Dramsız Disiplin

Kitabın Yazarı:Daniel J. Siegel, Tina Payne Bryson Kitap Türü:Kişisel Gelişim Yayınevi:Pegasus Yayınları Yayınlandığı Yıl:2019 Sayfa Sayısı:304 ISBN:9786052994108 Kitap Puanı:8 / 10 | Yorum: 1

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al KitapYurdu:194,25 TL e-kitap,pdf,epub: *

8
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

Dramsız Disiplin - Daniel J. Siegel Tina Payne Bryson

Kitap Türü:Kişisel Gelişim Orjinal Adı:No-Drama DisciplineÇeviren:Bahar Çetiner

Puan Tablosu

Dramsız Disiplin Özet

Dramsız disiplin ile amaçlanan asıl şey saygı dolu ve korumacı fakat aynı zamanda net ve tutarlı sınırları olan bir yolla disiplini gerçekleştirebilmektir. Disiplin kavramını yeniden ele alarak bu sözcüğü cezalandrıma ya da kontrol değil, öğretme ve yetenek kazandırma ve sevgi, saygı gibi pozitif anlamda duygusal bağ oluşturabilme olarak yeniden yapılandırmaktadırlar. Dramsız disiplin ile iki temel amaç belirlemişlerdir. İlki çocukların işbirliği ile doğru olan şeyi yapmalarını sağlamakken, ikincisi daha uzun vadeli olarak belirlenmiştir. İkinci hedef ile çocuklarda irade gücü ve vicdan geliştirmeleri denetim altında değillerken bile dikkatli ve özenli olmalarını sağlamaktır. Başarılı ve anlamlı hayatlar sürebilmelerini sağlamak bu kitapta anlatılan tüm bilgilerin özünü oluşturmaktadır. Buna da bütün beyin disiplin yaklaşımı adı verilmektedir. En çok vurgu bağlantı kurmak üzerinedir. Çocuklarımızla kurduğumuz ilişkiler her şeyin merkezindedir. Çocukları sevebilmek ve ihtiyacı olanı verebilmek açık ve tutarlı sınrılar sunmak, hayatlarında tahmin edilebilir bir yapı kurmak ve onlarla ilgili yüksek beklentiler içinde olmak yani kapasitelerine güvenmek demektir.
Kitap kendi içinde bölümlere ayrılmıştır. Birinci bölümde “disiplin” kavramı üzerinde durulur ve kendi disiplin anlayışımızı sorgulamamız için yardımcı olunur. Çocuğumuzla ilgili olaylara yanıt vermeden önce üç soru sormamız önerilmektedir: “Çocuğum neden böyle davrandı?, Ona su an ne öğretmek istiyorum? Bunu en iyi nasıl öğretirim?” Bu soruları sormak tepkisel bir yanıt geliştirmemizdense sağduyuya dayalı, ihtiyaca yönelik ve çocuğun gelişimini desteklemeye yarayan bir yanıt geliştirmemize yardımcı olur. İkinci bölümde beynin yapısı ve rolü üzerinde durulur. Beynin değişebileceği, değiştirlebileceği ve derinlikli olduğu üzerinde durulmaktadır. Disiplin süreci alt beyin ve üst beyinin işlevlerine odaklanılarak açıklanmaya çalışılmıştır. Alt beyin tüm ilkel işlevleriyle canlıdır ve en küçük çocuklarda bile iyi işler. Daha çok yönlü ve karmaşık düşünceden sorumlu üst beyin ise bebeklik ve çocukluk döneminde gelişmeye başlar. Tüm buradan hareketle çocuklarımızdan beklediğimiz çoğu davranışın üst beynin kontrolünde olduğu ve bu ilgili kısmın henüz gelişim aşamasında olduğunu dikkate almak tepkilerimizi düzenlememize yardımcı olacaktır. Üçüncü bölüm ise kriz anlarında bile çocuğumuzu olduğumuz gibi sevip benimsememizin önemini vurgulayıp “bağlantı kurmaya” odaklanır. Öfke nöbeti anları çocuğa doğru davranışın ne olduğunu aşılamak için yanlış bir andır. Özellikle öfke nöbetlerinde çocuklarımıza onları anladığımızı hissettirmeliyiz. Dördüncü bölümde ise uygulamada dramsız bağlantıya odaklanmaktadır. Bağlantıya zemin hazırlamak için yanıt esnekliği oluşturmak önerilmektedir. Davranışların nedenini araştırmak etkili bir diğer yol olarak önerilmektedir. Merak etkili disiplinin temeli olarak belirlenmiştir. Nasıl hakkında düşünmeye başlamak da bir diğer etkili yoldur. Aynı mesajı birden farklı yolla iletebiliriz. Bu da bağlantının gücünü belirler. En güçlü “nasıl” saygılı, oyuncu ve sakinse çok daha etkili olur. Çocukların göz hizasından aşağıda olmak ve sakinlik iletecek rahat bir beden duruşu sergilemek de özellikle kriz anlarında çocuklarla iletişim kurmakta çok yararlı olacaktır. Beşinci bölüm odağı ise yönlendirme üzerinedir. Disiplinin bir öğretme süreci olduğunun altı çizilmektedir. Yani ebeveyn orada olmasa, kimse bakmasa bile bu otokontrol ya da yönetici işlev işlemeye devam edebilir. Yönlendirme sürecinin de iki ilkesi mevcuttur. Çocuğun hazır olana kadar beklenmesi ve tutarlı olmak. Altıncı bölüm ise davranışı ele almak şeklinde isimlendirilmiştir. Dramsız yönlendirme stratejileri olan: Yaratıcı biçimde yaklaşın duruma, öğretin akılgözü araçlarını, ne olur anlatın öğüt vermeyin, lütfen konuşmayı kısa kesin, evete çevirin hayırı ama koşullu olsun, nasıl hissediyor olursa olsun kucak açın, disipline dahil edin çocuğunuzu, iyi ve olumlu olan şeyleri vurgulayın, rahatlayıp öncelikle bağlantı kurmayı unutmayın. Son bölümde ise çocuklarınızı disipline ederken üzerimizde hissettiğimiz baskıyı hafifletmeye yönelik dört önemli mesaj verilmiştir.

Okuması oldukça basit olmakla birlikte etkili ebeveynlik stratejileri sunarak çocuk yetiştirme sürecini daha iyi yönetmenize yardımcı olabilecek bir eser olmuş. Belki alan bilgim olduğu için bana biraz basit bir düzey gibi geldi ama tüm ebeveynlere hitap ettiğini göz önüne aldığımızda bu yalın anlatımın makul olduğunu da belirtmeden geçmeyeyim. Size nasıl davranacağını söylemek taktikler sunmakla birlikte asıl hedef çocuğunuzu anlamak üzerine. Sizler çocuklarınızı anladıkça ve onların gelişimlerine uygun yanıtlar oluşturdukça her şeyin nasıl daha kolaylaştığına şahit olacaksınız. Sizlere sağlıklı bir disiplin felsefesi geliştirebilmeniz için iyi bir rehber olacağını belirtmek istiyorum.

Editör: Ceren Kozalıoğlu

Dramsız Disiplin Soruları ve Cevapları

Dramsız Disiplin kimin eseri?

Daniel J. Siegel Tina Payne Bryson

Dramsız Disiplin türü nedir?

Kişisel Gelişim

Dramsız Disiplin kaç sayfa?

304

Dramsız Disiplin Yorumları