Senaryo ve film yazılarından tanıdığımız Uygar Şirin, 11 yaşındaki bir kızın gizemli dünyasını anlatan “Anne Tut Elimi” ve ikinci romanı “Büyük Deniz Yükseliyor”dan sonra üçüncü romanı “Karışık Kaset geçtiğimiz aylarda yerini aldı. Yönetmenliğini ise Tunç Şahin'in üstlendiği kitabın filminde Sarp Apak ve Özge Özpirinççi oynuyor.
1990'lı yıllarda başlıyor kitap. Çocukluktan beri müziğe aşık bir çocuğun, çocukluk, gençlik ve orta yaşlılık süreçlerini dönemin müzikleri çerçevesinde anlatan bir roman. Büyüdüğünde şarkı yazıları yazan ve başarılı bir DJ olan Ulaş'ın hikayesi. Tabi ki bir de bir türlü kavuşamadığı sevgilisi İrem'in öyküsü.
Kitap üç bölümden oluşuyor. İlk bölüm,1990'lı yıllar... Yer Kadıköy... Ulaş 13 yaşında ergenliğin yeni yeni filizlendiği, hayatı müzikler olan bir çocuk. Babası öğretmen, annesi ev hanımı. Anne ve babası pek anlaşamasalar da kör topal yaşayıp gidiyorlar. Babasının bir de hayali var. Dönemin şarkılarının kitabını yazmak. Babasının büyük bir plak koleksiyonu var ve 90'ların hit şarkılarından nefret ediyor. O yüzden şarkılar konusunda Ulaş'la hem fikir değiller. İrem ise 12 yaşında aynı mahallede yaşayan öğretmen bir ailenin kızı. Ulaş ile aynı kaderi paylaşsalar da İrem, Ulaş kadar şanslı değil. Çünkü anne ve babası ayrılıyorlar. Ulaş bu duruma çok üzülüyor, çünkü biricik sevgilisi karşıda Beşiktaş'ta babası ile yaşayacaktır. Yaz tatil dönemi olduğu için İrem annesi ile tatile çıkar. Ulaş'lar da tatile giderken bir gün İrem'lere Didim'e gitmeye karar verirler. Ulaş'ın o zamanlar çok büyük de bir tutkusu vardır. Karışık kaset hazırlamak. Bir de şarkı defteri var. Kasetin şarkılarına 10 üzerinden puan veriyor. İrem için de bu defterden seçtiği “aşk şarkıları” konulu bir kaset hazırlar. Yazlığa yanlarına gidince verecektir. Fakat İrem'in parkta bir çocuğun elini tutarken gördüğünde deli olur, kaseti eline tutuşturur ve 10 yıl hiç onu görmez.
Kitabın ikinci bölümü 2000 yılında başlar. Ulaş 23 yaşında, yeni mezun, Hürriyet gazetesinde imzasız yazılar yazan biridir. Çocukluk arkadaşı Yusuf'un ısrarıyla gittiği dans gecesinde İrem ile karşılaşır. Çok şaşırırlar, çünkü 10 yıldır birbirlerini görmüyorlardır. O sırada editörü arar ve Sezen Aksu'nun son kaseti 'Deliveren' ile ilgili bir yazı yazmasını ister. Güzel olursa imzalı yayınlanacaktır. İrem ile kaseti dinlemeye karar verirler. O arada babası arar. Annesi ile boşandığından beri günde en az beş kere oğlunu aramaktadır. Yıllardır uğraştığı kitabının bazı bölümlerini beğenmediğini ve yaktığını söyler. Ulaş ile İrem hemen apar topar babasının yanına giderler. Ulaş babasına biraz sert çıkışır. Çünkü bu kitap yüzünden evliliği bitmiş ve kopyası olmayan en az 80 sayfasını yok olmuştur. İrem Ulaş'ı sakinleştir. Gecenin ilerleyen saatlerinde Ulaş'a gidip güzel bir gece geçirirler. Bölümün son sayfasında sözü İrem alır ve o gün Kemal Sunal'ın öldüğünü, onun için ve kendi için ağladığını söyler. Çünkü çok büyük bir problemi vardır. Bu bölümün sonunda ise “yatak şarkıları”ndan oluşan CD ortaya çıkar.
Kitabın son bölümünde ise yıl 2010'dur. Ulaş ile İrem yine 10 yıldır görüşmüyorlardır. Ulaş babasının ölümünden sonra onun en büyük isteğini yerine getirir ve “Karışık Kaset” adında bir kitap yazar. Hem de dönemin hatırı sayılır DJ'lerinden olur. İrem ise kısa filmleriyle ünlenmiş, uzun metrajlı film çekmeye hazırlanan bir yönetmendir. Olur olmadık bir zamanda yine karşılaşırlar. Ulaş bu sefer tepkilidir İrem'e 10 yıl önceki sorundan kaynaklı olarak. Fakat bu bölüm, hikayenin en güzel bölümü. Birinci bölüm kaset, ikinci bölüm CD, bu bölüm ise USB dönemidir. USB de oluşturulmuş bir “yenilik şarkıları” çıkıyor karşımıza ve mutlu bir sonla. Fonda ise Göksel'den "Karar Verdim" çalıyor...
