Masallar sadece ahlak dersi değil, birçok bilgi de verir bize. Hayvanların özelliklerini, değişik karakterlerini öğretirler. Böylece kendimizi de tanıtmış olurlar bize.
Ağustos Böceği İle Karınca: Hemen hemen her insanın okuduğu bildiği bir masaldır. Çalışkanlığın önemini vurgular.
Karga İle Tilki: Tilki karganın ağzındaki peyniri kapmak için ona türlü iltifatlar eder. Bunlara inanan karga peynirini tilkiye kaptırır.
Öküz Olmak İsteyen Kurbağa: Öküz kadar şişman ve heybetli olmak isteyen kurbağa kendini şişirdikçe şişirir ve sonunda çatlar.
İki Katır: Katırlardan birinde yulaf diğerinde para yüklüymüş. Gümrükten geçerken yulaf yüklü katırdan vergi almışlar. Para yüklü katır kendini beğenmişlik yapmış. Sonra eşkıyalarla karşılaşmışlar. Yulaf yüklü katıra hiçbir şey yapmaz iken para yüklü katırı epeyce hırpalanmışlar. Hiçbir zaman üstünlük göstermemek gerektiğine dair güzel ders veren bir masaldır.
Kurtla Köpek: Açlıktan ölmek üzere olan kurt, besili bir köpek ahbap olur. Köpek derki gel bizimle yaşa hiç aç kalmazsın. Her türlü yemek artıkları senin olur. Kurt bu fikre sıcak bakmış ancak köpeğin boynundaki tasmayı görünce özgürlüğün önemini daha iyi anlamış.
Hırsızlar ve Eşek: Bu masalımızda iki hırsız bir eşek çalar. Eşek konusunda anlaşmazlığa düşerler. Biri satalım parayı bölüşelim, diğeri satmayalım derken büyük bir kavgaya tutuşurlar. Bu kavga sırasında başka bir hırsız eşeği çalar.
Yaşlı Adam ve İki Metresi: Bu masalımız ismi çocuklar için uygun olmayan kelimeler ifade eder. Metres yerine farklı bir kelime kullanılabilirdi. Ve bu masalımızda yaşlı bir adam evlenmeye karar verir. İki talibi vardır. Kadınlardan biri genç diğeri ise yaşlı imiş. Adam hangisiyle evleneceğine karar verebilmek için her ikisiyle de görüşüyormuş. Yaşlı kadın, adamı kendi yaşına benzetmek için her görüşmede kafasından bir siyah tel saç kopartıyormuş. Aynı şekilde genç kadında adamı kendi yaşına benzetmek için her görüşmede bir beyaz tel saç kopartıyormuş. Sonunda adam kel kalınca evlenmekten vazgeçmiş.
Leylek ile Tilki: Bu masalımızda yine bilindik bir masaldır. İlk okuldaki Türkçe kitaplarımızda hep bu kısa öyküler vardı. Bu sebeple bu kitaptakiler bize hiç yabancı gelmeyecek.
Tilki ile leylek masalına gelirsek, tilki nezaket olsun diye leyleği yemeğe davet eder ancak yemekleri düz kaselere koyar. Hal böyle olunca leylek yiyemez ve tilki onunla dalga geçer. Ertesi gün bu kez intikam almak isteyen leylek tilkiyi evine davet eder. Yemekleri dar ve uzun vazolara koyar. Tilki kapıdan içeri girer girmez yemek kokusuyla adeta büyülenir. Aceleyle masaya geçer ama yemeklerden yiyemez. Leylek hem karnını doyurmuş hem de intikamını almıştır. El alemi aldatanlar, bu masal size: Bir gün sizi de sokarlar, Kurduğunuz kafese.
Horozla İnci: Bu masalımızda bir öğüt veriliyor. Horoz bulduğu inciyi kuyumcuya götürüp bir mısır tanesine, okuma yazma bilmeyen adamsa çok değerli bir kitabı 1 kuruşa takas ediyor.
Genç Fare ile Yaşlı Kedi: Genç fare yaşlı kediyi atlatırım der ama başarılı olamaz. Rakibi küçük görmemek lazım.
