Endişe Ağacı

Kitabın Yazarı:Marianne Musgrove Kitap Türü:Yabancı Romanlar Yayınevi:Altın Kitaplar Yayınlandığı Yıl:2007 Sayfa Sayısı:128 ISBN:9789752119437 Kitap Puanı:8 / 10 | Yorum: 1

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al KitapYurdu:76,36 TL D&R:84,00 TL e-kitap,pdf,epub: *

8
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

Endişe Ağacı - Marianne Musgrove

Kitap Türü:Yabancı Romanlar Orjinal Adı:The Worry Tree

Puan Tablosu

Endişe Ağacı Özet

Marianne Musgrove’un yazdığı Endişe Ağacı, 10 yaşındaki bir kızın farklı konulardaki endişeleriyle başa çıkma mücadelesini konu alır. İlk kez 2007 yılında İngilizce olarak “The Worry Tree” özgün adıyla yayımlanan eser; Almanca, İtalyanca ve Endonezce gibi pek çok dile çevrilir. 2015 yılında ise Doğanay Banu Pinter çevirisiyle Altın Kitaplar tarafından Türkçe olarak yayımlanır. 9 yaş üzeri okurlara hitap eden ve yalnızca bölüm başlarında siyah beyaz resimler bulunan kitap, 127 sayfa ve 26 bölümden oluşur. Ayrıca okurların da başkahraman gibi Endişe Ağacı sayesinde endişelerinden kurtulabilmeleri için Endişe Ağacındaki tüm hayvanlara ve kovuğa kitabın sonunda birer sayfa ayrılır. Ağacın üzerindeki kovuk, tanımlanamayan endişeleri koymak için, Endişe Ağacındaki hayvanlar ve ilgilendikleri endişe çeşitleri ise şu şekilde:

● Vombat Wolfgang-Arkadaşlık
● Tavşan Petronella-Okul
● Keçi Gwyneth-Sağlık
● Köpek Dimitri-Aile
● Tavus Kuşu Piers-Kaybedilen Şeyler
● Ördek Delia-Değişim

Endişe Ağacı’nın başkahramanı Juliet Jennifer Jones; annesi Karen, babası Martin ve kız kardeşi Ophelia -kısaca Oaf- ile birlikte büyükannesinin eski evi olan Gregson Caddesi 23 Numara’da yaşar. Büyükannesi de bahçelerindeki kulübede kalır ve ara sıra evlerine gelir. Juliet, hemen hemen her şeyden endişe duyar ve hayatındaki tüm olumsuzluklardan kendini sorumlu tutar. Juliet’in en eski ve yakın arkadaşı Lindsay. Gemma ise yeni tanışıp yakınlaştığı bir kız. Hugh Allen da okuldayken Juliet’i sürekli rahatsız eden sinir bozucu bir çocuk.

Endişe Ağacı Özeti

Hikâye, Oaf’un her zamanki sinir bozucu davranışlarıyla ablası Juliet’i rahatsız etmesi ve bunun üzerine iki kızın kavgaya tutuşmasıyla başlar. Kızlarının kavga ettiğini gören anneleri ise onları yatıştırmaya çalışır ama başarılı olamaz. Bunun üzerine artık kızların odalarını ayırmanın zorunlu olduğuna karar vererek kocasının Misafir Geldiğinde Kilitlenmesi Gereken Oda’yı boşaltmasını ister. Kızların babası, odayı çeşitli çalışmaları için kullandığı için bu durumdan pek hoşnut olmaz. Ancak eşinin kararlılığı karşısında mecburen odayı boşaltır.

Eskiden Juliet’in büyükannesinin olan ve bir süredir de babası tarafından kullanılan oda, artık Juliet’in olur. Oda boşaltıldıktan sonra Juliet büyükannesiyle odayı inceler ve odadaki duvar kâğıdını kaldırınca büyükannesinin hatta onun da büyükannesinin çocukluğundan kalan Endişe Ağacı’nın resmini bulur. Böylece Juliet ile büyükannesi Endişe Ağacı’nı birlikte incelerler ve büyükannesi Juliet’e Endişe Ağacı’ndan detaylıca bahseder.

Oda yenilenirken Endişe Ağacı olduğu gibi kalır ve yeni odasında Juliet’e eşlik eder. Juliet yeni odasına taşınınca hem kardeşi Oaf’tan kurtulduğu için rahatlar hem de Endişe Ağacı sayesinde endişeleriyle biraz daha rahat başa çıkmaya başlar. Ancak bir gün Juliet’in annesiyle babası Misafir Geldiğinde Kilitlenmesi Gereken Oda’dan çıkan ve hâlâ evin ortasında duran eşyalar yüzünden kavga edince Juliet çok sevdiği odasından vazgeçerek onu yeniden babasına vermek ister. Çünkü bu kavganın kendisi yüzünden çıktığını düşünür ve hem arkadaşlarıyla hem okulla ilgili sorunlarının üstüne bir de aile kavgalarıyla uğraşmak istemez. Ancak Juliet’in bu beklenmedik tepkisi, annesiyle babasının Juliet’in her şeyin kendi suçu olduğunu sandığını anlamalarını sağlar. Böylece Juliet de bu sorunun kendisinden kaynaklanmadığını anlar ve yeni odasında kalmaya devam eder.

Juliet’in eski arkadaşı Lindsay ve yeni arkadaşı Gemma, Juliet’i paylaşamadıkları için sürekli çekişirler ve birbirlerine karşı düşmanca tavırlarıyla Juliet’i de bunaltırlar. İki arkadaşını da seven ve her ikisinin de hem iyi hem kötü yönlerinin farkında olan Juliet ise bir yerden sonra öfke patlaması yaşar ve ikisinin de en yakın arkadaşı olduğunu söyleyerek aralarındaki çekişmeye bir son vermelerini ister. Juliet’in tepkisi karşısında epey şaşıran kızlar, şaşkınlıklarını atar atmaz hatalarını telafi etmek için ellerinden geleni yaparlar. Böylece üç kız güçlerini birleştirir ve okuldaki Hugh Allen sorununu da hep birlikte çözerler.

Arkadaşlarıyla, okulla ve ailesiyle ilgili sorunlarını çözdüğünü düşünen Juliet, büyükannesi için de bir şeyler yapmak ister. Çünkü emekli olduktan sonra el işi kurslarıyla zaman geçirmeye çalışan ve bu yüzden de hırçın, kızgın, alıngan bir insana dönüşen büyükannesi için çok üzülür. Büyükannesinin yeni bir Endişe Ağacına ihtiyaç duyduğunu düşünerek yaş gününde ona bir Japon bonsai ağacı alır. Zamanla tüm endişelerinin üstesinden gelen Juliet, eskisinin aksine kendisinin tüm zorluklarla başa çıkabilecek kadar becerikli biri olduğunu düşünür.

Editör: Firdevs AÇAR

Endişe Ağacı Soruları ve Cevapları

Endişe Ağacı kimin eseri?

Marianne Musgrove

Endişe Ağacı türü nedir?

Yabancı Romanlar

Endişe Ağacı kaç sayfa?

128

Endişe Ağacı Yorumları

okuyup etkilendiğim kitaplardan konusunu iyi ele almış

23-07-2024 23:16