1.kısımda öncelikle Bekir Develi , Hayati İnanç hocamıza nasılsınız? diyerek ilk konuya başlıyorlar. Daha sonra Netflix, Youtube gibi platformlar varken neden kitaptan tan vazgeçmemeliyiz diye soruyor. Hayati hocamız ise Kitapla dostluk kurarsınız diye uzun ve çok güzel bir cevap veriyor. Kısacası bu kısmı özetlemek gerekirse insanın yaratılış gayesine uygun, dünyaya uğrama maksadına uygun o şeyi gecikmeden bulması icap ediyor. Ona harcanan mesai ne kadar olsa değerdir. Seküler dünyadan bahsedilmektedir.
2.kısımda Yalnızca mal mülk, söz değil hal de miras kaldığından bahsetmektedir. Namazın öneminden de değinilmiştir. Babadan evlada hal aktarımının bu zamanda zor olduğundan bahsetmektedirler. Kitapta verilen örnekte Tarık bin Ziyad Kuzey Afrika’ya gidiyor dilini bilmediği ülkeye gidiyor. Anadolu’ya geliyorlar. Sasani’ye , İran’a, Mezopotamya’ya kadar gidiyorlar. Gittikleri ülkelerin dilinde merhaba demeyi bile bilmiyorlar ama geçtikleri yerlerde Müslüman bırakarak yollarına devam ediyorlar. Aynı dili konuşmadıkları halde. Fakat biz evladımızı namaza başlatamıyoruz.
3.kısımda Sen bir ruhun olduğunu, yalnızca bedenden ibaret olmadığını anla, ruhumu nasıl beslerim derdine düş, dermanın gelip seni bulacaktır. Şeyh Galip’ten alıntı yaparak açıklamaya çalışmakta Hayati hocamız. Ruhunu besle, yola o çıkacak; beden boş kapsül, bırakıp gideceksin. Bütün mesaini bedenine harcarsan ayağı çamura çakılıp yürüyemeyen eşek gibi olursun diyor. Ruhun gıdası tabi ki namazdır. Software ve Hardware kavramları üzerinden ruh ile bedeni çok güzel açıkladılar.
4.kısımda ise; Yaptığımız güzel şeyleri alışkanlık haline getirmekten bahsetmektedirler. Bir şey vermeli, yol vermeli, sadaka vermeli, güler yüz vermeli, birinin gönlüne bir sürur, bir neşe kondurduğun zaman, ondan fazla sen mutlu olacaksın, emin ol.
5.kısımda ise; Herkes ölür ama herkes yaşamaz. Yaşamak buna bağlıdır işte: Noksanını görmeye, onu ikmal etmek için çalışmaya, iyilere benzeme gayretine yaşamak denir.
6.kısımda ise; aşktan bahsedilmektedir. Bir üst değere, bir üst kıymete kendini ram etme, feda etme, vakfetme, hayatını adama halinin adıdır aşk. Bitmeyen, ebediyete doğru giden bir süreçtir. Allah aşkı; Peygamber aşkı gibi.
Değerlendirme
Hayati İNANÇ ve Bekir DEVELİ tarafından kaleme alınan Bekir Develi’nin daha çok sorular sorduğu Hayati İnanç’ın ise cevapladığı röportaj şeklinde kitap ilerlemektedir. Kitap on üç kısımdan oluşmaktadır. İşledikleri konu ise; iman, aşk , tövbe , namaz, teslimiyet, samimiyet gibi dini ve tasavvufi konulara yer verilmiştir. Amaçladıkları düşünce ise sohbetin gücüne dayanarak hal aktarımını sağlamak, Bir kalbe dokunmak, Bir başlangıca vesile olmaktır. Kitabın güzel yanlarından birisi de kıssalara da yer verilmesi. Şairlerimizden alıntılar yapılması. Arapça sözcükleri açıklaması, Eminim ki okurken siz de manevi hazzı alacaksınız. Keyifli okumalar dilerim.
hayati inanç bana çok içten bir adam gibi geliyor.
01-04-2024 01:09
edebiyatımızın önemli ozanlarından alıntılar yapılması da çok mükemmel olmuş.
02-04-2024 21:39
isabetli sorular ve isabetli cevaplar.
25-05-2024 11:32
oldukça akıcı ilerliyor eser. kendinizi hayati inanç ve bekir develi ile sohbet ediyor gibi hissediyorsunuz. anlatılanlar divan edebiyatından beyitlerle desteklenmiş. karşınızda oldukça hayat deneyimi olan bir isim var: "yedi sene kadar avukatlıktan sonra mesleği bırakıp sunuculuk, öğretmenlik, denetçilik, yayıncılık yaptım." (s. 7)