Kavgam kitabını okuduğumda Adolf Hitler’in kırılmaz iradesinin, ona yaşanmışlıklarının eseri olduğunu gördüm. Anlattıkları, işçilerin arkasında olmak istemesi, parlamentonun vatandaşı yansıtmayacağını kestirebilmişti. Gerçekten ileri görüşlü ve iyi bir gözlemci. Kitabın dili oldukça sade. İdeolojik kavramlar dışında okurken hiçbir şekilde sıkılmıyor ve takılmıyorsunuz. Geçmiş nasılsa bugün de öyle çünkü. Ancak Hitler’in Yahudilere olan anlamsız kin ve yok etme isteğinin nedenini bilememek rahatsız ediyor.
Kavgam kitabında fazlasıyla imla ve noktalama hatası bulunuyor. Her sayfada en az bir hata bulunabilir diye düşünüyorum. Bunun dışında tarih ve otobiyografi severlerin okuması gereken bir kitap.
Adolf Hitler, annesi ev hanımı, babası memur olan bir ailenin tek çocuğudur. Çiftçi bir ailenin çocuğu olan babası okuyarak memur olmuştur ve Hitler’in de öyle olmasını ister. Hitler, küçüklüğünde babasının kütüphanesinde yer alan kitapları okumuş ve o yaşlarda hitabet etmeyi öğrenmiştir. Hitabet etmeyi bir tutku haline getirirken aile büyükleri bunu önemsemez fakat arkadaş çevresinde bir etki alanı oluşturduğunu fark eder. Kendini bu yönde geliştirmeye devam eder. Okul yıllarında resim alanında yetenek gösterir ve sanat okuluna gitmek ister. Ancak babası onun memur olması konusunda ısrar eder. Babasıyla bir çatışma yaşarlar. Bu ikilemde Hitler’in babası vefat eder. Hitler sanat okuluna gitmek için bir engelin kalmadığını düşünse de karşısında annesini bulur. Annesi eşinin isteğini yerine getirmeyi amaçlar. Ancak Hitler’in ciğerlerinde meydana gelen rahatsızlık sonucu, doktoru masa başı işin onun için iyi olmayacağını söyler. Hitler kaderinin ona açtığı yol sayesinde ressam olmak ümidiyle Viyana’ya gider. Orada inşaatlarda iş bularak geçinmeye çalışır. Sanat okuluna başvuru yapar ancak yetenek sınavından başarısız olur. Mimarlığa yönlendirilen Hitler, resme olan ilgisini bu alanda ilerletmeye çalışır. Çetin şartlarla mücadele eden Hitler, annesinin vefatıyla yıkılır. Ancak yolundan vazgeçmez. Bu arada da şehirle ilgili gözlemler yapar. Toplumu, mimariyi, politikayı inceler. Yahudilerin her yerde olduğunu, şehri ve imparatorluğu ele geçirdiğini fark eder. Yahudilere olan kini kat be kat artar. Ona göre Alman ırkının bir ehemmiyeti kalmamıştır. Bu yüzden Almanlar kendi ırklarını korumalı ve sadece kendi ırklarıyla üremelidir. Yönetimden sanata Yahudilerin her yere Yahudilerin egemen olması, onu inanılmaz rahatsız eder. Irklarını onlardan arındırmak gerektiğini şiddetle savunur. Kendi milletinin kadınları Yahudilerle asla evlenmemelidir. Pangermenizm politikasıyla bütün Cermen halkını tek bir bayrak altında toplamak çok makul bir görüştür.
Adolf Hitler o zamanlar birçok kötü şartla mücadele eder ama o daima haline şükretmiş ve yaşadıklarının gerçeği görmesini sağladığını düşünmüştür. Birinci Dünya Savaşı’nın belirtileriyle Hitler Berlin’e döner. Gönüllü asker olarak savaşa katılmak ister ve kabul edilir. Yılları savaşlarda geçer. Savaşta maruz kaldıkları hatta arkadaşlarını kaybetmesine neden olan zehirli gaza maruz kalırlar. Bu gaz nedeniyle gözleri zarar görmüştür ve uzun süre tedavi görür. O sağlık sorunlarıyla uğraşırken, Kızıl taraftarların yaptığı darbe ile yönetime el konulmuştur. Bu Hitler için son derece acı bir durumdur. İyileşir iyileşmez cepheye ger döner. Uzun yıllar süren savaş askeri yıldırır. O ise onları sürekli motive etmeye çalışır. Sonunda eğitmen sıfatıyla görev yapmaya başlar.
