Türk edebiyatına kattığı şiirleri ile bilinen Edip Cansever 8 Ağustos 1928 tarihinde dünyaya gözlerini açtı. Eğitimini İstanbul Erkek Lisesi’nde bitirdikten sonra manidar bir süre Kapalıçarşı’da turistik eşya ve halı ticareti yaptı.
Edebiyata olan ilgisini 1944 yılında İstanbul adlı dergide şiirlerini paylaşarak edebiyat alanına giriş yapıp daha sonra ilk şiirlerinden ardından yeni bir arayışa girerek İkinci Yeni akımının bir üyesi olmuştur.
Yücel, Edebiyat Dünyası, Fikirler, Kaynak dergilerinde çıkan ilk acemi şiirlerini “İkindi Üstü” kitabında toplayarak, ilk edebi ürünlerini de derlemiştir.
Edip Cansever, 1951 yılında arkadaşları ile birlikte Nokta adlı bir dergi çıkarır. Bu dergi sayesinde genç yazar ve şairlere yardımcı olarak, onları yüreklendirmiştir.
1950 yıllarından itibaren, özgünlüğünü ve düşüncelerini farklı anlatımlarla kaleme alan Edip Cansever, Diğer edebiyatçılar tarafından da fark edilmiştir. Edebiyatımıza daha özgünlük ve farklılıklar katmak adına yüksek bir bina inşa etmeyi amaçlayan Edip Cansever temellerini bizzat kendisi atmıştır. Edip Cansever herkes tarafından üretken bir şair olarak tanınıyordu.
1957 ‘de yayımladığı ‘Yerçekimli Karanfil’ ile özgünlüğünü ve kendi düşüncelerini bu eser altında topladığı şiirlerinde bizlere aktardı. Bu eseri ile birlikte 1958 yılında Yeditepe Şiir Armağanı ödülünü kazanmıştır. İkinci Yeni akımının bir üyesi olan Edip Cansever, bu eserinde bulundurduğu şiirlerinde de, üyesi olduğu İkinci Yeni hareketinin özelliklerini belirtmiş, düşüncelerini aktarmıştır.
Yine 1976 yılında edebiyatımıza adına çok önem taşıyan Ben Ruhi Bey Nasılım eserini yayımlamıştır. Ve bu eseri sayesinde de 1977 yılında Türk Dil Kurumu Şiir Ödülünü almıştır.
En son ödülünü ise Yeniden adlı eseri altında topladığı tüm şiirleri ile 1982’de Sedat Simavi Edebiyat ödülünü kazanmıştır.
Edebiyatımız için yerini asla kimsenin alamayacağı eserler bırakan Edip Cansever, Bodrum’da tatilini yaparken beyin kanaması geçirir ve tedavi için getirildiği İstanbul’da 28 Mayıs 1986 yılında dünyaya gözlerini yumarak, ebediyete adım atar.
Edip Cansever Şiir Kitapları: İkindi Üstü (1947), Dirlik Düzenlik (1954), Yerçekimli Karanfil (1957), Umutsuzlar Parkı (1958), Petrol (1959), Nerde Antigone (1961), Tragedyalar (1964), Çağrılmayan Yakup (1966), Kirli Ağustos (1970), Sonrası Kalır (1974), Ben Ruhi Bey Nasılım (1976), Sevda ile Sevgi (1977), Şairin Seyir Defteri (1980), Yeniden (1981), Bezik Oynayan Kadınlar (1982), İlkyaz Şikayetçileri (1984), Oteller Kenti (1985), Gül Dönüyor Avucumda
Eserde şairin; Ey, Kesin, Aaaa, Aşkın Radyoaktivitesi, Yangın, Var Var, Yerçekimli Karanfil, Güneşin Yazdığı, Tüfekkk, Güzel Atomların Yaptığı Ayak, Anahtar Deliği, Alüminyum Dükkan, Horoz ve Merdiven, Dolgun, Buz Gibi, Kaybola, Gözlerim, Gözleri, Bakmalar Denizi, Uyanınca Çocuk Olmak, Borazan ve Altın Ayak isimli şiirleri yer alır.
Puan: 7.6 | Yorum: 5