Hüseyin Rahmi Gürpınar

Hüseyin Rahmi Gürpınar Kimdir

Türk roman yazarı ve gazeteci Hüseyin Rahmi Gürpınar,17 ağustos 1864 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Annesinin ölümü ve babasının yeni evliliği yüzünden çeşitli mekteplerde öğrenimini süren yazar, geçirdiği ciddi bir hastalıktan dolayı eğitimini yarıda bırakmıştır.

Kısa bir süre memurluk hayatı yaşadıktan sonra, kalemini ön plana çıkartarak yazarlık hayatına adım atmıştır. 1887 yılında Tercüman-ı Hakikat Gazetesi’nde yazmaya başlayan yazar, ardından İkdam ve Sabah Gazetelerinde yazar ve çevirmen olarak görev yapmıştır.2. Meşrutiyet döneminde Millet gazetesini, Boşboğaz ve Güllabi dergisini çıkarsa da, başarılı olamamış ve İkdam, Söz, Zaman, Vakit, Son Posta, Milliyet ve Cumhuriyet Gazetelerinde yazarlık yapmıştır.

Edebiyat dünyasına sayısız ve birbirinden önemli eser kazandıran usta yazar, eserlerine İstanbul halkının yaşam biçimini yansıtarak kadın erkek ilişkilerini, toplumsal ve ekonomik zıtlıkları işlemiştir. Eleştirilerini ise halkın dilini kullanarak esprili bir dille hikâye ve romanlarına serpiştirmiştir.1976 yılında çekilen Süt Kardeşler sinema filminin konusu Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Gulyabani isimli romanında uyarlanarak beyazperdeye taşınmıştır.

Bir dönem Kütahya Milletvekili olarak ta görevde bulunan sevilen yazar, ömrünün son otuz yılını geçirdiği Heybeliada’daki köşkünde 8 Mart1944 yılında vefat etmiştir.

Hüseyin Rahmi Gürpınar Romanları & Kitapları & Eserleri:

Şık (1889), İffet (1896), Son Arzu (1922), Tesadüf (1900), Metres (1899), Şıpsevdi (1911), Nimetşinas (1911), Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç(1912), Mutallaka (1898), Gulyabani(1913), Hakka Sığındık (1919), Efsuncu Baba (1924), Evlere Şenlik, Kaynanam Nasıl Kudurdu (1927), Muhabbet Tılsımı (1928), Namusla Açlık Meselesi (Öykü, 1933), Utanmaz Adam (1934), Eşkiya İninde (1935), İki Hödüğün Seyahati (1933), Katil Buse ( Öykü, 1933), Kadın Erkekleşince (Oyun, 1933), Gönül Ticareti (1939), Gönül Bir Yeldeğirmenidir Sevda Öğütür (1943), Dünyanın Mihveri Kadın Mı? (1949), Melek Sanmıştım Şeytanı (1943), Dirilen İskelet (1946), Deli Filozof (1964), Kaderin Cilvesi (1964), Namuslu Kokotlar (1973), Shikure Babezu (1974), Kaderin Cilvesi (1912), Gönül Ticareti (1911), Ölümüne Sevgi, Namussuz Necdet, Fiyasko, Mürebbiye (1889), Hayattan Sayfalar, Kadınlar Vaizi, Kesik Baş (1942), İstanbul'da Bir Frank, Ben Deli Miyim? (1925), İnsan Önce Maymun Muydu?, Meyhanede Hanımlar (1924), Can Pazarı,
Ölüler Yaşıyor Mu? (1973), Şeytan İşi (1933), Cadı (1912), Cadı Çarpıyor, Bir Muadele-i Sevda (1899), Tünelden İlk Çıkış (1934)


7.8
Berbat Sıkıcı Ehh işte Güzel Harika
Güzel
Giriş Yap Üye Ol

Hüseyin Rahmi Gürpınar Kitapları

Gönül Bir Yel Değirmenidir Sevda Öğütür Gönül Bir Yel Değirmenidir Sevda Öğütür

Gönül Bir Yel Değirmenidir Sevda Öğütür, “Kadına Doymaz Bir Çapkının Hikâyesi: Karımı Nasıl Aldattım” ve “Karım Beni Nasıl Aldattı” adlı iki başlık altında toplumsal ve bireysel isteklerin cenderesi altında sıkışmış kadın-erkek ilişkilerinin savrulmasını mizahi bir dille okura aktarmıştır.

