Attila İlhan

Attila İlhan Kimdir

Atilla İlhan, Bergama Kralı Eumen’in şehre kendi adını verdikten sonra adının şu anki halini alan tarih ve doğanın en güzel örneklerine sahip İzmir’in Menemen ilçesinde doğmuştur. 1925 yılında doğduktan sonra Karşıyaka’da eğitimine devam etmiştir. Siyasi olayların yaşamını etkilemesiyle bir süre eğitim hayatına ara verdirilmiştir. Sonrasında lise eğitimi alıp hukuk fakültesine kayıt yaptırmıştır.

Aile ve toplum eğilimleri ile küçük yaşlarda hayalini kurduğu astronomi, astrofizik ve matematik hayalleri kesişmiştir. Ailesi ile çatışma durumuna geldiği bu dönemde hayatının kararını küçüklükten bu yana yazdığı şiir ve yazıların alması; ilk şiirini yayınlanmasından sonra yazar olma kararıyla mümkün olmuştur. Şiir, Atilla İlhan için küçük yaşlardan itibaren ruhunun kaynağıdır. Roman ise ortaokulda Atilla İlhan’ın kendine has kimliğiyle tanışacaktır. Döneminin siyasi baskılarıyla yazdığı eserlerin 10’dan fazlasında ismini kullanmadığı bilinmektedir.

Yazarlık hayatında ilk çıkışını ‘’Cebbaroğlu Mehemmed’’ adlı eseriyle aldığı ulusal bir yarışmada ikincilik ile yapmıştır. Sonrasında Türk Dil Kurumu ve Yunus Nadi Ödülü gibi pek çok prestijli ödülü kazanmıştır. Atilla İlhan şiir, senaryo, gezi, deneme, eleştiri ve roman gibi pek çok türde eser yazmıştır. 1950’li yıllarda gazetecilik hayatına girdikten sonra başyazar ve yayın yönetmeni olarak çalışmıştır. Senaryoları filme aktarılmış ve toplum tarafından büyük ilgiyle karşılanmıştır. Kartallar Yüksek Uçar dizisiyle ülkede Atilla İlhan büyük kitleleri peşinden sürüklemiştir. Atilla İlhan ‘’Ben Sana Mecburum’’ şiirinin dizeleriyle pek çok insana ulaşmış ve beğenisini kazanmıştır. Atilla İlhan hayatının son yıllarında kalp krizi rahatsızlıkları geçirmiştir. 2005 yılında İstanbul’da hayata veda etmiştir. Atilla İlhan’ın ölümsüz eserlerinden bazıları: Sırtlan Payı, Kurtlar Sofrası, Abbas Yolcu, Duvar ve Sisler Bulvarıdır.

Attila İlhan Romanları: Sokaktaki Adam (1953), Zenciler Birbirine Benzemez (1957), Kurtlar Sofrası (1963), Aynanın İçindekiler, Bıçağın Ucu (1973), Sırtlan Payı (1974), Yaraya Tuz Basmak (1978), Dersaadet'te Sabah Ezanları (1981), O Karanlıkta Biz (1988), Allah'ın Süngüleri: Reis Paşa (2002), Gazi Paşa (2006), Fena Halde Leman (1980), Haco Hanım Vay (1984), O Sarışın Kurt (2007), Yengecin Kıskacı (2001)

