Karneye ilk ekmeğin işlenerek satıldığı 1941 yılında; II. Dünya Savaş’ının giderek kızgınlaştığı bir dönemde Ahmed Günbay Yıldız, Tokat’ın Kelkit Çay’ına kurulmuş olan Reşadiye kazasına bağlı Kızılcaören köyünde doğdu. Ağaçlar ile iç içe geçen çocukluğu ona yaşama sevincini kaybetmeyen ve her bahar kendini yenileyen doğanın, umutlarını ve sevgisini eserlerinde yaşatma fırsatını sağladı.
Okurları arasında özlem ve dram yüklü bir bağ kuran Ahmed Günbay Yıldız, kendine has üslubu ile eserlerinden oluşan bir kütüphane oluşturmuş durumda. Ahmed Günbay Yıldız ilk eserlerini şiir dalında vermiştir. Şiirden sonra öykü ile arasında dergi ve gazetelerde yayınlanan eserleriyle sıkı bir bağ kurarak okuyucu kitlesini giderek arttırmıştır.
Ahmed Günbay Yıldız romanının en önemli yapı taşlarından bir tanesi aile kavramıdır. Ahmed Günbay Yıldız kalemiyle aile kavramını okurun zihnine iğne oyasıyla işler gibi işler. Roman türünde büyük kitleleri etkilediği eserlerinden iki tanesi: ‘’Çiçekler Susayınca’’ ve ‘’Yanık Buğdaylar’’ eserleridir. İlerleyen yıllarda pek çok eserler ortaya koyan yazar okurlarıyla birlikte yaşayan bir külliyat oluşturmuştur.
En çok okunan eserlerinden bir tanesi ‘’Aynada Batan Güneş’’ romanıdır. Otuz beş baskı yapan eser, Ahmed Günbay eserleri arasında sınavların ve seçimlerin sonuçlarını okuyucuya canlı bir gözlem gibi aktaran eserlerinden bir tanesidir. Kirlenmiş sokakların ustalarının; kararmış kalplerini aydınlatırken samimiyetini kaybetmeyen ve okurun kalbine dokunan bir eserdir, Aynada Batan Güneş. Günahın Rengi kitabı ise yazarın çok beğenilen romanlarından bir tanesidir. Nişanın içerisinde bir bireyin, yüzüğünün giderek ağırlaşmasını işleyen Ahmed Günbay Yıldız, okurlarını her sayfasında ellerinden bırakamayacakları bir düşe yelken açmaya çağırıyor.
Ahmed Günbay Yıldız Kitapları: Mavi Gözyaşı, Yanık Buğdaylar, Gurbeti Ben Yaşadım, Ülkemin Açmayan Çiçekleri, Benim Çiçeklerim Ateşte Açar, Aynada Batan Güneş, Dallar Meyveye Durdu, Bir Dünya Yıkıldı, Üç Deniz Ötesi, Sevdalar Sözde Kaldı, Sahibini Arayan Mektuplar, Afedersin Hayat, Yürekte Büyûmek, Sokağa Açılan Kapı, Boşluk, Sular Durulursa, Ekinler Yeşerdikçe, Çiçekler Susayınca, Azat Kuşları, Gönül Yarası, Güneşe Matem Düştü, Aşka Uyanmak, Figan, Sitem, Siyah Güller, Hülyalar Hüzün Açtı, Gül ve Hüzün, Leyl Işıkları, Günahın Rengi, Yıllar Geriye Dönse, Seni Unutmaya Gücüm Yetmedi, Kiralık Hayaller, Orada Da Yıldızlar Kayar Mı?, Kayıp Sabahlar, O´na Secde Yakisiyor, Istanbul Yüzlü Kadin, Sevmekten Korkuyorum, Kendimi Unutup Sana Ağladım, Kelebekler Gamsız Uçar, Babamdan Sonra, Beyaz Atlı, Anılarda Yakılır, Al Yüreğim Senin Olsun, Gün Solar Akşamın Mateminden, Gelirim, Bahçemde Hazan, Gül ve Hüzün, Efkar Vakti, Hayata Dair Notlar
Ahmed Günbay Yıldız, dilindeki ince işçilikle ve olay örgüsüyle kitabı su misali işlemiş.
Puan: 7.3 | Yorum: 7
Ahmed Günbay Yıldız'ın yazdığı Dallar Meyveye Durdu adlı roman, seküler yaşamlara sahip gençlerin çeşitli vesilelerle İslam'ı araştırmaya başlamaları ve böylece henüz gençliklerinin baharındayken hayatlarını İslam'a uygun hâle getirmelerini konu ediniyor.
Puan: 8.1 | Yorum: 1
Yazar eserlerinde genel olarak Türk toplumunun her kesiminden insanı ele alıp onu romanların da işlemiştir.
Puan: 9.4 | Yorum: 14
1941 doğumlu Ahmet Günbay Yıldız’ın roman dalındaki ilk eserleri arasında yer alan Çiçekler Susayınca, oldukça gerçekçi ve yürek burkan bir roman.
Puan: 8.2 | Yorum: 17
Yanık Buğdaylar kitabı, oldukça acı bir hikâyeyle bizi kimi zaman ağlatsa da, iyiliğin daima kazanacağını, bu yolda ölüm bile olsa doğru yoldan vazgeçilemeyeceğini anlatıyor bize.
Puan: 8.3 | Yorum: 10