Tanzimat döneminin en genç yazarlarından biri olan Samipaşazade Sezai 1859 tarihinde İstanbul’da doğdu. Osmanlı Devletinin ilk Eğitim Bakanı olan Abdurrahman Sami Paşa’nın oğlu olduğu için çocukluk döneminde rahat bir hayatı oldu. Özel eğitim gördüğü için birçok dil öğrenen ve dahası Londra’ya gittiğinde batı edebiyatını inceleme fırsatı yakaladı ve bu dönemde yazarlığa başladı. İlk olarak 1874 tarihinde gazetede yazmaya başlayan Samipaşazade Sezai, elçi olarak görev yaptığı dönemde Osmanlı Devleti ile ters düştüğü için görevinden alındı ve İstanbul’a geri döndü. Bu dönüş edebiyat açısından onun en iyi dönemini geçirmesini sağladı. İstanbul’da iken Namık Kemal ve daha birçok yazar ile dost olan ve yazılarına devam eden ünlü yazar birçok dergi ve gazetede yazmaya devam etti. 1888 tarihinde ilk ve tek romanı olan Sergüzeşt yayınlandıktan sonra bir anlamda kara listeye alınması nedeni ile Paris’e kaçmak zorunda kaldı. Burada da yazılarına devam eden Samipaşazade Sezai, Meşrutiyet’in ilanı ile İstanbul’a geri döndü.
Samipaşazade Sezai Kitapları & Romanları & Eserleri:
Şir - 1879
Sergüzeşt – 1888
Küçük Şeyler – 1892
1891’de yayımlanan ve edebiyatımızda Batılı tarzda modern öykünün ilk örneği kabul edilen Küçük Şeyler, bir mukaddime (önsöz), birisi tercüme yedi öykü ve bir mensureden (düzyazı şiir) oluşmaktadır.
Puan: 7.2 | Yorum: 10
Tanzimat dönemi yazarlarından Samipaşazade Sezai’nin yazdığı tek roman olan Sergüzeşt, realizme geçişi simgelemesinin yanında aynı zamanda kölelik vurgu nedeni ile de bir başkaldırı simgesi olarak görünmektedir.
Puan: 7.6 | Yorum: 34