Puan: 8.3 | Yorum: 1

Meyhanede Hanımlar Meyhanede Hanımlar

Hüseyin Rahmi Gürpınar, bu kısa eserinde de Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte değişen toplumsal rolleri, modern-geleneksel çatışmasını mizahi bir dille ele almıştır.

Puan: 8.5 | Yorum: 1

Efsuncu Baba Efsuncu Baba

Hüseyin Rahmi Gürpınar, Efsuncu Baba’da kitabın ana karakteri Ebulfazl Enveri’den hareketle İttihat ve Terakki yöneticilerinden Enver Paşa’nın da eleştirisini yapar.

Puan: 7.4 | Yorum: 4

Katil Buse Katil Buse

Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Katil Buse ve benzer çerçevedeki on bir öyküsü İthaki Yayınları Bizim Hikâye dizisinde bir araya gelmiştir.

Puan: 7.1 | Yorum: 2

Dirilen İskelet Dirilen İskelet

Kitap Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın hurafelerin toplumdaki etkisini, batılılaşma çabasını anlatıyor.

Puan: 8.2 | Yorum: 3

Melek Sanmıştım Şeytanı Melek Sanmıştım Şeytanı

Hüseyin Rahmi’nin yine toplumdan bir konuyu ele alarak karakterleri üzerinden dini, kadın-erkek ilişkilerini samimi anlatımı ile okuyucuyu sıkmadan olayları aktardığı romanıdır.

Puan: 7.5 | Yorum: 4

İki Hödüğün Seyahati İki Hödüğün Seyahati

Hüseyin Rahmi Gürpınar iyi bir gözlemcidir ve gerek başından geçen otobiyografik hikayeleri gerekse kurgusal öyküleri büyük bir ustalıkla anlatır.

Puan: 7.8 | Yorum: 3

Sevda Peşinde / Kadın Erkekleşince Sevda Peşinde / Kadın Erkekleşince

Rızası olunmayan evlilikler dolayısıyla yasak aşkla örülen bir aşk hikâyesi, aşırıya kaçan kıskançlıkların doğurduğu hayatı gözler önüne seren bir romandır Sevda Peşinde.

Puan: 8.2 | Yorum: 3

Kadınlar Vaizi Kadınlar Vaizi

Kadınlar Vaizi on küçük hikâyeden oluşmuş bir kitaptır. Hikâyelerin adı sırası ile: Kadınlar Vaizi, Lakırdı Beynimizde, Aferin Hayrullah, Menekşe Kalfa’nın Müdafaanamesi Yirmi Patlıcan Dolması Ücret-i Vekalet, Kocası İçin Deli Divane, Ada Vapurunda, Kocasını Boşayan Hürmüz Hanım, Hatt-ı İstivâ, Yankesiciler ve Fırkacı’dır.

Puan: 6 | Yorum: 3

Gulyabani Gulyabani

İlk Türk korku romanı olması özelliğiyle edebiyatımızda büyük önem taşıyan eser, Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın kaleminden çıkmıştır.

Puan: 8.2 | Yorum: 16

Mezarından Kalkan Şehit - Mutallaka Mezarından Kalkan Şehit - Mutallaka

Kitap Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın kaleminden çıkan ve en sevdiği olarak bilinen romandır. Diğer eserlerinde de olduğu gibi toplumun hurafelerini ve bununla mücadele eden karakteri görüyoruz.

