Balım Kız Dalım Oğul

Kitabın Yazarı:Ceyhun Atuf Kansu Kitap Türü:Deneme Yayınevi:Bilgi Yayınevi Yayınlandığı Yıl:2016 Sayfa Sayısı:168 ISBN:9789752201482 Kitap Puanı:8.4 / 10 | Yorum: 14

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al e-kitap,pdf,epub: *

8.4
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

Balım Kız Dalım Oğul - Ceyhun Atuf Kansu

Kitap Türü:Deneme

Puan Tablosu

Balım Kız Dalım Oğul Özet

Ceyhun Atuf Kansu, Balım Kız Dalım Oğul diyerek bir masal anlatır edasıyla Anadolu’daki tüm nesile hitap etmektedir. Anadolu’nun köşe taşlarını adım adım yolculuğa çıkaran yazarın ilk durağı Muş Ovasıdır. Kitabın ilk sayfalarında Türklerin Anadolu’ya gelişiyle başlar. Malazgirt zaferiyle Selçukluların Anadolu’yu nasıl yurt edindiğini anlatır. Yazarın ikinci durağı Erzurum’dur. Bu insanın çilesinden, Nene Hatundan, Kerem ve aslı hikayesine, Selçuklu çağındaki medreselere camileri Kadrajına alır. Yazarın üçüncü durağı Sivas’tır. Sivas’ın medreselerinden, camilerinden, Sivas’ı mesken tutan Türk ozanlarından bahsetmeden geçemez. Ruhsati, Sultan Andak Minhacı, Aşık Veysel Şatıroğlu, Ahmet Kutsi Tecer gibi halk ozanlarından dört lüklere ve beşliklere yer verir. Yazar dördüncü durağı Konya’dır. Selçuk Türklerinin Anadolu’nun Konya’sına niçin başkent niçin seçtiğine dair kendi fikrine yer verir. Gönül mimarı olan Mevlâna Celaleddin Rumi’ye değinmeden geçemez. Kitabın beşinci bölümünde Türkçenin Beyliği Başlığı altında 13. yüzyılda Moğol saldırılarının yanında Selçuklu ordusunun kahramanlığını anlatır. Yazar bu bölümde Moğol kılıcının her şeyi alsa da Tanrı evi olan gönülün sonsuzluğundan bahseder. Yazarın altıncı durağı Sarıköy’dür. Yazar bu bölümde Hacı Bektaşi Veli ve Yunus’un diyalogları ile okuru mest eder. Yunus hacı Bektaşi Veli’nin kapısına dayanır. Buğday ister. Bektaşi Veli buğday değil sana soluk vereyim der. Buğday isterim deyip yola çıkan Yunus yoldan geri döner. Bu seferde soluk istiyorum der.

Yazarın yedinci durağı Söğüt Kışlağı’dır. Oğuz halkının ağacının söğüt olduğundan bahseder.

Yazarın sekizinci durağı Ankara Toprağı’dır. Ahilerin babası Ahi Evran’dan, Ankara’nın keçilerinden, Oğuz çobanlarından, Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ten bahseder.

Yazar, konuşma havasında Ankara’nın en güzel çiçeği olan Ankara Çiğdeminden bahseder.

Yazarın dokuzuncu durağı Güneş Tekeri’dir. Yazar Anadolu’nun bozkırının buğdayının, arpasının verimini ve Anadolu’nun bağlarının üzümünün verim vermesini sağlayan güneşi anlatır.

Yazar onuncu bölümde Bozkırdaki Kağnı başlığı altında Pir Sultan Abdal’dan dörtlüğe yer verir. Yer yer Aşık Veysel’in sözlerini verir. Sakarya Meydan Savaşı’nda yılın kağnısı, bozkır kağnısı ve de köylü Gordus’un kağnısı yeniden çıkmış , Anadolu askerine mermi, tüfek, nohut ve mercimek, gazi asker yaralı yürek taşımasını anlatıyor.

Yazar, on birinci bölümde mercekleri İzmir’e çeviriyor.

Yazar bu bölümde 3000 yıl önceki devletlerin kuruluşuna değiniyor. Ve bizi 3000 yıl öncesinden çıkarıp bugünü gösteriyor.