Attila İlhan Şiirleri: 34 FN 346, Adım Sonbahar, Adımla Nasıl Berabersem, Ağır Kan Kaybı, Ağustos Çıkmazı, Ah, Allende Allende, An Gelir, Arabesk, Artı Sonsuz, Aydınlık Neyin Oluyor Senin, Ayrılık Sevdaya Dahil, Aysel Git Başımdan, Bakarsak, Bana Bir Şimşek Çak, Batan Bu Köhne Şileb,Bekle, Bela Çiçeği, Belki Gelmem Gelemem, Belma Sebil, Ben Artık Küsüm, Ben Sana Mecburum, Bence Malumdur, Bir Üç Beş, Biraz Paris, Böyle Bir Sevmek, Büyük Yolların Haydudu, Carıcın De Geçen Kış, Cazgır, Cebber Oğlu Memmed, Cinayet Saati, Cinnet Çarşısı, Claude Diye Bir Ülke, Delik Deşik, Diyalektik Gazel, Duvar, Elde Var Hüzün, Elimden Gelen Bu, Emirganda Çay Saati, Emperyal Oteli, Gece Buluşması, Gecenin Kapıları, Geç Kalmış Ölü, Geçerdi Hep, Gibi Redifli Gazel, Hacı Murad In Ölümü, Hannelise, Harp Kaldırımda Aşk, Hayır..., Her Sabah, Yanılmak!.., Herşeyi Birden İstemek, Issızlığın Çığlığı, Işık Mezarlığı, İhtiyar Balladı, İki Yüzlü Melekler, İkinizden Hanginiz, İstanbul Ağrısı, Jilet Yiyen Kız, Kadınlar Sonbahar, Kalk Gidelim Kadınlar Balladı, Kaptan -1, Karantinalı Despina, Kırmızı Pazar, Kim Kaldı, Kim O?, Kimi, Kimi Sevsem Sensin, Korkarım, Korkunun İsi, Korkunun Krallığ, La Donna e Mobili, Mahur Beste, Maria Missakian, Memleket Havası, Mevsimdir, Mihaka, Muhalif Rüzgar, Muhayyer, Mustafa Kemal, Müjgan'a Aşk Şarkıları, Nasıl Bir Sevdaysa, Nasıl Olduysa, Nefesler -4, Neydi O Bir Zamanlar, Nöbet Değişimi, O Sözler Ki, Onsekiz, Ölmek Yasak, Ömer Haybonun Son Günleri, Pia, Pusudaki, Rast "Zenci" Peşrevi, Rinna-Rinnan-Nay, Rüzgar Gülü..., Saçların Örülmüş Olmalı, Sakın Ha, Saklı Sevda, Salı Sabaha Karşı, Sana Ne Yaptılar, Sen Benim Hiçbir Şeyimsin, Sen Beyaz Bir Kadınsın, Sen Burda Bir Yabancısın, Sen Yoksun, Serüvenin Sonu, Sevmek İçin Geç Ölmek İçin Erken, Silahlı Dört Besmele, Sisler Bulvarı, Sokağa Çıkma Yasağı, Sokaklarda Mızıka Çalma Çocuk, Söyler, Sultan-ı Yegah, Süheyla Değildi Adın, Süleyman, Şahane Serseri, Şeyh Bedrettin-i Simaviye Gazel, Şubat Yolcusu, Tarz-ı Kadim, Tatyosun Kahrı, Tut Ki Gecedir, Tutuklunun Günlüğü, Usturanın Ağzında, Üçüncü Şahsın Şiiri, Varsağı, Waldorf Astoria, Yağmur Gemileri, Yağmur Kaçağı, Yağmurda Sis Düdükleri, Yalnızlığı Denemek, Yalnızlık Şiiri, Yanılsama, Yasak Sevişmek, Yazın Son Günleri, Yirmibeşinci Kısım, Zeynep Beni Bekle


8
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

Attila İlhan Kitapları

Elde Var Hüzün

Attila İlhan, “Elde Var Hüzün” adlı kitabında topladığı şiirlerde insanın hüzün ve acı gibi duygularıyla beraber cinsellik dürtüsüne eğildiği gibi tarihsel konulara da odaklanır.

Puan: 8.4 | Yorum: 2

Yağmur Kaçağı

Kitabın ilk şiiri olan “Yağmur Kaçağı”, yağmurdan korkan bir âşığın sevgilisinden yardım istemesi hakkındadır.

