Tuhaf Bir Kadın

Kitabın Yazarı:Leyla Erbil Kitap Türü:Yerli Romanlar Yayınevi:İş Bankası Kültür Yayınları Yayınlandığı Yıl:1971 Sayfa Sayısı:188 ISBN:9786053603269 Kitap Puanı:6.6 / 10 | Yorum: 11

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al KitapYurdu:11,00 TL e-kitap,pdf,epub: *

6.6
Ehh işte
Giriş Yap Üye Ol

Tuhaf Bir Kadın - Leyla Erbil

Kitap Türü:Yerli Romanlar

Puan Tablosu

Tuhaf Bir Kadın Özet

Tuhaf Bir Kadın, ilk basımı 1971 yılında yapılmış olan Leyla Erbil romanıdır. Kitap Kız, Baba, Ana ve Kadın başlıklı dört bölümden oluşmaktadır. İlk yayınlandığı zamanlarda bu bölümlerin her birinin birer öykü olduğu sanılmış olsa da, sonraları Erbil’in kendine özgü tarzını her zamanki gibi yansıttığı bir roman olduğu anlaşılmıştır. Tabii Leyla Erbil’in eserlerinin hiçbirinin belirli bir türe kesin sınırlarla ait olmadığını da belirtmekte fayda var.

Yazıldığı dönemin düşünce sistemini ve “kadın” algısını iğneleyici bir dille eleştiren yazar, ana karakterinin toplumun değer yargılarına karşı dimdik duruşu ve aynı zamanda bu yargılara boyun eğmek zorunda kalışı ile gerçekçi bir tezat yaratmıştır. Roman, otobiyografik detaylara sahiptir. Ana karakter olan Neriman’ın Leyla Erbil ile aynı yaşta olması, babasının denizci olması ve Neriman’ın Erbil gibi edebiyat bölümü öğrencisi olması gibi. Bu nedenle yazarın, yarattığı ana karakteri birçok yönüyle kendiyle bağdaştırdığı söylenebilir.

Tuhaf Bir Kadın, günlük tarzında ve oldukça şiirsel bir dille yazılmış bir roman. Akıcı ve anlaşılabilir bir olay örgüsüne sahip ve altı çizilesi birçok paragraf içeriyor. Leyla Erbil ilk gençlikten yetişkinlik dönemine geçen her kadının yaşadığı içsel çatışmaları samimi bir şekilde okuyucuya aktarıyor ve ana karakter Neriman’ın gelenekçi ve bağnaz yapılı annesi oldukça tanıdık bir karakter. Belki romanın bu denli okunası olması da “bizden” parçalar içermesidir. Okuyucuların kitapta kendilerinden yahut çevrelerinden tanıdık bir parçaya rastlamaları oldukça yüksek bir ihtimal.

Kitabın içeriğinden kısaca bahsedecek olursak: On dokuz yaşındaki ana karakterimiz Neriman, üniversitede edebiyat bölümü öğrencisidir. Döneminin ve yaşıtlarının düşüncelerine hayli ters bir düşünce yapısı olduğundan çok fazla arkadaşı yoktur. Okulundaki ve çevresindeki diğer kızların yaptığı gibi evlilik hayalleri kurup günlerini ise park bahçelerde geçirmiyordur. Aslında okula da pek sık uğradığı söylenemez, genellikle Lambo adındaki bir Rum’un işlettiği bir meyhanede dönemin “aydın” olarak nitelendirilen yazar ve şairleriyle ahbaplık etmektedir.

Neriman’ın babası bir denizcidir ve dolayısıyla mütemadiyen denizde olduğundan evde pek söz sahibi değildir. Lakin annesi tam bir dönem kadınıdır ve evin tek çocuğu olan Neriman’ın “namuslu” bir genç kız olarak yetişip “münasip” biriyle evlenmesinden başka bir isteği yoktur. Oldukça bağnaz bir kadındır bu nedenle Neriman’ı çok fazla daraltmakta ama işleri kendisi halletmektedir, olaylar babası duymadan halledilmektedir.