Karışık Kaset, oldukça eğlenceli ve titizlikle hazırlanmış bir kitap. Yazar dönemin şarkılarını, eleştirilerini araştırmış ve büyük bir ustalıkla kelimelerinde yansıtmış. Uzun diyaloglarla bezenmiş kitap bir solukta bitecek türden. Özellikle kitabın sonunda “Söz”ü geçen şarkılar bölümü çok etkileyici. Eminim sizi anlatan da şarkılar vardır... Filmi izlemedim bilmiyorum ama kitabı kesinlikle tavsiyemdir.
“Söz”ü geçen şarkılardan birkaç örnek:
Bir de Bana Sor (Erol Evgin), söz: Çiğdem Talu
Yol (Özlem Tekin), söz: Özlem Tekin
Sarıl Bana (Yeni Türkü), söz: Meral Özbek...
Karışık Kaset Konusu
Daha önce Anne Tut Elimi isimli romanı ile beğenip sevdiğimiz Uygar Şirin, Karışık Kaset kitabı ile yine okurlarına romantik komedi tarzında sıcacık bir roman sunuyor.
Uygar Şirin, Anne Tut Elimi romanı ile 11 yaşında bir kızın dünyasına bize sunmuş ve bunu yaparken olağanın dışında farklı bir dil kullanmıştı. Benzer akıcılığı ve sadeliği Karışık Kaset romanında da görmek mümkün.
Romanda eğlenceli bir aşk hikayesi anlatılıyor fakat bu aşk hikayesi bir çocukluk aşkı olarak başlıyor. 13 yaşındaki Ulaş 1990 yılında 12 yaşındaki İrem’e ilk görüşte aşık oluyor. Tam bir çocukluk aşkı gibi onu evleneceği, onsuz yaşanmayacak biri gibi görüyor fakat çok utangaç olduğu için duygularını açamıyor. Babasının tavsiyesini dinleyip ona duygularını en iyi anlatan şarkılardan oluşan bir kaset hazırlıyor. Fakat kaset umduğu etkiyi yapmıyor ve Ulaş ilk aşk acısını çekiyor. Sonra zaman ilerliyor ve kader bir şekilde Ulaş’a yardım etmeye devam ediyor. Her 10 yılda bir İrem ile Ulaş karşılaşıyor. Bir anlamda kader Ulaş’a hep ikinci bir şans veriyor. Verdiği ilk şansı Ulaş kullanamıyor fakat ikinci şansta artık işlerin değişmesinde oldukça kararlı. 20 yıldır içinde sakladığı aşkı artık birlikteliğe dönüştürmek onun elinde.
Uygar Şirin Karışık Kaset romanı ile bir anlamda 20 yıldır süren ama hiç başlamayan bir çocukluk aşkını anlatıyor. Bunu yaparken de eğlenceli bir dil kullanıyor. Sıkılmadan okuyorsunuz, okurken eğleniyorsunuz. Büyük ihtimal de aklınıza sizin çocukken hazırladığınız karışık kasetler geliyor aklınıza….
Karışık Kaset Soruları ve Cevapları
Karışık Kaset kimin eseri?
Uygar Şirin
Karışık Kaset türü nedir?
Yerli Romanlar, Komik, Romantik Aşk
Karışık Kaset kaç sayfa?
292
Karışık Kaset Yorumları
kitap olduğunu bilmiyordum filmini izledim çok güzeldi kitabını da merak ettim şimdi hemen hemen aynı mı acaba normalde kitaptan filme biraz değiştiriyorlar
kitabını okumuştu filmi de izledim kitap daha güzel filmde kısaltıcaz diye kopukluklara neden olmuşlar kitapta duygular falan daha detaylı ve derinlemesine kitabı tavsiye ederim
10-12-2014 21:21
kesinlikle okumak istiyorum ...
15-12-2014 11:00
okumayın
çok kötü
26-05-2015 13:28
karışık kaset kitap olarak çok güzel ama filmde çok bozmuşlar konusu tam anlaşılmıyor filmde kitapta duygular daha güzel detayların olması o 90lı yılların hissedilmesini sağlıyor bence kitabı okuyun filmi boş verin
13-11-2019 10:45
kitapta geçen şarkıların isimlerini paylaşabilir misiniz?
08-08-2022 21:16
güzeldi ama daha güzel olabilirdi çok güzel bir fikir bulmuş