Roald Dahl, Gal Ejderhası ile pek çok insana ilham veren İngiltere Galler’de doğmuştur. 1916 yılında başlayan yaşam serüvenine pek çok başyapıtı sığdırmıştır. Çocuk kitaplarıyla edebiyata yaptığı katkıların yanı sıra roman türünde de çok geniş kitlelerin hafızasında iz bırakmıştır.
Roald Dahl eğitimini İngiltere’de tamamlamıştır. İkinci Dünya Savaş’ı yıllarında orduda çalışmıştır. Yaralandıktan sonra yazarlığa ilk adımını atar. Daha sonrasında korku ve çocuk türlerinde ünlenmiştir. Büyük yapım şirketleri Roald Dahl’ın çocuk korku hikayelerini beyaz perdeye aktarmak için yarışmıştır.
Gremlinler ve Charlie’nin Çikolata Fabrikası eserlerinin film uyarlamaları pek çok ülkede çok izlenenler listesinde zirveyi zorlamıştır. Roald Dahl çocuklara ve yetişkinlerin çocukluklarına başarıyla hitap etmeyi bilmiş usta bir kalemdir.
Aynı zamanda pilot olan Roald Dahl için kitaplarının en önemli ilham kaynakları uçmak ve çocuklarıdır. Kitaplarını okurken kendi çocuklarının korkuyla ve kendilerini tanımalarıyla verdikleri mücadeleyi saf ve yalın bir mizahi anlatımla aktarır.
İrikıyım Timsah adlı eserinde birlik olmanın değerini paylaşmıştır. İyiliği överken samimiyetin çocukluğun en temiz değerlerini de başarıyla elekten geçirmiştir. Dünya Şampiyonu Danny ülkemizde çocuk kitapları kategorisinde çok satanlar listesinde zirvenin en büyük ortaklarındandır. Maceraperest bir karavanda bir çocuk ile babasının verdiği mücadeleyi anlatmaktadır. Danny için büyümek, doğanın ve kararlarının ardında bir gizeminde içindedir. Sonrasında kendisine başka bir kader çizen bu kitap ‘’Koca Sevimli Dev’’ olarak okurla buluşmuştur.
Roald Dahl, 1990 yılında İngiltere’de hayata veda eder.
Roald Dahl Kitapları: Amcam Oswald, Anlaşıldı Tamam, Bay ve Bayan Kıl, Benden Bu Kadar, Benek Tozu ve Diğer Müthiş Sırlar, Büyülü Parmak, Cadılar, Charlie'nin Büyük Cam Asansörü, Charlie'nin Çikolata Fabrikası, Complete Adventures of Charlie and Mr. Willy Wonka, Dev Şeftali, Dünya Şampiyonu Danny, George'un Harika İlacı, İrikıyım Timsah, Kancık, Kaplumbağa, Koca Sevimli Dev, Kuğu, Küçük Adam Büyürken, Matilda, Oswald Amcam, Öptüm Seni, Fantastic Mr. Fox, Sahaf, Senin Gibi Biri, Son Perde, Şeker Henry'nin Akılalmaz Öyküsü, Tat, Tek Başına, Yaman Tilki, Zürafa Peli ve Ben
Büyülü Parmak, sekiz yaşında bir kız tarafından anlatılmaktadır. Kısa olmasına rağmen dolu dolu bir anlatıma sahip olan kitap siyah-beyaz çizimlerle zenginleşmektedir.
Puan: 8.6 | Yorum: 6
Yazar Roald Dahl; Zürafa, Peli ve Ben adlı çocuk kitabında küçük bir çocuk ile hayvan dostlarının sıra dışı macerasını anlatır.
Puan: 6.7 | Yorum: 3
Matilda'nın konusu küçük bir kızın değişen yaşamıdır. Siyah-beyaz resimlerle desteklenen kitap çok fazla şiddet içermektedir.
Puan: 6 | Yorum: 20
Dev Şeftali, küçük ve mutsuz bir çocuk olan James'in hayatının nasıl değiştiğini konu alır.
Puan: 6.2 | Yorum: 11
Roald Dahl’ın yazdığı Küçük Adam Büyürken (Çocukluğumdaki Anılarım), otobiyografi türünde bir eser.
Puan: 7.7 | Yorum: 1
Roman ve öykü yazarı olan Roald Dahl, 1940’lı yıllarda çıkardığı çocuk kitapları ile ünlenmiştir. Koca Sevimli Dev, 1982 yılında İngiltere’de yayımlanır.
Puan: 8.3 | Yorum: 7
Roald Dahl’ın yazdığı George’un Harika İlacı, ilk kez 1981 yılında yayımlanmış bir çocuk romanı.
Puan: 7.7 | Yorum: 1
Roald Dahl’ın yazdığı Bay ve Bayan Kıl, ilk kez 1980 yılında yayımlanmış bir çocuk kitabı. Orijinal adı “The Twits” olan kitabın Türkçe çevirisinin ilk baskı yılı ise 2007.
Puan: 8.2 | Yorum: 1
Roald Dahl’ın yazdığı İrikıyım Timsah, fabl türünde bir çocuk kitabı. Afrika’da geçen hikâyenin başkahramanı, kitaba adını veren İrikıyım Timsah.
Puan: 8.1 | Yorum: 2
Dünya Şampiyonu Danny Roald Dahl’ın 1975 yılında yayımlanan çocuk kitabıdır. Kitapta Danny ile babası William’ın maceraları anlatılır.
Puan: 8.2 | Yorum: 5
Kısa öykü yazarı Roald Dahl, Charlie’nin Cam Asansörü’nü 1972 yılında yazmıştır.
Puan: 7.7 | Yorum: 9
Roald Dahl’ın yazdığı Yaman Tilki, ilk kez 1970 yılında yayımlanmış bir çocuk kitabı. Özgün adı Fantastic Mr. Fox olan kitap, 1996 yılında Quentin Blake tarafından resimlenmiş.
Puan: 7.7 | Yorum: 1
Charlie’nin satın alması gereken bir karaktere ihtiyacı yoktu. Kendisi kendine özgün, örnek bir karakterdi.
Puan: 7.1 | Yorum: 95