İbrahim Efendi Konağı

İbrahim Efendi Konağı
Kitabın Yazarı:Samiha Ayverdi Kitap Türü:Tarihi Yayınevi:Kubbealtı Neşriyatı Yayınlandığı Yıl:2012 Sayfa Sayısı:440 ISBN:9789757663476 Kitap Puanı:7.2 / 10 | Yorum: 7

Fiyat Listesi / Satın Al

YazarOkur:bedava al Pandora:162,00 TL e-kitap,pdf,epub: *

7.2
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

İbrahim Efendi Konağı - Samiha Ayverdi

Kitap Türü:Tarihi, Yerli Romanlar

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

İbrahim Efendi Konağı Özet

Kitap Takdim bölümü ile başlayıp 24 bölümden oluşmaktadır. Yazar kitap hakkında “Bu kitap ne bir hikâyedir ne masal ne de roman… Zamanı, me¬kânı, vakaları, şahısları, isimleri hatta vakalarının seyri, sırası ve detaylarının yüzde doksanı ile otantik ve yaşanmış bir devrin, gerçek ve yaşanmış bir hayat tablosudur.” demiştir. Yani İbrahim Efendi Konağı gerçeğin bir yansımasıdır. Samiha Ayverdi kitabı küçükken gittiği konaktan ilham alarak yazmıştır.

İbrahim Efendi Konağı kitabının konusuna gelecek olursak İbrahim Efendi, Gediz’in ileri gelenlerinden birinin oğludur. Maliye bakanlığında çalışmıştır. Ailesinden kalan mirasın çoğunu kendine ayırıp küçük bir kısmını kardeşlerine paylaşmıştır. Kardeşleri bu durum üzerine çok yorum yapmamış ve olayı kurcalamamışlardır. Lüks içinde yaşayan İbrahim’in karısı genç yaşta ölmüştür. İçinde birçok çalışan ve kalabalık bir aile ile yaşayan İbrahim Efendi’nin Konağı herkesi kendine hayran bırakan bir binadır. Kardeşleri, Hilmi Bey ve Bahise Hanım’la birlikte iki kızı Şükriye ve Şevkiye Hanım’dan oluşan geniş bir ailesi vardı. Damatlarından biri olan Salih Bey, İbrahim Efendi’nin mirasına göz koymuş durumdaydı. Para hırsı gözünü bürümüştü. Diğer damadı ise iyi bir insandı. Fakat karısının dırdırına ve davranışlarına dayanamayıp intihar eder.

İbrahim Efendi yaşamı boyunca yalıda sürekli olarak etkinlikler olmakta ve insanlar gelip gitmektedir. Lüks düğünler, davetler, yemekler… Fakat İbrahim Efendi’nin ölümüyle birlikte ortalık karışmaya başlar. İbrahim Efendi’nin oğlu olmadığı için mirasın kime kalacağı ortalığı karıştırmaktadır. İbrahim Efendi, ölmeden önce mirasını ve konağını kızlarına bırakmıştır. Ölümünden sonra onların zor durumda kalmasını istememiştir. Şevkiye Hanım, kocasına mirası vermek veya yemesine izin vermek istemiyordur. Bu yüzden sık sık kavga eden karı kocanın arası miras yüzünden açılır. Ve sonunda da paraya dokunamayan Salih Bey evi terk eder.

Konağın idaresi en büyük kardeş Şevkiye Hanım’a kalmıştır. Şevkiye Hanım konaktan veya bu tür işlerden anlamayan bir kadındır. Sonuç olarak konağı idare ettiremez ve konağın gelirleri azalmaya başlar. Zaim adlı kâhya durumu fark eder. Yardım etme vadesiyle Şevkiye’yi kandırır ve konağın yönetimini ele alır. Bir şekilde tüm serveti Şevkiye’nin elinden alır. Şevkiye durumu fark ettiğinde son parasıyla avukat tutar. Ne kadar denerlerse denesinler mirası geri alamazlar. Sonuçta parasız kalırlar.

Şükriye Hanım, o kadar paranın içerisinde fakir kalır. Tanıdıklarının yardımıyla Fatih’te bir ev kiralar ve o evde yaşamaya başlar. Bu evde kirada otururken vefat eder.

Kitapta konağın yıkılışı aslında Osmanlı’nın yıkılışıdır. Yükseliş devrini İbrahim Efendi’nin konağın başında olduğu dönemi, Şevkiye Hanım’ın konağı devralması ile konağın çöküşü ise Osmanlı’nın çöküşünü simgelemektedir.

Kitap ilk başta biraz sıkıcı gelse de olaylar gelişmeye başladıkça sizi içinize çekiyor ve sonunu merak ediyorsunuz.

Osmanlı dönemindeki çöküşü günlük yaşamdan ele alan kitap ağır bir dille yazıldığı için herkese hitap etmiyor. Gelenekler ve görenekler kitapta güzel yansıtılmış ve o zamanın hayatı gelişi güzel değil düşünülerek yazılmış. Birçok yönüyle sosyolojik bir kitap. Ramazan ayında yapılanlar, büyükler ve küçükler arasındaki konuşma üslubu, isyanlar… Her konu geçmişe tutulan bir ışık.

Kitap bana birçok tarihi bilgiyi vermekle birlikte beni içine çekerek o dönemi yaşattı. Her olay en basitinden sofra kurmak bile betimlenerek yazılmış. Betimlemeler sıkmaktan çok size o dönemi yaşatıyor.

Eğer ilk defa Samiha Ayverdi okuyorsanız bu kitap sizi sıkabilir. Büyük ihtimalle yarısına ancak gelirsiniz. Lakin eğer dayanırsanız kitap sonuna kadar size yalnızca kitap okumaktan çok tarihi bilgi de verecektir. Herkesin kütüphanesinde olması gereken güzel bir kitap.

Yazan: Sena AKSOY

İbrahim Efendi Konağı Soruları ve Cevapları

ibrahim efendi konağı kimin eseri?



İbrahim Efendi Konağı Samiha Ayverdi'nin bir eseridir.

İbrahim Efendi Konağı Yorumları

çok sıkıcı bir roman

14-02-2018 06:51

hocamız kitap analizi ödevi için okutmuştu oldukça sıkıcı bir kitap pek tat alamadım

22-01-2019 18:07

arkadaşlar ibrahim efendi konağı yazarı kim biliyor musunuz?

06-02-2020 13:18

kşke bu siteyi daha önce keşvetseydim gecenin bu saatine kadar bu kitabı özet yazmak için okumaya çalışmazdım

04-11-2021 01:23

hayatımda okuduğum en tatsız romanlardan bir tanesi okumak zorunda olmasam kesinlikle okumazdım o kadar sıradan bir konusu var ki uyumamak için kendimi zor tuttum

21-05-2022 21:05

kimin eseri ise özetide o çıkartsın boşuna okuyoruz bu kitapları

02-03-2023 21:38

kısa özet olsa daha iyi olurdu

16-12-2023 19:18