Aleksey Maksimoviç Peşkov; kendisi için seçtiği ad ile Rusça ‘’acı’’ anlamına gelen ‘’Gorki’’ takma adıyla tanınmaktadır. Maksim Gorki 28 Mart 1868’te doğdu. Nijniy Novgorod(Rusya) doğum yeri ve çocukluğunun en acı günlerinin geçtiği yerdir. 18 Haziran 1936 yılında gizemini koruyan bir şekilde öldürüldüğü varsayılmaktadır.
Maksim Gorki dilencilik, fakirlik ve Rusya’nın sefalet dolu ekonomik yıllarında bireysel ve toplumsal acıları biriktirmiştir. Anlattığı karanlık otobiyografi serisinde kendi kalemiyle Maksim Gorki hayatını insanların en içten ve en acı duygularıyla resmeder. Üç kitaplık otobiyografi serisi ‘’Çocukluğum, Ekmeğimi Kazanırken ve Benim Üniversitelerim’’ eserleridir. Bu seri Maksim Gorki’nin dünya edebiyatında büyük izler bırakmış, dönemini en iyi anlatan en gerçekçi eserlerdendir. Oyun, öykü ve anı türünde eserler veren Maksim Gorki, acıları adeta kendi benliğinde birleştirerek yeni bir pencere açmıştır.
Maksim Gorki hayatının çok erken döneminde hayatla tek başına mücadele etmek zorunda kalmıştır. Gorki; çocukluğunun büyük kısmını değersiz hayatların cinayetleri arasında açlıktan ölmek ve dilencilik yapmak arasında tereddütte kalarak geçtiğini anlatır. Maksim Gorki’nin değersiz hayatlar olarak sınıflandırdığı bu sınıf, paltosundan fazla etmeyen kayıp giden insanlık değerini ve işçi sınıfının gerçekçi ve ezilmişliğini okura yaşadığı günlerle hesaplaşarak sunmaktadır.
1892 yılında Kafkasya gazetesi Maksi Gorki’nin ününün başladığı öykülerinin anahtarını oluşturan dönüm noktasıdır. Romanlarında güçlü anlatı ve gerçekçilik, öykülerindeki dil işçiliğinin sağlamlığından beslenmektedir. Gorki yazarlık hayatında da çok sayıda siyasi baskı ve denetlemeye maruz kalırken sonuçlanmış hapis cezaları da almıştır.
Toplumun çalkalandığı yıllarda toplumu kendine has üslubuyla; yaşantısında ki acıların tazeliğiyle harmanlayan Maksim Gorki, siyasi hareketlerin en büyük ekinoks noktasında durmuştur. Muhalif kanadın ve yazdıklarının gücünden korkan siyasi rejimler Maksim Gorki’yi kendi karanlıkları içine çekerken, ölümünü planladıklarını yıllar sonra itiraf edeceklerdir.
Maksim Gorki Kitapları: Foma, Ana, Halk Düşmanı, Matvey Kojemyakin, Klim Samgin'in Hayatı, Artamonovlar, Küçük Burjuvalar, Arkadaş, Fırtınanın Habercisi, Çocukluğum, Üçler, Soytarı, Ekmek İşçileri, İki Kafadar ve filer, Düşkünler, Ekmeğimi Kazanırken, Benim Üniversitelerim, İnsanlarımız, Danko'nun Yüreği, Yirmi Altı Erkek ve Bir Kız, İtalya Hikayeleri, Yol Arkadaşım, Bozkırda, Ayaktakımı Arasında, Sonuncular, Yazlıkçılar, Vassa Jeloznova, Güneşin Çocukları, Barbarlar, Küçük Burjuvalar, Yegor Buliçov ve Digerleri, Benim Üniversitelerim, Çocukluğum, Ekmeğimi Kazanırken, Tolstoy'dan Anılar, Güncemden Yapraklar, Lenin
Gorki’nin 1899 yılında yazdığı bu öyküde, en aşağılayıcı ortamlarda yaşamaya zorlanan ancak direnmeye devam eden insanların daha iyi bir yaşama duydukları özlem ve sevgiye aç olan yüreklerin çırpınışı hissedilir.
Puan: 7.7 | Yorum: 2
Bu kitapta da bahsedildiği üzere Maksim Gorki çoğu eserinde kendi hayatını anlatmıştır. Okuduğum üç eserinden anladığım kadarıyla onu ayakta tutan, yaşam veren şeylerin başında okumak geliyor.
Puan: 7.6 | Yorum: 5
Maksim Gorki diğer adıyla Aleksey Kendi hayatını bir üçleme ile anlatır
Puan: 8.5 | Yorum: 4
Çocukluğum Maksim Gorki’nin güçlü tasvirlerini ve yaşadığı alt sınıfın sert dünyasını bütün canlılığıyla gözler önüne seriyor.
Puan: 7.9 | Yorum: 8
Rus edebiyatının önemli isimlerinden bir tanesi olan Maksim Gorki’nin en önemli eserinden bir tanesi olan Ana Rus Devriminden önce Rus halkının çektiği fakir yaşantıyı anlatmaktadır.
Puan: 7.8 | Yorum: 22