Osmanlı Döneminin son zamanlarında yani Tanzimat döneminde en fazla tanınan yazarlardan biri olan Ahmed Midhat Efendi 1844 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Eğitimi sonrasında gazetelerde çalışmaya başlayan Ahmet Midhat Efendi bir döneme damgasını vuran Tercüman-ı Hakikat gazetesini çıkartmaya başlamıştır. Gazetecilik mesleğinin yanında aynı zamanda mükemmel bir yazar olan ünlü isim Osmanlı döneminde kitap okuma tutkusunu canlandırmıştır. Ahmed Midhat kitapları ile geniş bir okur kitlesine ulaşmış ve popüler yazar kültürünü ilk başlatan yazar olmayı başarmıştır.
Ahmed Midhat Efendi Romanları: Hasan Mellâh yâhud Sır İçinde Esrar, Dünyaya İkinci Geliş yâhut İstanbul’da Neler Olmuş, Hüseyin Fellah, Felâtun Bey ile Râkım Efendi, Karı-Koca Masalı, Paris'de Bir Türk, Çengi, Süleyman Musûlî, Yeryüzünde Bir Melek, Henüz On Yedi Yaşında, Karnaval, Amiral Bing, Vah!, Acâib-i Âlem, Dürdâne Hanım, Esrâr-ı Cinâyât, Cellâd, Volter Yirmi Yaşında, Hayret, Cinli Han, Çingene, Demir Bey yâhud İnkişâf-ı Esrâr, Fennî Bir Roman Yâhud Amerika Doktorları, Haydut Montari, Arnavutlar-Solyotlar, Gürcü Kızı yâhud İntikam, Nedâmet mi? Heyhât, Rikalda yâhut Amerika'da Vahşet Âlemi, Aleksandr Stradella, Şeytankaya Tılsımı, Müşâhedât, Ahmed Metin ve Şîrzât, Bir Acîbe-i Saydiyye, Taaffüf, Gönüllü, Eski Mektûblar, Mesâil-i Muğlaka, Altın Âşıkları, Hikmet-i Peder, Jön Türkler
Ahmed Midhat Öyküleri: Kıssadan Hisse, LEtaif-i Rivayat, Durûb-u Emsâl-i Osmâniyye Hikamiyyatının Ahkâmını Tasvir, Hayâl-Hakîkat
Ahmed Midhat Efendi Kitapları: Üss-i İnkılâb ve Zübdetül Hakâyık, Müdâfa'a, İstibşâr, Beşâir, Nizâ'-ı ilm ü din, Şopenhavr'ın Hikmet-i Cedidesi, Volter, Beşir Fuad, Avrupa'da Bir Cevelan, Menfa
Eser Ahmet Mithat Efendi’nin ilk polisiye romanıdır. Yazıldığı dönemde büyük ilgi görmüş günümüzde de aynı etkiyi sürdürmüştür.
Puan: 7.3 | Yorum: 4
Kitap Ahmet Mithat Efendi’nin sade bir dille yazdığı ve iyi kötü çatışmasını anlattığı romanıdır.
Puan: 5.5 | Yorum: 4
Üstkurmaca özelliği gösteren kurgusuyla edebiyatımızda önemli bir yere sahip olan Müşahedat’ın Everest Yayınları Keşif Dizisinde yer alan baskısı da Behçet Necatigil’in sadeleştirmesi oldukça dikkate değer bir çalışmadır.
Puan: 7.6 | Yorum: 4
Ahmet Mithat’ın 38 ay süren sürgün hayatı, Abdülaziz’in vefat ederek V. Murat’ın tahta çıkmasıyla ilan edilen genel afla sonlanır.
Puan: 7.9 | Yorum: 3
Dürdane Hanım kitabı ilk 1881 yılında yayımlanmıştır. O dönem romancılarından Ahmet Mithat Efendi yazmayı kalemine borç bilmiş bir yazardır.
Puan: 9.4 | Yorum: 6
Yazar 1875 yılında Rodos’ta sürgündeyken kaleme aldığı ilk romanıdır. Eser ,Alexander Dumas’ın Monte Kristo Kontu adlı eserine benzetilmiştir.
Puan: 9.5 | Yorum: 9
Kitabın isminden de anlaşılacağı üzere iki tane başkarakterimiz vardır: Felatun Bey ve Rakım Efendi.
Puan: 7.3 | Yorum: 27
Kitap, Ahmet Mithat Efendi’nin Bağdat’ta gazete çıkarmak amacıyla bulunduğu sırada, güzel sanatlar öğrencileri için 1870’te yazdığı; ardından İstanbul’da yeni hikâyelerle bir araya getirip sadeleştirerek bastığı ilk eserlerden biridir.
Puan: 7.6 | Yorum: 5