Namık Kemal

Namık Kemal Kimdir

Tanzimat Devri’nin önde gelen yazarlarından bir tanesi olan ve yazdıkları ile birlikte Türk edebiyatına hürriyet, milliyet ve yurtseverlik kavramlarını yerleştiren çağının ötesinde yazarlardan biri olan Namık Kemal 21 Aralık 1840 tarihinde Tekirdağ’da dünyaya geldi.

Dedesinin Kars’a atanması onun da hayatında bir değişikliğe neden oldu. Kars’da şiir ve divan edebiyatını öğrenen Namık Hikmet burada yaşadıkları ile birlikte eserlerine ilham olacak bilgilere sahip olmuştur. Daha sonra babasının Sofya’ya tayin edilmesi ile burada eğitime devam etti. Namık ismini de ilk olarak burada aldı. Dedesinin şair arkadaşının Kemal’in yazdıklarını çok beğenmesi ile katip anlamına gelen Namık adını Kemal’e verdi bundan sonra Namık Hikmet olarak anılmaya başladı.

İstanbul’a dönmesi ile şiir yazmaya devam eden ve yazdığı şiirler ile büyük beğeni toplayan Namık Kemal, zamanla edebiyat dünyasına da giriş yaptı. Tercümanlık yapan ve bu sayede batı edebiyatı ile tanışan ünlü yazar aynı zamanda Genç Osmanlılardan olması ile tanınır ve zamanla bu başına işler açar. Siyasi kimliği nedeni ile sürgüne gönderilen Namık Hikmet, hayatına gazete ve dergilerde yazılar yazarak devam etti. Gerek yazıları gerekse yazdığı Vatan Yahut Silistre tiyatro eseri ile tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başardı ve bir kez daha Kıbrıs’a sürgüne gönderildi. Buna rağmen yazmaktan ve fikirlerini paylaşmaktan geri durmayan ünlü yazar farklı sürgün hayatları yaşadıktan sonra daha fazla dayanamadı ve 2 Aralık 1888 tarihinde daha 48 yaşında iken hayata veda etti.

Namık Kemal Romanları & Kitapları & Eserleri:

İntibah, Cezmi, Celalettin Harzem Şah, Vatan Yahut Silistre, Zavallı Çocuk, Gülnihal, Karabela, Akif Bey, Tahrib-i harabat, Evrak-ı Perişan, Devr-i İstila, Berika-i Zafer, Kanije Muhasarası, Tasvir-i Efkar, Hürriyet, Hilali osmani


7.9
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

Namık Kemal Kitapları

Cezmi Cezmi

Hem saygı duyulan hem de biraz okumaya alışık olmadığımız bir yazar olan Namık Kemal'in kaleme aldığı Cezmi: Tarihimizin ilk tarihi romanıdır.

Puan: 8.2 | Yorum: 6

İntibah İntibah

Namık Kemal’in sansürlenmiş kitaplarından bir tanesi olan İntibah, gerek içeriği ile gerekse kitabın adı ile oynanmış eserlerden sadece bir tanesidir.

Puan: 7.1 | Yorum: 22

Gülnihal Gülnihal

Namık Kemal’in bir tiyatro oyunu olan Gülnihal isimli eseri Tanzimat döneminde geçmektedir.

Puan: 7.2 | Yorum: 6

Zavallı Çocuk Zavallı Çocuk

Zavallı Çocuk 1873 yılında Namık Kemal tarafından yazılan bir piyestir. İlk defa 18 Ocak 1974 tarihinde Gedikpaşa Tiyatrosu’nda sahnelenmiştir.

Puan: 8.6 | Yorum: 1

Vatan Yahut Silistre Vatan Yahut Silistre

Namık Kemal’in 1872’de kaleme aldığı tiyatro eseri olan Vatan Yahut Silistre, ilk kez sahnelenmesinden sonra büyük ses getirmiştir.

Puan: 8.3 | Yorum: 26

Namık Kemal ile ilgili yorumlar

tiyatro dersinde vatan yahut silistre eserini oynuyoruz o şekilde tanıdım kendisini çok güzel bir esere imza atmış

13-11-2016 21:37

intibah, zavallı çocuk, vatan yahut silistre, karabela ve gülnihal okuduğum kitapları diğerlerini de okumak istiyorum sevdiğim yazarların başında geliyor

22-11-2016 09:36

çok güzel bir yazar kitaplarını beğeniyorum

29-11-2016 11:08

lütfen namık kemal kitaplarının hepsini ekleyin sadece dört kitabı yok

22-05-2019 19:00

kitap özeti değilde namık kemalin hayatının kısaca özeti lazımdı onu da eklemişsiniz süper bir sitesiniz

07-04-2022 18:20

nazım hikmet değil namik kemal yanlış yazmışsınız

15-06-2022 11:19