Puan: 8.5 | Yorum: 3

Ben Sana Mecburum

Atilla İlhan Ben Sana Mecburum adlı kitabında yorgun, yıkık, vurulmuş ve sarhoş bir İstanbul ile okuyucuyu karşılıyor.

Puan: 8.7 | Yorum: 10

Yaraya Tuz Basmak

Aynanın İçindekiler serisinin bu üçüncü kitabında, çok partili sistemle seçimi kazanmış ilk Türk partisinin Kore Savaşına katılma kararı ile başlayan Yassıada Yargılamalarına kadar süren on yıllık iktidar süreci anlatılmıştır.

Puan: 8.2 | Yorum: 4

Gazi Paşa

Allahın Süngüleri “Reis Paşa” kitabının devamı sayılan Aynanın İçindekiler serisinin yedinci ve son kitabı olan Gazi Paşa’da da Mustafa Kemal başkişidir.

Puan: 7.8 | Yorum: 3

Allahın Süngüleri "Reis Paşa"

Aynanın İçindekiler serisinin bu altıncı kitabında İlhan, Türk Kurtuluş Savaşını ve Atatürk ile çevresindekilerin yaşadığı süreci anlatmıştır.

Puan: 7.9 | Yorum: 4

Bıçağın Ucu

Attila İlhan 15 Haziran 1925’te doğar. Türkiye’nin üretken yazarlarından biridir. Romanda kişilerin iç konuşmalarına fazla yer verilmiştir.

Puan: 8.5 | Yorum: 5

Dersaadet’te Sabah Ezanları

Dersaadet’te Sabah Ezanları’nda İlhan, serinin diğer kitapları gibi olayları kimi zaman geri dönüşlerle, kimi zaman da çeşitli haber içerikleriyle destekleyerek okura aktarmıştır.

Puan: 7.2 | Yorum: 4

Fena Halde Leman

Attila İlhan’ın “Fena Halde Leman” isimli romanı 1980 yılında basılmıştır. Roman, yayımlandığı yıllarda büyük bir tepkiye neden olur.

Puan: 7.6 | Yorum: 4

Sırtlan Payı

Aynanın İçindekiler serisinin ikinci romanı olan Sırtlan Payı’nda siyasi ve iktisadi bağımsızlığını kaybetmiş bir ülkenin dağılışına ve yeniden kuruluşuna şahit olan bir kuşağın temsilcilerinden Ferid adlı kurgusal karakterin gözünden aynı yola doğru gitmekte olan genç bir ülkenin durumunu izleriz.

Puan: 7.9 | Yorum: 4

Kurtlar Sofrası

Attila İlhan’ın yazdığı romanlardan bir tanesi olan Kurtlar Sofrası okurlara polisiye bir gizem sunuyor.

Puan: 7.8 | Yorum: 8

Sokaktaki Adam

İçinizi aydınlatan ve yüzünüzde tebessüm yer verdirecek bir kitap kesinlikle değildi, Sokaktaki Adam.

Puan: 7.6 | Yorum: 18

Attila İlhan ile ilgili yorumlar

ben sana mecburum mükemmel şiirleri harika hepsini okumak istiyorum keşke okuyabilsem

07-02-2017 19:08

şiirleri kadar romanları da çok güzel mükemmel bir sanatçı

24-05-2017 21:03

mükemmel bir sanatçı ve yazar diğer şiir kitaplarını da eklemenizi tavsiye ederim

17-11-2018 00:24

sanki adını yanlış yazmışsınız atilla ilhan olmayacak mı? ben mi yanlış biliyorum romanları çok güzel

26-05-2019 22:02

en sevdiğim yazarlardan bir tanesi herkes şiirlerini biliyor ama romanları da harikadır

14-10-2020 10:19

atilla ilhanın en iyi gezi kitabı hangisi?

11-10-2021 21:08

şiirlerinin yanında romanlarını da öneririm aynı zamanda mükemmel bir roman yazarıdır

23-11-2023 19:31