Kabus / Schrödinger'in Kedisi

Schrödinger'in Kedisi Serisi 1. Kitap Kabus / Schrödinger'in Kedisi
Kitabın Yazarı:Alev Alatlı Kitap Türü:Yerli Romanlar Yayınevi:Everest Yayınları Yayınlandığı Yıl:2001 Sayfa Sayısı:708 ISBN:9789752892279 Kitap Puanı:8 / 10 | Yorum: 7

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al e-kitap,pdf,epub: *

8
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

Kabus / Schrödinger'in Kedisi - Alev Alatlı

Kitap Türü:Yerli Romanlar

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Kabus / Schrödinger'in Kedisi Özet

Alev Alatlı’nın 1999 yılında çıkmış olan Kabus - Schrödinger'in Kedisi kitabı o yıllara damga vurmuştu. Günümüzün popüler kültür kitapları arasında da hala adı geçebiliyor.3 kitaptan oluşan serinin ilk kitabıdır Kabus. Kitap oldukça kalın bu nedenle aslında okumaya başlarken biraz gözümün korktuğunu belirtmeliyim. 705 sayfadan oluşan ilk kitabın devamı ise Rüya -Schrödinger'in Kedisi. Yakın zamanda onu da okumayı planlıyorum.

Kitaptan bahsetmeye başlarsak okumaya başladığınız andan itibaren gözünüzde kaçmayacak ilk detay kalın pontlarla yazılmış kelimeler olacaktır. Bu kelimelere kitap boyunca dikkat etmeniz gerektiğini anlıyorsunuz zaten. Kitap kuantum fiziği çerçevesinde senaryolanmış. Bu konu ile ilgilenenler varsa bu kitabı mutlaka okumalılar.

Alev Alatlı zaten ülke gündemine ilgi gösteren fikirlerini paylaşmaktan çekinmeyen bir yazar olarak tanınır. Bu kitabında da Türkiye’nin o dönemki durum ve yakın geleceğe dair yaptığı tahminler ses getirmiştir. Kitapta Türkiye’nin 7 bölgede 7 ayrı yönetime ayrılacağına dair öngörü insanın kulağına ne kadar yanlış ve rahatsız edici gelse de düşününce ülkenin bu şekilde bölünmesi için yapılan aktivitelerden sonra insanı bir korku alıyor. Yaza bu kitapta okuyucuya bu ve benzeri tahlilleri İmre Kadızade karakteri üzerinden ve diğer yan karakterler ile yansıtıyor. Türkiye’nin modernleşme süreçleri ve bu sürecin yarattığı iletişim kopukluğu, yozlaşma, dini yanlış konulara alet etme gibi konuları biraz fantastik bir ütopik bir şekilde anlatıyor.

Kitapta 2020’li yıllarda Yeni Dünya Düzeni adı verilen bir grup tarikatın çeşitli planları doğrultusunda dağılan dağılmaya zorlanan Türkiye’nin bir tablosu çizilmektedir. Karakterimiz İmre Kadızade’de bu tarikata katılıp ‘Talip’ olmak istemektedir. Ama tarikat İmre’yi çeşitli suçlamalarla itham etmektedir. Bu suçlamalar ile İmre Kadızade yargılanmaya başlar ve bu yargılama sürecinde aslında bize gösterilmek istenen eski Türkiye’nin sosyal,politik ve ekonomik durumudur. Aslında burada günümüz için de kritik bir durumu belirtmek isterim. Yeni Dünya Düzeni tarikatı aslında insanları moronlaştırmak , algılarını düşürmek ve yorum yetilerini yitirmelerini sağlayacak aksiyonlar peşindedir. Bu durum Afazi denilen bir hastalıktır. Afazi, insanların düşündükleri kelimlerin kaybolmasıyla o kelimeyi karşılayan dünyadaki nesne ya da olay arasında ilişki kuramamaya sebep olan bir tür beyin hastalığıdır. Tarikat bu hastalığın yaygınlaştırılması girişimlerinde başarılı olmuş ve insanlar düşünme, algılama ve iletişim kurabilme yeteneklerini kaybetmişlerdir. Günümüz insanı için de ne kadar tanıdık bir senaryo değil mi?

İmre Kadızade’nin mahkemede verdiği ifadelerde Türkiye’nin yok oluşu karakterin hayatının çöküşü gerçekten harika örtüşmüş ve ustaca kurgulanmış. Türkiye’nin dağılımı Afazi hastalığı ile birlikte yitirilen dil ile doğrudan ilişkilendirilmiştir.

Kabus - Schrödinger'in Kedisi kitabında vurgulanan önemli bir fikir de görecelilik kavramıdır. Yazar romanında Aristo felsefesine dayanan dünyayı iyi kötü, güzel çirkin, siyah beyaz olarak görerek kesin çizgiler çizilmesi zihniyete karşı İmre Kadızade ve Onarımcıların modern bilimi örnek göstererek bir şeyin ya siyah ya beyaz olarak algılanamayacağı belirtilir.Dünyada hiçbir şeye karşı kesin ve yüzde yüz bir yargı yürütülemeyeceğini savunur. Hatta kitapta yer alan bununla ilgili şu cümleyi oldukça beğenmiştim;

‘Dünyaya dair olup da %100 doğru ya da %100 yanlış olduğu kanıtlanmış tek bir veri yoktur! '

Aslında bu uzun uzun araştırılması ve tartışılması gereken bir konu gibi görünse de yazar bunu enine boyuna okuyucunun huzuruna sunmuş.

Genel olarak toparlamak gerekirse 1999 yılından günümüze uzanan ve etkisi hala devam çok sağlam bir alt yapıya sahip olan bu kitap ufkunuzu açabilecek kapasiteye sahip. Özellikle toplum yapısını dair yapılan incelemeler şaşırtıcı düzeyde haklılık payına sahip.700 sayfalık bir kitap olmasına rağmen tek solukta okuyup ikinci kitaba geçmek için sabırsızlanacaksınız.

Yazan: Pınar Şimşek

Kabus / Schrödinger'in Kedisi Soruları ve Cevapları

Kabus / Schrödinger'in Kedisi kimin eseri?

Alev Alatlı

Kabus / Schrödinger'in Kedisi türü nedir?

Yerli Romanlar

Kabus / Schrödinger'in Kedisi kaç sayfa?

708

Kabus / Schrödinger'in Kedisi Yorumları

bu kitap okunacak listemde duruyor sürekli zamanında almıştım ama kalın olduğu için okumayı sürekli ertelemiştim şimdi burada değerlendirmesini okudum çok beğendim sanırım cesaretimi toplayıp okumaya başlayacağım

14-04-2017 19:17

pahalı ama verdiğiniz paraya değiyor çok güzel bir eser

18-05-2017 18:58

bir türlü bulamadım schrödinger'in kedisi kimin eseri acaba yazar alev alatlı diyor ama kim olduğu belli değil yazar bilgisi yok mı kısa biyografi gibi?

20-05-2019 20:38

kimin eseri ise eline sağlık çok güzel kitaptı seri olduğunu öğrendim ikincisini de alıp okuyacağım

12-03-2022 18:03

yazarın vermek istediği mesaj neymiş

25-09-2022 19:01

ikinci kitabın adı ne

14-06-2023 20:32

bana göre konuyu gereğinden fazla uzatmış ama harika kitap

31-03-2024 23:50