Çılgın Mucitler

Kitabın Yazarı:Yusuf Asal Kitap Türü:Çocuk Kitapları Yayınevi:Nesil Yayınları Yayınlandığı Yıl:2018 Sayfa Sayısı:176 ISBN:9786051833071 Kitap Puanı:7.9 / 10 | Yorum: 9

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al D&R:150,00 TL e-kitap,pdf,epub: *

7.9
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

Çılgın Mucitler - Yusuf Asal

Kitap Türü:Çocuk Kitapları

Puan Tablosu

Çılgın Mucitler Özet

Yusuf Asal'ın yazdığı Çılgın Mucitler adlı kitap, 12 bölüm ve 175 sayfadan oluşuyor. Farklı mucitlerin hayatlarından çeşitli bilgileri eğlenceli bir dille anlatan kitap, 8 yaş ve üzeri okurlara hitap ediyor. Volkan Akmeşe'nin siyah-beyaz çizimleriyle çok daha eğlenceli bir hâl alan kitabın kapak tasarımını Said Demirtaş yaparken editörlüğünü ise Halenur Çalışan üstleniyor. Yazar, mucitlerin hayatlarına geçmeden önce kitabın başında yer alan "Mucitlerin Gizemli Dünyası", "Nasıl Bilim İnsanı Olunur?" ve "Bilimsel Terimleri Öğrenelim" adlı üç bölümde okurlarına kitabı okurken işlerine yarayacak bazı bilgiler veriyor. Oldukça esprili bir dille yazılan kitabın pek çok sayfasında mucitlerle ilgili komik karikatürler de yer alıyor.

Kitap boyunca okurlara Profesör Lütfü Lafcambazı eşlik ediyor. Profesör Lütfü Lafcambazı, kitabın en başında okurları bilim insanı olmaya davet ediyor ve bunun için gerekli evrakı birbirinden komik notlarla liste hâlinde okurlara sunuyor. Daha sonra bir bilim insanının sahip olması gereken özellikleri sıralayarak "Nasıl bilim insanı olunur?" sorusunu cevaplıyor. Son olarak ise veri, hipotez, teori gibi kavramları oldukça sade ve anlaşılır bir dille açıklıyor ve okurların daha iyi anlaması için örneklendiriyor. Okuru kitaba hazırlayan ilk üç bölümün ardından mucitlerin anlatıldığı bölümler geliyor. Kitapta hayatlarından bilgiler sunulan mucitler sırasıyla şöyle:

● Albert Einstein
● Thomas Alva Edison
● Aleksander Graham Bell
● Wright Kardeşler
● Louis Pasteur
● Johannes Gutenberg
● Isaac Newton
● Galileo Galilei
● Arşimet

Mucitlerin hayatlarının anlatıldığı bölümlerin en başında söz konusu mucidin vesikalık fotoğrafına benzeyen bir çizimi bulunuyor. Çerçeve içine alınan çizimin altında ise mucidin adı ile doğum ve ölüm tarihleri yer alıyor. Mucitlerin hayatlarını anlatan bölümler kendi içinde çeşitli başlıklara ayrılıyor. Böylece anlatılanlar çok daha iyi bir şekilde kategorize ediliyor ve okurun dikkatini toplaması kolaylaştırılıyor. Birbirinden ilgi çekici başlıkların bazıları ise şöyle:

● "Ne işime yarar ki?" deme, öğren!
● Hımmm, ilgiiiiiiinç!
● Eğrisi Büğrüsü
● … diyor ki
● O da nesiiiiiii?

Kitabın en sonunda ise kitaptaki mucitlerin yanı sıra Thales, Kopernik, Kepler, Cezeri, İbn-i Sina, Mendel, Macellan, Hezarfen, Marconi ve Gazi Yaşargil gibi farklı mucitlerin çizimleri de yer alıyor. Mucitlerin başının üstündeki konuşma balonlarında icatlarıyla ilgili esprili cümleler bulunuyor.

Çılgın Mucitler Özeti

Albert Einstein: Einstein'ın çalışmaları, izafiyet teorisinden atom bombasına kadar oldukça geniş bir yelpazede ele alınıyor. Böylece bilimsel çalışmaların hem iyi hem kötü yönde kullanılabileceği vurgulanıyor.

Thomas Alva Edison: Edison'un ampulü icat ederken büyük bir ekiple çalıştığı ve hep birlikte doğru malzemeyi bulmak için ne kadar uğraştıkları anlatılıyor.

Aleksander Graham Bell: Telefonu icat eden Graham Bell'in aslında işitme engelli bireyler için bir alet geliştirmeye çalıştığına dikkat çekiliyor. Ayrıca bu icadı yüzünden Elisha Gray adlı bilim insanıyla mahkemelik olduğu bilgisi veriliyor.

Wright Kardeşler: Kitaptaki tüm mucitler tek başına olsa da Wright Kardeşler birlikte anılıyor. İki kardeşin birlikte çalışıp önemli bir icat yapması, birlik ve beraberliğin önemini gösteriyor.

Louis Pasteur: Çok mütevazı bir insan olan Pasteur'ün çalışmaları da kuduz aşısı, pastörizasyon, fermentasyon ve ipekçilik başlıkları altında ele alınıyor.

Johannes Gutenberg: Modern matbaacılığın babası olarak nitelendirilen Gutenberg'in modern matbaayı icat etmesinin kendisinden çok başkalarına yaradığı dile getiriliyor. Ayrıca çeşitli kitapların kolayca basılıp yaygınlaşmasını sağlayan modern matbaanın faydalarına dikkat çekiliyor.

Isaac Newton: Oldukça alıngan ve eleştiriye tahammül edemeyen biri olan Newton sayesinde insanın olumsuz özelliklerinin başarılarının önünde engel olabileceği gözler önüne seriliyor.

Galileo Galilei: Dünyanın döndüğünü iddia eden ama aynı dönemi paylaştığı insanları buna inandıramayan ve bu yüzden cezalandırılan Galileo, bazı gerçeklerin ancak yüzyıllar geçtikten sonra kabullenildiğine dair üzücü bir örnek teşkil ediyor.

Arşimet: Milattan önce yaşayan Arşimet, hayatı boyunca yaptığı bilimsel çalışmaların yanı sıra bir düşman askeri tarafından öldürülmeden önceki son anında takındığı tavırla da dikkat çekiyor.

Editör: Firdevs AÇAR

Çılgın Mucitler Soruları ve Cevapları

Çılgın Mucitler kimin eseri?

Yusuf Asal

Çılgın Mucitler türü nedir?

Çocuk Kitapları

Çılgın Mucitler kaç sayfa?

176

Çılgın Mucitler Yorumları

sitenize çocuk kitapları eklemeniz beni çok mutlu oluyor bir anne olarak sitenizden faydalanıyorum çok teşekkür ederim

14-09-2022 12:41

kitabın kısaca konusu nedir

04-02-2023 19:12

mucitler ve icat öyküleri kitabı neden yok

30-03-2023 21:28

3. sınıf öğrencisi için uygun bir kitap mı

12-05-2023 17:49

tek paragraf ile kitabın konusu nedir?

09-06-2023 20:37

kitapta graham bell var mı

19-07-2023 10:46

wright kardeşlerin hayatı bu kitapta mı

10-09-2023 21:03

özeti uzun yazmışsın

06-03-2024 19:26

icatlar ve mucitler neden eklenmedi

27-07-2024 20:37