François Marie Arouet, isimli yazar Voltaire olarak tanınmaktadır. Voltaire olmasaydı Fransız İhtilali’nden söz edemeyebilirdik, bugün. Tüm Dünya’yı etkilemiş dogma ve saflığın kalıplarını yazılarıyla yıkarak pek çok kuşağa fikirleriyle dokunmuştur. Geleceği tasarlayanlara ilham vermiş büyük bir yazardır, Voltaire.
Paris’te 1694 yılında doğmuştur. Fransız yazar Voltaire, felsefeden etkilenmiş ve felsefeyi etkilemiş büyük bir dehadır. Döneminin okullarından eğitimini almıştır. Burada aldığı eğitimleri ‘’bilgi çürümüşlüğü’’ olarak daha sonraki yıllarda değerlendirmiştir. Hicivleri ve ironik mizah yeteneğinin bu yıllarda fark edildiği bilinmektedir.
Orleans Dükünü yerden yere vurduğu yazısı nedeniyle tutuklandı. Voltaire sanat hayatında bu bir son olmadı. Tutuklandıktan sonra çıktığında Oedipe ile ünlendi. Voltaire hayatı ve sanat duruşu ülke gündemine siyaset, felsefe ve sosyoloji alanında etkileyen ilk kıvılcımları yayılmaya başladı.
Baskı ve sınıf farklarının güçlülüğü karşısında Voltaire hapis hayatından sonra pek çok yasal ve yasadışı yaptırımlara maruz kaldı. Bu nedenler Voltaire’i caydırmadı. Her kurum ve din dogmasına karşı sözcüklerini daha sivri kullanmaya başladı.
Bağnazlık ve dogmalara karşı aşk ve felsefeyi hayal gücüyle harmanlayarak yergilerini daha geniş kitlelere yaydı. Hristiyanlık ve Musevi akımlarının döneminde hareketlerini yanıltıcı ve eksik buldu. Felsefe Sözlüğü’nü kaleme alarak bulunduğu akımın ihtiyaçlarına yanıt verecek bir ekol oluşturdu. Felsefe’de oluşturduğu bu temel, ilerleyen yıllarda peşinden sürüklediği insanlar ile birlikte tüm Dünya’yı etkileyen kurum, din ve zengin zümrenin kuklası olmayan fikirlerin doğumunu sağlamıştır.
Voltaire Kitapları: Oedipe (1718), Zaire (1732), Lettres philosophiques sur les Anglais (1733), Le Mondain (1736), Sept Discours en Vers sur l'Homme (1738), Zadig (1747), Micromegas (1752), Candide (1759), Dictionnaire philosophique (1764), Épître à l'Auteur du Livre des Trois Imposteurs (1770), Ecossaise, Eriphile, Mahomet, Mérope, Nanine, Zaide
Candide; saf, temiz, dünyadan habersiz anlamlarına gelmektedir. Voltaire bu kitabında, Alman filozofu Leibniz’in felsefesini eleştirmek istemektedir.
Puan: 7.4 | Yorum: 10