Antik Yunan filozofu deyince aklımıza gelen ilk isim Platon, İslam dünyasında Eflatun olarak da bilinir. Antik Yunan filozofçusu Platon, matematikçidir. Bunun yanı sıra batı da ki ilk yüksek öğretim kurumu olan Atina akademisinin kurucusudur. Bu akademi ayriyeten şimdiki dönemimizde üniversite eğitiminin başlangıcı olarak kabul edilir.
M.Ö 427 Kollytos’da dünyaya geldiği bilinen Platon, oldukça edebiyat ve sanata yatkındır. Yirmi yaşından beri gölgesi olduğu Soktares’in öğrencisi, Aristoteles’inde akıl hocası olmuştur. Platon bir felsefeci olarak akıl hocasının ahlaklı yetiştirmesiyle beraber kendi ilkelerini oluşturmuştur. Soktares ve Platon’a göre felsefe yaşam biçimiydi. Benimsedikleri kendi felsefeleri ise; erdemin temelini ‘bilgi’ özünü ‘idealler kavramı’ gerekçesini ‘evrendoğum’, güvencesini ‘ölümsüzlük’, hayati sığınağı ‘devlet’ ‘tir.
Edebiyat ve sanata yatkın olan Platon, bu özelliğinden yararlanarak, kendi fikir, düşünce ve felsefilerini çok güzel bir şekilde kaleme alıp; eserlerini çok ustaca ve şiirsel bir anlatım biçiminde insanlara aktarmıştır.
Platon eserlerini diyaloglar halinde yazmıştır. Ve oluşturduğu bu diyalogların ana kahramanı akıl hocası Soktares olmuştur. Kurgu, düşünce ve felsefelerini Sokrates ağzından bizlere aktarmıştır. Ana tema ise, insan düşüncelerinin tutarsızlıklarıdır.
Akıl hocası Soktares’in adalet yancısı olarak idam edilmesi üzerine, Platon’un adalet kavramı adına belli başlı felsefi teorileri oluşuştur. Ve adalete kesin olarak düşman olmuştur. Ölene kadar kurduğu Atina Akademisinde ders veren Platon’un tüm eserleri günümüze kadar ulaştığı varsayılmaktadır.
Yaşamı boyunca üç kez Syrakusai’ye giderek genç kralla anlaşmazlığa düşen Platon, kısa bir süre cezaevine kapatılmıştır. Cezaevinden çıkıp Atina’ya geri dönen Platon, M.Ö. 347 yılında vefat etmiştir. Ölümü sırasında ise Yöneticisi olduğu Atine Akademisini yeğenine bırakmıştır.
Devlet Adamı diyalogu Platon'un en önemli eserlerinden biridir. Siyaset ve hukuk felsefesini ortaya koyar.
Puan: 7.6 | Yorum: 12
Sokrates’in adı ile anılan ve onun hayatından parçaları içeren hiçbir kitap onun tarafından yazılmamıştır.
Puan: 7.5 | Yorum: 16