Puan: 8.2 | Yorum: 2

Hakka Sığındık Hakka Sığındık

Birinci Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru ortaya çıkan ve neredeyse tüm dünyayı kasıp kavuran İspanyol nezlesi Osmanlı Devleti’ne de sıçramış, zengin-fakir demeden her haneden insanın ölümüne neden olmuştur.

Puan: 8.5 | Yorum: 1

Gönül Ticareti Gönül Ticareti

Hüseyin Rahmi Gürpınar, Gönül Ticareti kitabında okurlarına aşkın kirli, renkli, masum ve kendini beğenmiş yüzlerini sunuyor.

Puan: 8 | Yorum: 5

Ben Deli miyim Ben Deli miyim

Ben Deli Miyim’e 1924’te Son Telgraf gazetesinde tefrika edildikten sonra, yazar ve gazetenin sorumlu müdürü Fevzi Lütfü Karaosmanoğlu hakkında “ahlak bozucu yayında bulunmak” suçlamasıyla dava açılır.

Puan: 7.2 | Yorum: 2

Evlere Şenlik Kaynanam Nasıl Kudurdu Evlere Şenlik Kaynanam Nasıl Kudurdu

Kaynanam Nasıl Kudurdu, Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın aile arasındaki çekişmeleri, toplumsal ahlakın ikiyüzlülüğünü, batıl inancın günlük hayattaki yerini mizahla kurgulayarak verdiği önemli bir eserdir.

Puan: 8 | Yorum: 4

Cadı Cadı

Hüseyin Rahmi Gürpınar Cadı kitabında cadı hikayesi anlatıldıktan sonra döneminin dergilerinden kesitlere de yer verilmiş.

Puan: 8.2 | Yorum: 5

Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç

1910 yılında "Halley" kuyruklu yıldızının Dünya’ya çarpması dedikodusunun yayılmasıyla insanların bilimin bu kötü yönüyle korkutulmasından rahatsız olan Hüseyin Rahmi Gürpınar kaleme aldığı bu eser bir panorama niteliğinde.

Puan: 6.8 | Yorum: 14

Şıpsevdi Şıpsevdi

Şıpsevdi romanının ana kahramanı olan Meftun Bey maddi durumu iyi olan bir ailenin oğludur.

Puan: 7.8 | Yorum: 10

Şık Şık

Gürpınar’ın edebiyat dünyasına attığı ilk adım olan Şık, yazarın üstadı olarak gördüğü Ahmet Mithat Efendi’nin Felâtun Bey ile Râkım Efendi’si gibi 19. yüzyılda Türk toplumunda yaşanan yanlış, sathi Batılılaşmanın karikatürize edildiği önemli bir eserdir.

Puan: 8.3 | Yorum: 7

Mürebbiye Mürebbiye

Mürebbiye, Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın dönemin en sert dilli eleştirel mizah barındıran, sosyolojik ögelerin barındırmasına rağmen akıcılığını kaybetmeyen muhteşem bir eseridir.

Puan: 6.9 | Yorum: 6

Hüseyin Rahmi Gürpınar ile ilgili yorumlar

kitapları çok güzel hepsini tavsiye ederim bir edebiyat öğretmeni

26-11-2016 20:36

adam baya klasiğe imza atmış ben daha adını yeni duydum

19-03-2017 20:28

mükemmel bir yazar romanlarının hepsini okuyamadım ama buldukça okuyorum

18-11-2018 16:14

hüseyin rahmi gürpınar en önemli eserleri buraya eklenmiş ama ben mutallaka ve katil buse kitaplarını da tavsiye ederim güzel eserlerdir

23-09-2019 16:50

efsuncu bana özeti de ekleyebilir misiniz

18-10-2021 20:37

gönül bir yeldeğirmenidir sevda öğütür özeti yoook

22-09-2023 19:50