Türk edebiyatının ve sanat dünyasının tanınan isimlerinden biri olan Abbas Sayar(Nail Abbas Sayar) 21 Mart 1923 tarihinde Yozgat’ta doğdu. İstanbul’da Türk Dili ve Edebiyat bölümünde okuyan fakat okulu bırakarak Yozgat’a dönmek zorunda kalan ünlü isim daha sonra matbaa kurarak gazeteciliğe başladı. Yozgat’ta Bozlak adında ilk yerel gazeteyi çıkartan ünlü yazar daha sonra kısa süreliğine politika ile de ilgilendi. Bu zaman diliminde birçok edebi esere imza atan ünlü yazar ilk olarak Yılkı Atını romanını yazmış fakat bir türlü yayınlatamamıştır. Yaklaşık 10-15 yıl aradan sonra kitabı yayınlandı ve büyük beğeni topladı. Ardından birçok kitap yayınlayan ünlü isim hayatının son zamanlarında resim sanatına yönelmiştir. 12 Ağustos 1999 tarihinde hayata veda eden isim gerek sanat alanında gerekse edebiyat alanında birçok ödül kazanmıştır.
Abbas Sayar Romanları & Kitapları & Eserleri:
Yılkı Atı - 1970
Çelo - 1972
Can Şenliği - 1974
Yorganımı Skı Sar - 1976
Dik Bayır - 1977
Tarlabaşı Salkım Saçak - 1987
Anılarda Yumak Yumak - 1990
Noktalar - 1991
Boşluğa Takılan Ses - 1991 - şiir
El Eli Yur, El De Yüzü
Şiirler
Yozgat Var, Yozgatlı Yok
Nail Abbas sayar; roman, hikâye, şiir türünde eserler vermiştir. Bunun dışında ressamlığı da göze çarpmaktadır.
Puan: 7.8 | Yorum: 3
Abbas Sayar, Can Şenliği adlı romanıyla 1975’te Madaralı Roman Ödülü’ne layık görülür.
Puan: 9 | Yorum: 3
Kitabımızın türü anıdır. Anı-roman olarak da tanımlanmaktadır. Yazarın askerlik yaptığı döneme ait izlenimleri, yaşanmışlıkları betimlemeler ve iç monolog tekniği ile anlatılmıştır.
Puan: 8.1 | Yorum: 2
Abbas Sayar, tarafından yazılan “Dik Bayır” 1977 yılında basılır. Dik Bayır; umudun, umutsuzluğun romanıdır.
Puan: 7.6 | Yorum: 3
Abbas Sayar, Köy edebiyatında birçok roman ve öyküye imza atmış bir yazarımızdır. “Çelo” isimli romanını 1972’de yayımlar.
Puan: 8.8 | Yorum: 3
Yılkı Atı, bir yandan köylülerin hayvanlarla kurduğu çıkar ilişkisinin acımasızlığını anlatır; diğer yandan ise özgürlük hissini tadan hayvanların bir daha asla eskisi gibi olamayacağını söyler.
Puan: 7.9 | Yorum: 65