Olağan Psikopatlar
Ermişler, Casuslar ve Seri Katillerden Hayat Dersleri
Olağan Psikopatlar kitabını okuduktan sonra çevrenizdeki insanlara psikolojik sorunları var ya da çok sağlıklı, çok başarılı demeden önce bir kere daha düşüneceğiniz, her gün televizyonda ya da gazetelerde gördüğünüz insanların anlamakta zorlandığınız taraflarına daha saydam yaklaşabileceğiniz bilgiler edineceğinizi düşünüyorum. Kevin Dutton kitabında psikopatlık kavramına, psikopatlık hakkında yapılan araştırmalara, deneylere detaylı yer vermiştir. Psikopatların korku ve keder duygularından yoksun olduklarını empati yeteneklerinin zayıf neredeyse yok olduğuna değinmişti. Bu özellikler göz önüne alındığında psikopatların nasıl cesur olup risk alabildiklerini zorlu işlerin altından kalkabildiklerini ve çevresinde olup bitenleri diğer insanların neler hissettiklerini umursamadıklarını açıklar niteliktedir. Bu özelliklere sahip insanların buz gibi duygusuz olduklarını tahmin etmek zor olmasa gerek. Kimileri bu özellikleri bastırıp hayatın içerisinde kullanarak kendilerini yaşama adamış ve başarılı olmuşlardır. Bazıları içindeki seri katili kokainle, Formula 1’le, hayat kadınlarıyla ve lamba altında çapraz sorgularla hoşnut tutup bastırırken kimileri başarılı bir cerrah olup içindeki psikopatı kesip biçerek kimileri de kendisini alevler içine atıp itfaiyecilik yaparak bastırmaktadır. Risk alabilen ve duygulardan arınık bu insanlar soğuk kanlılıkları sayesinde işlerinde oldukça başarılıdırlar. Psikopatik seri katillerin ortak özellikleri olan kendine aşırı değer biçme, ikna kabiliyeti, yüzeysel cazibe, acımasızlık, pişmanlık duymama ve insanları kullanma becerisi, aynı zamanda siyasetçiler ve dünya liderlerinin de sahip olduğu özelliklerdir. Başka bir deyişle psikopatlar yetkili makamlardan kaçan değil yetkili makamların başına geçmeye aday insanlardır. “Korkmayın doktor” demişti Saddam Hüseyin asılmadan hemen önce, idam sehpasının üzerinde. “Bu erkek işi.” Aynı şekilde başarılı bir beyin cerrahı da “duygu boşa harcanan enerjidir ve işleri zorlaştırır, yıllar içinde hepsini söküp attım.” diyerek başarısının sırrını açıklamıştır. Psikopatlar korkusuz, kendine güvenen, karizmatik, acımasız ve odaklanmış insanlardır. Dutton; psikopatik özellikleri bir ses mikserinin ayar düğmelerine benzetmiştir. Hepsini en yükseğe getirirsek cazır cuzur bir ses elde edersiniz ama normal ayara göre –korkusuzluk, odaklanma, empati eksikliği, zihinsel dayanıklılık vb.- bazılarını yükselterek diğerlerinin bir gömlek üstünde bir cerrah elde edebileceğimizi belirtmiştir. Zayıflığı sezmek de psikopatların en güçlü özellikleri olmuştur fakat aynı yetenek havaalanı görevlileri söz konusu olduğunda kişiyi işinde başarılı yapabilir.
Atalarımızın zamanında en etkili ve usta avcılar, ilk anda akla geldiği gibi iflah olmaz ve kana susamış olanlar değillerdi. Tam tersine en sakin ve soğuk empati becerileri en yüksek olanlardır yani kendilerini avlarının yerine koyabilenler, onun en olası kaçış planlarını, izleyeceği yolları ve taktikleri öngörebilenlerdir. Soğuk empati de beynin prefrontal korteks ve posterier parietal korteks bölümleri mümkün kılarken sıcak empati duyguların merkezi olan amigdalanın ürünüdür. Psikopatlar gördüğümüz üzere başarılı olduklarında yabani ya da tamamen uyumsuz değillerdir. Psikopatları batıracak ya da çıkaracak olan psikopatlığın antisosyal boyutudur. Ses mikserinin antisosyal düğmesinin ne kadar açık veya kapalı olduğuna bağlı olarak maraza ya da avantaja dönüşüyor. Göz önüne alınmalıdır ki antisosyal kişilik bozukluğu ve psikopatlık arasında asimetrik bir ilişki vardır; Anti sosyal kişilik bozukluğu teşhisi konmuş her dört kişiden birinde psikopatlık da oluyor ama psikopat olan her bireyde zaten otomatikman anti sosyal kişilik bozukluğu oluyor.
DEĞERLENDİRME
Olağan Psikopatlar - Ermişler, Casuslar ve Seri Katillerden Hayat Dersleri - içerisinde birçok bilgi barındırıyor. Asıl insanı büyüleyen kısmı kitapta okuduğunuz şeyleri bugüne kadar şahit olduğunuz kişilerle olaylarla bağdaştırdığınız o an oluyor. İnsanlar nasıl böyle davranabiliyor? Nasıl oluyor da bunları düşünebiliyor ya düşünemiyor? diye sorarken aklınızda bazı cevaplar belireceğine eminim kitabı okuduktan sonra. Kevin Dutton’ın akıcı dili ve eğlenceli anlatımı da kitaba ayrı bir tat katmıştır. Psikoloji ve sosyoloji gibi alanlara ilgisi olanların çok keyif alacağı bir kitap olduğu kanaatindeyim.
neden yasaklanması gerekiyormuş rahatsız olduysanız tercihinizi bu yönde kullanmazsınız olur biter sizin kişisel beğeninize uymadı diye kitap mı yasaklanacak bu nasıl bir zihniyet
15-01-2019 23:28
yasaklanmalı diyen yorumcu hangi kafayla bunu yazdı bilmiyorum. kitap sanki bbc ya da national geographic belgeseli izliyormuşcasına akıcı ve eğlenceli. aslında pskopat olmanın bilimsel olarak ne anlama geldiğini çok güzel anlatmış kitap. hikayeler, örnekler de bir o kadar zevkli. hatta kitapta geçen isimlerin youtube videolarını izlerseniz çok daha iyi görsellik elde edebilirsiniz. yine de bazı kısımları bana biraz korkutucu geldi. özellikle ekonomiyle içli dışlı olan pskopatlar dünyayı felç edebilirler ya da bir pskopatın kurbanı olacak kadar şanssız sıradan insanların var olması beni ürküttü. yine de bence bu insanlar kitabın da belirttiği gibi foksiyonel olarak kullanılabilir tabi ama önce bunları tespit etmek gerekir. ben okurken çok eğlendim. kesinlikle tavsiye ederim.
18-01-2019 20:54
ya aradığım kitabı bulmuş durumdayım. okumak için sabırsızlanıyorum.konusu o kadar heveslendirdi ki beni...✨