Yazar, on ikinci bölümde Ürgüp Şenliği başlığı altında Kapadokya, Avansos, Ürgüp, Ziyaret dağına değiniyor. Buradaki kiliselerden bahsediyor. Üzüm bağlarından, Erciyes Dağı’nın küllerinden doğan Kapadokya’yı seyahate çıkarıyor.

Yazar, on üçüncü bölümde Tebriz’den Trabzon’a başlığı altında Aslı ile Kerem hikayesine yer veriyor.

Yazar on dördüncü bölümde Bozkırda Sultan Hanı başlığı altında Aksaray üzerinden, çok eski bir kervan yolunu geçirip, Gesi bağlarını aştırıp, Malatya’nın kayısı güzeli topraklarına vardırıyor.

Ceyhun Atuf Kansu, on beşinci bölümde Akşehir’de Nasrettin Hoca başlığı altında Nasrettin Hoca’nın bilge dolu fıkralarından verdiği derslere değiniyor.

Yazar, on altıncı bölümde Toroslarda Karacaoğlan başlığı altında Toros dağlarının çiçekler yatağı olduğunu, ovalarının güzeller yatağı olduğunu ve Ozan Karacaoğlan’ın Büyük ev dediği, Oğuz töresi Bey çadırından bahseder.

Yazar, on yedinci bölümde Bursa Yeşili başlığı altında Bursa’nın yeşilinden, güzelliğinden, Yeşil camisinden birçok Türk devletine başkentlik yapmasından bahseder.

On sekizinci bölümde İznik Gölü başlığı altında gölün güzelliğinden bahseder.

On dokuzuncu bölümde Çamlıca Tepesi’nden İstanbul başlığı altında Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethini, İstanbul’un rapsodisini ortaya koyuyor.

Yirminci bölüm Yeşilırmak başlığıdır. Yeşilırmak’ın yaşantısını insanın yaşantısına benzetiyor.

Yazar, yirmi birinci bölümü Karadeniz’den adlı başlıkla Karadeniz bölümündeki şehirlere ve tarihin tozlu sayfalarına değiniyor.

Yazar, yirmi ikinci bölümü Anadolu Ozanları başlığı altında Anadolu’nun ozanlar yatağı olduğunu ve Homeros’tan Ahmet Muhip Dıranas’a kadar büyük söz ustaları yetiştirmesinden bahsediyor.

Yazar, yirmi üçüncü bölümü Şekere Dönüşen Toprak başlığı altında anlatıyor. Çok eskiden insanların şeker ihtiyaçlarını nasıl giderdiğini ve şeker pancarının öyküsüne değiniyor.

Yazar, yirmi dördüncü bölümde Demiryolu başlığı altında Anadolu’nun demiryollarının vazgeçilmezliğine değinir. Balım kız ve dalım oğula trenden ve demiryolundan vazgeçmemesi için telkinde bulunur.

Ceyhun Atuf Kansu, yirmi beşinci bölümde Bir Orta Anadolu Köyü başlığı altında

Orada bir köy var uzakta, hey balım kız diyerek seslenir. Anadolu’nun köylerinden ve tarla toprak işlerinden bahseder.

Yazar son bölümde Geyve Boğaz’ı başlığı altında Tekerlek tıkırtısıyla Geyve boğazını geçirir. Mahmut Bey’in bağımsız mücadelesinden bahsederek Anadolu gezisini sonlandırır ve son olarak şunu der “Koklayana bu yurttur, verilesi değil; insan bir sevdi mi, Anadolu anadır, kardaştır, yârdır hiç ayrılası değil!


DEĞERLENDİRME

Ceyhun Atuf Kansu, yazdığı Balım Kız Dalım Oğul kitabıyla Anadolu’nun parodisini gözler önüne seriyor. Yediden yetmişe herkesin seviyesine uygun bulduğum bu kitap Anadolu’muzun çileli insanlarından, kutsal mücadelemizden, Anadolu’muzun zenginliğinden bahşediyor. Yazar, okuyucuya samimi söylemlerle okuyucuyu daha da kitaba çekmektedir. Geçmişimizi, tarihimizin Yâd edilmesi ve unutulmaması, geleceğimize yön verilmesi için okunmaya değer bir çalışmadır.