Hasta Geyik: Hasta geyiğe gelen ziyaretçileri hasta geyiğin yiyeceklerini bitirmiş. Çayırdaki otlarını yemiş. Hasta geyik hastalıktan değil ama açlıktan ölmüş.
Anasına Bak Kızını Al: Anne kerevit kızına eğri yürüme doğru yürü dermiş. Kız kerevit annesine, ben senin kızınım senden farklı yürüyemem demiş.
Meşe ile Saz: Meşe ağacı bir gün saza, size haksızlık yapıldığını söylemiş. Bak ben güçlüyüm senelerce yaşarım sende bir mevsimliksin demiş. Sonra yağmış yağmur çakmış şimşek meşenin dalları kırılıp düşerken, saz sapasağlam kalmış. Bu hikayenin de ana fikri Kimseni küçüklüğüyle alay edip kendimizin büyüklüğüyle böbürlenmemek gerekir.
Dişi Köpek ve Arkadaşı: Sokakta kalan hamile bir köpek arkadaşından yalvar yakar yuvasını istemiş. Doğurana kadar müsaade et gözünü seveyim demiş. Arkadaşı da çaresiz kabul etmiş. Doğumdan sonra arkadaşı yuvasını geri istemiş. Dişi köpek arkadaşına yine yalvarmış. Etme eyleme yavrularım minik sokağa atma bizi demiş. Arkadaşı kıramamış kabul etmiş. Tekrar yuvasını istemeye gittiğinde bayan köpek artık bu yuva benim yavrularım kocaman oldu seni parçalarlar demiş.
Kurt ile Eşek: Kurt ile eşek tartışıyorlarmış. Kurt çimen yeşildir demiş. Eşek ise çimen sarıdır diyerek iddiaya tutuşmuşlar. Anlaşamayınca konuyu orman kralı aslana anlatmışlar. Aslan, Kurt’a bir ay hapis cezası, Eşek'e de özgürlük kararı vermiş. Kurt şaşkınlıkla aslana yaklaşmış ve sormuş. Hakikaten sen çimeni sarı mı görüyorsun?
Aslan ise hayır çimen yeşildir ama sen eşekle tartıştığın için ceza verdim.
Eşeklerle tartışmanın faydası olmaz. Sarıdır deyip geçin. Siz siz olun laftan anlamayanlara laf anlatmayın.
Çocukluğumuzda hepimiz masallarla haşır neşir olmuşuzdur. La Fontaine’in Masallar kitabında hayata dair çeşitli dersler çıkartmamızı sağlayan kısa masallar bulunuyor. Ancak bu dersleri yaşamımıza uygulamadığımız için insanlık kötüye gitmektedir. Masalları sadece çocukken değil büyüyünce de okumalı ve içindeki dersleri yaşamımıza monte etmeliyiz. Bu kitap sade, eğlenceli ve hayata dair insana ve insanlığa çok şeyler katıyor.
Yazan: Dua Ceren
Masallar Soruları ve Cevapları
Masallar kimin eseri?
La Fontaine
Masallar türü nedir?
Öykü/Hikaye, Çocuk Kitapları
Masallar kaç sayfa?
568
Masallar Yorumları
hepsi mükemmeldi severek okudum
07-01-2018 11:53
ya özet dedim ya
06-02-2018 16:02
daha ne kadar özet olsun begenmediysen aç kendin oku
06-02-2018 20:36
bence cok guzeldi ellerine saglik cok guzel olmus hikayenin ozeti (sanki yemek yiyom ya)
11-04-2018 22:40
özet demiştim
ama yinede ellerinize sağlık:)
25-12-2018 22:06
la fontaine masalları çok güzeldir babam küçükken okurdu çok severdim ne zaman görsem onu hatırlıyorum
27-01-2020 22:56
bana ezop masalları ve leylek ve tilki hikayesinin özeti lazım leylek ile tilki var da diğeri yok diğerini ekler misiniz yada nereden bulabilirim
16-04-2022 18:08
la fontaineden seçmeler kitabı ile bu aynı mı
24-01-2023 14:36
içindeki masallar harika hepsinin vermek istediği mesaj farklı ve tam hayat dersi