1930 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Bilge Karasu, daha sonradan Müslümanlığı seçen Musevi asıllı bir ailenin çocuğudur. Lise öğrenimini Şişli Terakki Lisesinde gören Bilge Karasu daha sonra ki üniversite eğitimini ise İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin Felsefe bölümünün mezundur.
17 yazında edebiyata ilgi duyarak yazmaya başlayan Bilge Karasu, ilk yazısı 1950 yılında, ilk öyküsünü ise Seçilmiş Hikâyeler Dergisinde yayımlamıştır. Kişinin geçirdiği o şahsi sorunları nedeni ile girdiği bir döneme ait ışığı nasıl bulacağımız ve sevgi, hüzün, mutluluk, yalnızlık gibi kavramları kendince düşünerek sade bir dilde eserlerinin ana konusu yapmıştır.
Kelimeleri kendine özgüdür. Okuyucu ile her zaman bir bağ kurabilen Bilge Karasu, eserlerinde verdiği gerek yer verdiği kelimelerini bile özenle seçerek kurgu dilinin en güzel vaziyette olmasını hep sağlamıştır.
Bir seneliğine Rockfeller bursu sayesinde Avrupa’ya giden Bilge Karasu, geri döndüğünde çevirmenlikle de uğraşmıştır. Sadece deneme, öykü ve roman yazmakla kalmayıp çalıştığı Ankara Radyosu için radyo oyunları da yazmıştır.
Ve Amerika’da Pegasus Ödülü’nü kazanan tek Türk yazar olan Bilge Karasu, kaleminin farkındalığı ve özgünlüğünü ortaya koymuştur. Bu ödül sayesinde ise eserleri çevrilip Amerikan üniversitelerinde yer verilmiştir.
Ölümüne kadar dört ödül kazana Bilge Karasu, kendisi vefat ettikten sonra adına kitaplar yazılmış ve önemliliğini hiçbir zaman yitirmemiştir.
Ölümünü kadar Ankara’da bir bodrum katında yaşayan Bilge Karasu, 14 Temmuz 1995 yılında kaldırıldığı Hacettepe Üniversitesi’nde pankreas kanseri hastalığından dolayı vefat etmiştir.
Bilge Karasu Öyküleri: Troya’da Ölüm Vardı (1963), Uzun Sürmüş Bir Günün Akşamı (1970), Göçmüş Kediler Bahçesi (1980), Kısmet Büfesi (1982), Lağımlaranası ya da Beyoğlu, Susanlar (2008)
Bilge Karasu Romanları: Gece (1985), Kılavuz (1990)
Bilge Karasu Denemeleri: Ne Kitapsız Ne Kedisiz (1994), Narla İncire Gazel (1995), Altı Ay Bir Güz (1996) (ölümünden sonra yayınlandı)
Bilge Karasu Oyunları: Peter Pan (1967), Sevilmek, (1970), Kerem ile Kediler (1970), Gidememek, Aşk
Kısmet Büfesi kitabı on öyküden oluşuyor. Eserin başında Bilge Karasu bu öykülere sadece metin demekle yetinse de bu öykülerin sadece metin olmadığını kabul ediyor.
Puan: 9 | Yorum: 3
Bilge Karasu 1950 kuşağı öykücüleri arasında yer alır. Eserlerinde bireyin benlik çatışmalarına, sorunlarına, çıkmazlarına yer verir. Ölüm, yalnızlık, sevgi eserlerinin belli başlı konuları olmuştur.
Puan: 6.4 | Yorum: 5
Bilge Karasu’nun ikinci romanı olan Kılavuz’da düş ile gerçeklik kavramlarına sıkça rastlamaktayız.
Puan: 8.2 | Yorum: 4
Yazar, ilk denemesinde nesne-kitap ilişkisi üzerinde duruyor. Onlarca kitap yığmanın bir marifet olmadığını okuduktan sonra vazgeçmeyi bilmenin özgürlük olduğunu anlatıyor.
Puan: 8.8 | Yorum: 7
Gece romanı dört bölümden oluşmaktadır. Romanda olay, yer, zaman belli değildir. Olaylar katmanlaşmış olmakla beraber olaylar arasında kopukluklar mevcuttur.
Puan: 9 | Yorum: 5
Göçmüş Kediler Bahçesi, Bilge Karasu'nun ilk olarak 1979 yılında yayımlanmış olan öykü kitabıdır.
Puan: 7.4 | Yorum: 9
Hikâye türünde olan “Uzun Sürmüş Bir Günün Akşamı” adlı eseri 1970 yılında yayımlanır. Yayımlanan eseri 1971 yılında Sait Faik Hikâye Armağanı almıştır.
Puan: 8.3 | Yorum: 5