Yazan: B. Öğretmen

Balım Kız Dalım Oğul Soruları ve Cevapları

Balım Kız Dalım Oğul kimin eseri?

Ceyhun Atuf Kansu

Balım Kız Dalım Oğul türü nedir?

Deneme

Balım Kız Dalım Oğul kaç sayfa?

168

Balım Kız Dalım Oğul Yorumları

yüreğine sağlık güzel insan . başarılı bir değerlendirme olmuş 👏

16-05-2019 03:42

güzel olmuş 👌

17-05-2019 05:28

öğretici bir kitap

17-05-2019 20:53

kitabı okudum güzel

18-05-2019 03:57

kitap sürükleyici çocuğuma okutmuştum.tavsiye ediyorum.

19-05-2019 23:51

okurken sıkıldım

20-05-2019 21:57

ayrıntılı bir özet olmuş 👏🏼

21-06-2019 14:43

kitap çok akıcı

31-07-2019 11:00

okumadım, okumuş kadar oldum

09-09-2019 09:48

harika bir özet olmuş

11-10-2019 21:28

sohbet eder gibi okunan bir kitap yazarın düşünceleri oldukça ilgi çekici sıkılmadan okuyorsunuz daha doğrusu yazar ile sohbet ediyor gibi hissediyorsunuz bunu okura aktarabilmek büyük başarı tavsiye ederim

17-04-2022 21:44

ben konusunu anlamadım

30-01-2023 16:28

kansu köyü ahmet hoca bu kitabı karakterimi

28-10-2023 21:23

bal ve dal benzetmelerinin nedeni nedir

13-07-2024 22:08

en iyi kitaplar yeni çıkan kitaplar en çok satan kitaplar okunması gereken kitaplar en çok okunan kitaplar 100 temel eser bedava kitap editör ol kitap bağışı Gün Olur Asra Bedel Tutunamayanlar Acımak Camdaki Kız 1984 Hayvan Çiftliği Sokrates'in Savunması Uzun Hikaye Alice Harikalar Diyarında Haritada Kaybolmak Kraliçeyi Kurtarmak İçimdeki Müzik Çalıkuşu Çocuk Kalbi Küçük Kara Balık İntibah Bülbülü Öldürmek Beyaz Zambaklar Ülkesinde Don Kişot Sineklerin Tanrısı Toprak Ana İnce Memed Satranç İki Şehrin Hikayesi Vadideki Zambak İçimizdeki Şeytan Sergüzeşt Beyaz Gemi Araba Sevdası Yaban İnsan Ne İle Yaşar Küçük Prens Dönüşüm Beyaz Diş Saatleri Ayarlama Enstitüsü Fareler ve İnsanlar Sol Ayağım Suç ve Ceza Sefiller Simyacı Şeker Portakalı Kürk Mantolu Madonna Pembe İncili Kaftan Esir Şehrin İnsanları Üç Anadolu Efsanesi Köroğlu, Karacaoğlan, Alageyik Martin Eden Yeraltından Notlar Sait Faik Seçme Hikayeler Rüzgarı Dizginleyen Çocuk Sabahattin Ali Bütün Öyküleri Ahmet Ümit Ahmet Batman Ayşe Kulin İskender Pala Canan Tan Dostoyevski Elif Şafak Jojo Moyes Kahraman Tazeoğlu Memduh Şevket Esendal Orhan Kemal Peyami Safa Sabahattin Ali Sarah Jio Tarık Buğra Victor Hugo Zülfü Livaneli Erotik Kitaplar Çocuk Kitapları Tarihi Kitaplar Öykü Hikaye Kitapları Yabancı Romanlar Romantik Aşk Kitapları Yerli Romanlar Komik Kitaplar Macera Kitapları Polisiye Kitaplar Felsefe Kitapları Korku Kitapları Kişisel Gelişim Kitapları Beslenme Diyet Kitapları Tiyatro & Oyun Kitapları Psikoloji Kitapları Biyografi Kitapları Din / Tasavvuf Kitapları Deneme Kitapları Fantastik Kitaplar Kadın Erkek İlişkisi Şiir Kitapları Günlük Anı Kitapları Politik Kitaplar Gerilim Kitapları Bilim Kurgu Kitapları Gizem Kitapları