İnsanlar reaktif ve proaktif alışkanlıklarda olmak üzere iki gruba ayrılırlar. Reaktif insanlar hayatta başlarına ne gelse suçu başkalarına yani 3. kişilere (patron, anne, baba, eş vb.) atan, kendi yaptığı eylemlerin sorumluluğunu alamayan hayatı boyunca hep ‘şöyle OLSAYDI farklı olurdu gibi düşünen, konuşma dili dahi hep kendisini aklamaya hazır bir dil kullanır. Hatalarından ders çıkarmadığı, hata yapma bahaneleri aradığı için hatalarını sürekli olarak tekrar eder. Alışkanlıkları 3 kısımda inceleyeceğiz. İlk kısım Özel zaferler, ikinci kısım Genel zaferler son kısım ise Yenilenme. İlk olarak Özel zaferle başlayacağız. Özel zafer kişinin içsel davranışlarıdır. Kişinin dış dünyası, görünüşü, insanlarla iletişimi kontrol edilebilir, görülebilirken, kişinin iç dünyası müdahale edilemez ve görülemez olandır.
Özel Zaferler.
1. Alışkanlık: PROAKTİF OL
Proaktivite insan olarak kendi yaşantımızdan sorumlu olduğumuz anlamına gelir. Davranışlar, içinde bulunduğumuz koşulların değil, neyi nasıl yapacağımıza, bir olaya vereceğimiz tepkiye verdiğimiz kararlar doğrultusunda şekillenir. Reaktif insanlar dışta bulunan fiziksel etkenlerden bile çok etkilenirler. Hava bugün iyiyse iyi olurlar, hava karanlık ve yağmurluysa ruh halleri ona bağlı olarak kötüdür. Proaktif insanlar ise bunlardan etkilenmezler. Ellerinde olmayan ve değiştiremeyecekleri bir durumdur, üstelik yapacakları işi de etkilemiyorsa kendi ruh hallerine etki etmiyor demektir. İnsanlar kendi yaptıkları, karar verdikleri eylemlerin arkasında durmaları, sorumluluğunu üstlenmeleri gerekmektedir. Evet bunu böyle yaptığım için bugün bu oldu. Peki bunu nasıl düzeltebilirim? Konuşması Proaktif bir insana aittir.
2. Alışanlık: KİŞİSEL LİDERLİK İLKELERİ
Bu bölüm bir hayal ile başlıyor. Sevdiğin bir kişinin cenazesine gittiğini hayal etmen isteniyor. Ancak içeriye girip de ölen kişinin yüzünü gördüğünde, adını duyduğunda ölen kişinin bir başkası değil kendin olduğunu anlıyorsun. Bu cenazede olan insanların senin hakkında ne söylemesini istersin? Başarılı, çok çalışkan biri mi, iyi bir anne / baba / evlat/ insan mı, işkolik mi, ailesine sevdiklerin değer veren biri mi, insanlara yardım etmeyi seven biri mi ne olduğunu yazman isteniyor. Bu yazdığın, karar verdiğin şeyler aslında insanın olmak istediği kişilikleri yansıtıyor. Dolayısıyla hayat misyonu haline getirmesi gerekiyor. Çünkü o insan öldükten sonra senin hakkında ne düşünmesini istiyorsan şu an olduğun, yaşadığın halinle o insana bürünmelisin. Bunun için de kişisel misyon ilkeleri adı verilen yılda 2,3 kez kontrol edilip, değiştirilmesi gereken, insanların olmak istediği kişiliği hatırlatan, onu sürekli andığı için beynini, düşüncelerini buna yönlendiren bir bildirge. Fikirler değişebileceği içinde yılda belirli aralıklarla kontrol edip düzenleyebiliyorsun. Araştırmalara göre bu bildirgeye sahip olan kurumlar diğerlerine oranla çok daha başarılı. Bunun altında yatan sebebin aslında belirli bir amaçları olduğu, dönüşülmek istenen kişinin, insanın, kurumun nasıl bir şeye dönüşeceğini çalışanların, bireyin kendisinin belirlemesi olduğunu fark ettim. Bir yere varmak istiyorsak bunu sağlayabilecek olan kişiler yalnızca bizleriz. Bu bölümde bu Kişisel Misyon Bildirgesi, bu bildirgeyi nasıl yazacağımız, nasıl uygulayabiliriz gibi konulara değiniliyor.
DEĞERLENDİRME: Sevgili okur, uzun bir süredir bu kitabı okumama rağmen henüz 3. alışkanlığa ni geçmiş bulunmaktayım. Kitabın başında yazarımızın da itiraf ettiği gibi bu bir kişisel gelişim kitabı. Bir roman değil. Bir çırpıda okunup bitirilemiyor. İçinde uygulanılması gereken birçok uygulama barındırıyor. Ve bunları uygulamak için de insan zamana ihtiyaç duyuyor. Tamamen sindirilerek, uzun uzadıya okunması gereken, şimdiye kadar duyulmamış (en azından benim duymadığım ve tanışmadığım kavramlar) bilgiler verirken bu bilgilerin nasıl uygulanması gerektiği de anlatılıyor. Genel olarak ilgi çekici bulduğum, okurken ve uygularken zevk aldığım, gerçekten uygulanılırsa etkili olacağına inandığım bir kişisel gelişim kitabı oldu. Son okuduğum kitaplardan da anladığım kadarıyla kişisel gelişim sektörü ya gelişmeye başladı ya da zaten gelişmişti ve nitelikli eserlerle ben yeni tanışıyorum. Umarım etkili olur. Keyifli okumalar dilerim.
Yazan: Senanur KARAKUZULU
Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı Soruları ve Cevapları
Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı kimin eseri?
Stephen R. Covey
Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı türü nedir?
Kişisel Gelişim
Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı kaç sayfa?
472
Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı Yorumları
harika bir kitaptır hayatınızı değiştirebilirsiniz
21-05-2023 21:06
özeti okuyunca kitabı okumama gerek kalmadığını düşündüm