Âşıklık geleneğinin en önemli isimlerinden bir tanesi olan Aşık Veysel 1894(1894-1973) yılında Sivas’ın Şarkışla kazasına bağlı Sivrialan köyünde dünyaya gelmiştir. Gerçek adı Veysel Şatıroğlu’dur. Yaşadığı dönemde kasıp kavuran çiçek hastalığı kardeşlerini aldıktan sonra yedi yaşından itibaren Aşık Veysel’in’’ gönül gözüyle’’ görmesine neden olmuştur.
Aşık Veysel alt tabakadan toprak işleriyle uğraşan bir ailede dünyaya gelmiştir. Askerlik çağında da gözlerinden dolayı vatanı hizmete gidemeyişi sonraki yıllarda içinde kalan büyük burukluk olarak anlattığı yıllardır. Ahmet Kutsi Tecer ile şiir dinletisinde tanışmasının ardında keşfedilmiştir. Anadolu samimiyeti ve saflığını aktardığı sazı ve şiirleriyle Dünya’da ve ülkemizde tanınmaya ve diyar diyar gezmeye başlaması Ahmet Kutsi Tecer’in keşfetmesinden sonra gerçekleşmiştir.
Gönlünün güzelliği ve ‘’Kara Toprak, Uzun İnce Bir Yoldayım’’ gibi eserleriyle milyonlarca kişinin sevgisini kazanmıştır. Ahmet Kutsi Tecer’in destekleriyle ‘’Halk Şairi’’ ünvanı verilmiştir. Sivrialan’ın bir yolu üzerinde dünyaya geldikten sonra hayatının büyük bir bölümünü geçirdiği Sivrialan; kokusu ve doğal güzel güzellikleriyle Aşık Veysel’in vazgeçilmezi olmuştur. Yaşarken, öldüğünde doğduğu o Sivrialan yolu üzerine defnedilmek istediğini pek çok kere söylemiştir.
En önemli gayesi bu Dünya’da bir eser bırakabilmek olduğunu da defalarca dile getirmektedir. Aşık Veysel’in açtığı bu yolda halen Aşıklar yetişmekte ve yollara düşmektedir. Sivas’ta Aşık Veysel için şiir geceleri düzenlenmektedir. Aşık Veysel’in dizeleri bütün memlekette, insanların zihninde ve tarihimizde büyük bir etkiye sahiptir. Aşık Veysel’in kıymetli eserlerinden bazıları: Dostlar Beni Hatırlasın, Aşık Veysel Deyişler ve Kara Toprak ilk akla gelen eserleridir.
Aşık Veysel Şiirleri & Eserleri
Anlatamam derdimi, Arasam seni gül ilen, Atatürk'e ağıt, Beni hor görme, Beş günlük Dünya, Bir kökte uzamış, Birlik destanı, Çiçekler, Cümle âlem senindir, Derdimi dökersem derin dereye, Dost çevirmiş yüzünü benden, Dost yolunda, Dostlar beni hatırlasın, Dün gece yar eşiğinde, Dünya'ya gelmemde maksat, Esti bahar yeli, Gel ey âşık, Gonca gülün kokusuna, Gönül sana nasihatim, Gözyaşı armağan, Güzelliğin on para etmez, Kahpe felek, Kara toprak, Kızılırmak seni seni, Küçük dünyam, Murat, Ne ötersin dertli dertli, Necip, Sazım, Seherin vaktinde, Sekizinci ayın yirmi ikisi, Sen Bir Ceylan Olsan, Sen varsın, Şu geniş Dünya'ya, Uzun ince bir yoldayım, Yaz gelsin, Yıldız
Dostlar Beni Hatırlasın, Onun hayatını, sanatını yakından tanımamıza yardımcı olacak çeşitli kaynaklardan derlenmiş Halk Şiirimizin büyük ustası Aşık Veysel’e dair her şeyi bulacağımız bir eserdir.
Puan: 7.8 | Yorum: 6