Hitler bir partinin toplantısına katılıp kendi tutamayarak kızıl taraftarlığının yanlışlığına yönelik konuşma yapar. Parti grubunda onun konuşmasından etkilenen biri başka bir toplantıya çağırır. Alman İşçi Partisi, Hitler’e göre yanlış politikalar ve düşüncelerle doluydu. Bu toplantıya gitmek istemese de içindeki meraka yenik düşer ve toplantıya gitmesiyle parti üyeliği başlar. Partinin değişmesi için elinden geleni yapar. Güçlü hitabetiyle yardım ve para toplar. Çok kısa bir zamanda kalabalığı alacak büyük salonlarda toplantı düzenlerler. Partinin adı, “Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi” olarak değişir. Hitler, her toplantı konuşmada yer alır. Bağlılık yemini eden savunuculara sahip olurlar. Bu yükseliş Kızılları rahatsız eder. Sabote etmeye çalışsa da başarısız olurlar. Partiye bir işçinin önerdiği sembolü Hitler elden geçirerek imge haline getirir. Flamalar ve kol bantları bastırırlar. Parti kuruluşundan dört yıl sonra kapatılır. Hitler amaçlarından asla vazgeçmez.
Hitler’in politika ile ilgili belli düşünceleri vardı. Parlamento ve demokrasiyi savunmuyordu. Bunlar Yahudilerin eseriydi. Eşitlik de onların ortaya attığı bir kavramdı ve bu kavramlar üzerinden tartışmalar yaratıp insanları birbirine düşürüyor, sonrasında destek oluyormuş gibi davranıyordu. Eğitim üzerine çocukların kendi tarihlerini detaylarıyla bilmesi gerektiğini savundu.
Ordunun disiplinle oluşturulması ve sonsuz bir sadakat içinde olması gerekirdi. Cesurların savaştığı gibi, cephenin arka saflarında duranlar da savaşmalıydı. Başka ırktan olanlar vatanı koruyamazdı.
Dış siyasette İngilizlere, onlardan farklı olmayan Amerika Birleşik Devleti’ne ve Fransızlara güven olmayacağını biliyordu. Pangermenizm politikasıyla toplumlara yeni bir yön verebilirdi. Cermen topluluklarıyla tek bir çatı altında birleşerek yeni bir imparatorluk kurmak onun için imkansız değildi.
Yazan: Zeynep Petek
Kavgam Soruları ve Cevapları
Kavgam kimin eseri?
Adolf Hitler
Kavgam türü nedir?
Politika, Tarihi, Günlük / Anı
Kavgam kaç sayfa?
646
Kavgam Yorumları
adamın hikayesi çok ilginç en çok bu kitaptan gelen gelir nereye gidiyor onu çok merak ediyorum
20-04-2017 20:39
kitap olarak çok güzel adamın yaptıkları iğrenç
22-05-2017 19:20
bu kitap okunacaksa yason yayınları tercih edilmemeli nedenini arkadaş çok iyi belirtmiş kitapları bildik tanıdık yayinevinden tercih edin arkadaşlar ucuzluğa kanmayin
18-01-2018 03:10
buradaki kavgam kitabı yorumları ilginç normalde böyle kitaplar yayınlanmaz ama adamın yaptıkları artık o kadar bilinen ve nefret edilen şeyler ki aklı başında kimse etkilenmez sadece ders çıkartı diye yayınlanıyor
19-12-2019 22:13
kavgam kitabı ne anlatıyor bilen var mı? bir diktatörün hayatını anlatıyor propaganda hikayesini anlatıyor peki ona karşı gelen kaç kişini kitabını hatırlıyorsunuz? kader ve tarih böyle birşey ne kadar acımasızca şey yaparsanız yapın yanınızda kalıyor ve tarihte bir tek siz hatırlanıyorsunuz
10-04-2022 20:34
kavgam ne anlatıyor?
19-10-2022 18:19
böyle bir adamın kitabı neden yayınlanırki bir anlamda kendini haklı çıkartmaya çalışmış okadar şeye rağmen yine de buna izin vermişler 100 yıl sonra bu adama sempati de kurmaya başlarlar
18-12-2022 21:18
okumak istemediğim ama eğitimim nedeni ile okumak zorunda olduğum bir kitap fazlası ile algı yönetimi var hiçbirşey bu adamı haklı çıkarmaz
08-06-2023 23:27
kavgam adlı eser kimin hayatını anlatır diye soru vardı
15-12-2023 20:25
neyi anlatıyor dünyayı nasıl savaşa sürüklediğini mi yayınlamayın böyle kitapları