerekir.
-peki ya dna?
- bingo. genetik kod. işte çelişki burada"(sayfa 508-509)
sözleri devreye giriyor ve yaşamın bir yaratıcı olmadan ortaya çıkabileceği teorisini tamamen çürütüyor.
ateistlerin en çok işine yarayan şey dindeki "güncellemeler" sayesinde ortaya çıkan çelişkiler. yaşamın ilk döneminde insanlar sadece bazı sorulara cevap bulamadıkları için bir arayışta olup ay'a , güneş'e tapmış olabilirler. fakat bu günümüzdeki dinlerinde aynı arayış sayesinde ortaya çıktığının göstergesi değil. birtakım hurafelerin, bağnazlıkların asıl olan dinle hiç bir alakası yok. ateistlerin yanılgısı bu. dinle hurafeleri bir tutmaları. dinini bilen bir insan dinde çelişkilerin olmadığını açıkça görebiliyor.
kirsch'in annesinin kendini kiliseye kapatıp intihar etmesinin hiç bir gerçek dinde yeri yok. o tür aşırıya kaçan şeyler maalesef ki insanların "gereksiz din güncellemesi" sonucu ortaya çıkıyor ve dine zarar veriyor.
her neyse. kitaba geri dönecek olursak. dan brown'ın tüm eserlerine göz koydum şimdiden. hepsini mutlaka okuyacağım. ve benim 1 numaralı yazarım olmuş durum dan brown.
öncelikle kitabın yazarı ateist değil hiristiyan kitabı sonuna kadar okumadan yargilamayin kitabın sonunda dinin önemli olduğunu söylüyor hem ateist dahi olsa her türlü dusunceye açık olmalısınız.
23-06-2018 21:25
muhteşem be! ♥♥♥ favori kitaplarimdan biri oldu. ♥♥ puanim 10/10. ♥♥♥
harika bir roman dan brown bunları nasıl yazıyor merak ediyorum baya araştırma yapması lazım o kadar fazla bilgi varken insan gerçek olduklarını öğrenince şaşırıyor bu kadar tarihi bilgiden böyle bir olay örgüsü çıkartabilmek büyük marifet adam tüm övgüleri hak ediyor
05-04-2022 11:29
adam ne roman yazmış helal olsun okurken beynim yanacaktı adam bir de bunları araştırmış kurgulamış roman yapmış bazıları emek var falan diyor ya emek böyle olur
17-10-2022 17:04
çok iyi kitaptı yazarın diğer kitaplarını merak ediyorum hepsi böyle mi
30-06-2023 20:46
bu yazarın kaçınçı kitabı hangisinden başlamak lazım