Neriman bir gün Lambo’da Halit adında bir gençle tanışır. Halit siyasi suçludur ve birkaç gün sonra doğuda bir yere sürgün edilecektir. Aslen kendisi de doğuludur ve fakat istemediği halde bir yere gönderilmek istememektedir doğal olarak. Neriman Halit’i çok sever, tanıdığı diğer “aydın” erkekler gibi kendini beğenmiş değildir ve insanlara tepeden bakmamaktadır. Aralarında güzel bir arkadaşlık kurulur fakat bu arkadaşlık Halit’in kısa bir sonra sürgün edileceği gerçeğinin gölgesinde kalmaktadır. Neriman’ın aşk mı olduğunu kestiremediği bir hal vardır Halit’in üzerinde aynı zamanda, lakin bunu ciddiye almaz ve gideceği gün gelene kadar beraber vakit geçirirler. Gittikten sonra ise mektuplaşarak iletişimlerini sürdürürler. Halit sürgünde ve uzakta olmanın etkisiyle -en azından Neriman böyle düşünüyordu- gittikçe romantikleşen hitap şekilleri ile mektuplar yazmaktadır. Neriman hayatındaki diğer her şeyin pek de iyi gitmemesinden mütevellit bu mektuplara tutunmaktadır. Nitekim Halit’in hayatını ne ölçüde etkileyeceğinden ise habersizdir.

Yazan: Miraç Elif Kanbay

Tuhaf Bir Kadın Soruları ve Cevapları

tuhaf bir kadın kimin eseri?

Tuhaf Bir Kadın Leyla Erbil'in bir eseridir.

Tuhaf Bir Kadın Yorumları

bu sitede leyla erbil okuyan yok herhalde puanı çok düşük

05-02-2018 00:35

devamını merak ettim en yakın zamanda okuyacağım

06-02-2018 15:41

sonu böyle mi bitiyor

07-02-2018 04:06

sonunu bende merak ettim

08-02-2018 03:56

sonu böyle mi bitiyor yoksa kitapta mı yok son

11-02-2018 04:29

yukarıda yazıyor bitmediği yazar son yazmamış

13-02-2018 03:54

özet ödevi için okudum fena kitap değil konusu oldukça etkileyici aslında ama bunu pek zenginleştirememiş yine de güzeldi

22-12-2019 21:23

roman güzel leyla erbil adını hiç duymamıştım başka kitabı da yok sanırım buraya bir tek bu romanı eklenmiş

14-05-2022 14:15

özet için sağolun işime yaradı okumaya zamanım yoktu

24-02-2023 22:16

leyla ve neriman karakterleri harika

04-12-2023 22:57

benim hoşuma gitmedi sıradan bir kitap

21-08-2024 22:09

en iyi kitaplar yeni çıkan kitaplar en çok satan kitaplar okunması gereken kitaplar en çok okunan kitaplar 100 temel eser bedava kitap editör ol kitap bağışı Gün Olur Asra Bedel Tutunamayanlar Acımak Camdaki Kız 1984 Hayvan Çiftliği Sokrates'in Savunması Uzun Hikaye Alice Harikalar Diyarında Haritada Kaybolmak Kraliçeyi Kurtarmak İçimdeki Müzik Çalıkuşu Çocuk Kalbi Küçük Kara Balık İntibah Bülbülü Öldürmek Beyaz Zambaklar Ülkesinde Don Kişot Sineklerin Tanrısı Toprak Ana İnce Memed Satranç İki Şehrin Hikayesi Vadideki Zambak İçimizdeki Şeytan Sergüzeşt Beyaz Gemi Araba Sevdası Yaban İnsan Ne İle Yaşar Küçük Prens Dönüşüm Beyaz Diş Saatleri Ayarlama Enstitüsü Fareler ve İnsanlar Sol Ayağım Suç ve Ceza Sefiller Simyacı Şeker Portakalı Kürk Mantolu Madonna Pembe İncili Kaftan Esir Şehrin İnsanları Üç Anadolu Efsanesi Köroğlu, Karacaoğlan, Alageyik Martin Eden Yeraltından Notlar Sait Faik Seçme Hikayeler Rüzgarı Dizginleyen Çocuk Sabahattin Ali Bütün Öyküleri Ahmet Ümit Ahmet Batman Ayşe Kulin İskender Pala Canan Tan Dostoyevski Elif Şafak Jojo Moyes Kahraman Tazeoğlu Memduh Şevket Esendal Orhan Kemal Peyami Safa Sabahattin Ali Sarah Jio Tarık Buğra Victor Hugo Zülfü Livaneli Erotik Kitaplar Çocuk Kitapları Romantik Aşk Kitapları Tarihi Kitaplar Yabancı Romanlar Öykü Hikaye Kitapları Yerli Romanlar Komik Kitaplar Felsefe Kitapları Macera Kitapları Polisiye Kitaplar Korku Kitapları Fantastik Kitaplar Kadın Erkek İlişkisi Din / Tasavvuf Kitapları Tiyatro & Oyun Kitapları Biyografi Kitapları Kişisel Gelişim Kitapları Psikoloji Kitapları Gizem Kitapları Şiir Kitapları Gerilim Kitapları Günlük Anı Kitapları Beslenme Diyet Kitapları Politik Kitaplar Bilim Kurgu Kitapları Deneme Kitapları